Innovació, Indústria, Comerç i Turisme

La Generalitat finança un nou sistema per a obtindre materials d'alt valor afegit mitjançant el reciclatge de teixits de cotó i polièster

04/02/2024
La Generalitat finança un nou sistema per a obtindre materials d'alt valor afegit mitjançant el reciclatge de teixits de cotó i polièster
  • L'empresa Bespoke Factory Group coordina un projecte secundat per l'AVI en el qual participen la UV, el Consorci València Interior V3 i Aimplas
  • El nou procés facilita la separació de materials i facilitarà la producció de bioplàstics i polièster reciclat amb els residus tèxtils

La Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme finança el desenvolupament d'un nou procés de reciclatge per a obtindre materials d'alt valor afegit a partir de residus tèxtils fabricats amb una mescla de cotó i polièster. L'objectiu és evitar que este tipus de teixits acaben incinerats o en l'abocador, davant de la complexitat de separar i reciclar els diferents tipus de fibra que el componen a través de mètodes convencionals.

Este projecte estratègic, que pretén impulsar l'economia circular en el sector tèxtil, està coordinat per l'empresa Bespoke Factory Group i compta amb la participació del grup d'investigació en Enginyeria Ambiental (GI2AM) del departament d'Enginyeria Química de la Universitat de València dirigit pel professor Javier Álvarez; el Consorci València Interior V3, que gestiona els residus municipals de 61 localitats de l'interior de la província de València; i l'Institut Tecnològic del Plàstic, AIMPLAS.

Els treballs previstos en esta iniciativa, denominada Recimap, compten amb el suport de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) i finançament de la Unió Europea en el marc del programa Comunitat Valenciana FEDER per al període 2021-2027.

La valorització d'estos residus permetrà obtindre polièster reciclat i àcid làctic, un component essencial per a la producció de bioplàstics PLA, els dos productes amb una gran demanda en el mercat.

Segons la investigadora de Reciclatge Químic en Aimplas, Belén Taroncher, el projecte contribuirà significativament a estendre l'economia circular en este sector, “ja que la quantitat de residus tèxtils que es recolliran en els pròxims anys està en constant augment, en part a causa de les regulacions europees relacionades amb la responsabilitat ampliada del productor". “Això planteja la necessitat de trobar solucions efectives per a estos residus i oferix oportunitats a les empreses valencianes per a millorar la seua competitivitat”, conclou.

Procés més sostenible

En concret, la iniciativa explora una innovadora via de reciclatge que permet la separació selectiva de les mescles de cotó i polièster mitjançant la síntesi i l'ús de líquids iònics, una alternativa més sostenible des del punt de vista ambiental als dissolvents tradicionals.

Les fibres de polièster es reciclaran utilitzant tècniques mecanoquímiques per a obtindre polièster reciclat, mentre que la fracció de cotó s'utilitzarà, mitjançant un procés de fermentació, en la producció d'àcid làctic, un component molt estimat per a la fabricació de plàstics derivats de vegetals i, per tant, més sostenibles.

Des d'Aimplas, se subratlla que esta innovació tècnica i empresarial aborda un nou enfocament de reciclatge on no solament es dona solució als residus tèxtils complexos, sinó que genera també materials d'alta qualitat i un elevat valor econòmic. “El polièster reciclat presenta una menor petjada de carboni que el polièster verge i l'àcid és essencial per a la producció de PLA, que actualment s'erigix en bioplàstic més usat del mercat”, precisa Taroncher.

Equip multidisciplinari

En el desenvolupament del projecte col·laboren quatre socis que representen les principals baules del sistema d'innovació. El Consorci València Interior V3 s'encarrega de la recollida i pretractament dels residus tèxtils, mentre que l'equip d'especialistes de la Universitat de València liderarà la separació selectiva de les fibres de cotó i polièster mitjançant líquids iònics.

El reciclatge de la fracció polièster correspon a l'empresa tèxtil Bespoke Factory Group i, finalment, Aimplas, aportarà el seu ampli coneixement tècnic sobre bioplàstics per a aconseguir la producció de polímers a partir de residus de cotó.

Recimat s'alinea amb els eixos principals de l'Estratègia d'especialització intel·ligent de la Comunitat Valenciana, S3, que coordina la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme. La iniciativa respon, així mateix, a les conclusions del comité d'especialistes en economia circular, que aposten per una valorització més eficient dels residus mitjançant el desenvolupament de sistemes intel·ligents de recollida i classificació de residus sòlids, així com d'alternatives al reciclatge mecànic.

Galeria d'imatges