Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge
Pagaments dependència

Susana Camarero denuncia que és el Govern central “qui posa en perill la dependència en negar-nos el 50 % del seu finançament, tal com correspon per llei”

02/02/2024
  • La vicepresidenta segona assegura que el pagament de les prestacions de dependència s'ha realitzat “dins de termini” i acusa l'oposició d'“irresponsables per sembrar l'alarma entre les persones més vulnerables”
  • Afirma que el Consell complix amb els terminis i recorda que qui no va complir amb les polítiques socials “va ser el Botànic amb els centres i les entitats”
  • Camarero recorda el pla de xoc que ha hagut d'executar el seu departament per a abonar el deute de l'anterior govern

La vicepresidenta segona i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge,  Susana Camarero, ha denunciat que és el Govern central qui “posa en perill” constantment el sistema de la dependència en la Comunitat Valenciana “en negar-nos el 50 % del seu finançament, tal com li correspon per llei”.

Així s'ha manifestat Susana Camarero després de les acusacions dels grups de l'oposició de l'existència d'impagaments en les prestacions de la dependència de gener i ha acusat l'oposició d'“irresponsables per sembrar l'alarma entre les persones més vulnerables”.

La vicepresidenta segona ha explicat que el Govern central no està aportant el 50 % del finançament de la dependència que li correspon per llei. L'any passat va ser d'un 21 % i l'anterior no va arribar ni al 15 %. Des de l'any 2018, amb els governs de Sánchez, “l'infrafinançament de l'Estat en matèria de dependència ascendix a 1.340 milions d'euros”.

Davant dels incompliments del Govern, l'executiu de Carlos Mazón, ha assegurat Camarero, “sí que està complint amb el pagament de les prestacions de dependència i les corresponents a la nòmina del mes de gener s'han abonat sense excedir, en cap cas, els temps que preveu el decret 62/17, de 19 de maig, del Consell i que el fixa en els cinc primers dies del mes següent a la prestació".

"Estem parlant, ha assenyalat la vicepresidenta segona, d'un retard d'un o dos dies com a màxim en el termini habitual”, encara que ha insistit que, sempre, “dins del que marca la norma”.

El que fa l'oposició, ha indicat, és “alarmar i crear incertesa entre la ciutadania amb fal·làcies i falsedats sobre impagaments generalitzats que no són certs i que afecten moltes persones de la Comunitat Valenciana”.

Efectivament, 117.314 persones en situació de dependència han rebut ja l'abonament de la prestació mensual entre el 31 de gener i l'1 de febrer. En total s'han abonat 44,5 milions d'euros per este concepte.

Pla de xoc

Així mateix, la vicepresidenta segona s'ha referit a l'incompliment per part del Botànic del pagament i els compromisos amb les entitats i als quals el Consell ha hagut de fer front amb un pla de xoc per a “abonar les factures que van deixar en els calaixos i garantir la qualitat dels servicis i l'atenció a les persones més vulnerables”.

Així, ha recordat que quan van arribar al Govern valencià es van trobar amb entitats que portaven sense cobrar des de 2018 i contractes sense actualitzar, i s'ha hagut de treballar “intensament” per a trobar solucions a estes situacions.

No obstant això, i a pesar de la situació que van deixar, ha finalitzat Camarero, l'oposició es dedica a denunciar de “manera irresponsable falsos impagaments amb els quals s'intenta manipular i enganyar la ciutadania”.