Innovació, Indústria, Comerç i Turisme

La Generalitat se suma a la campanya de promoció del Dia del Xiquet per a secundar i impulsar el sector del joguet

02/02/2024
La Generalitat se suma a la campanya de promoció del Dia del Xiquet per a secundar i impulsar el sector del joguet
  • La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes acompanya les empreses de la Comunitat en la Fira Internacional del Joguet de Nuremberg 
  • Nuria Montes anuncia que el Consell intensificarà la protecció al sector del joguet valencià contra la competència deslleial

La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha assistit a la Spielwarenmesse, la Fira Internacional del Joguet de Nuremberg (Alemanya). En este certamen, el més important del sector, quasi la meitat de les empreses que exposen són de la Comunitat Valenciana, la consellera ha anunciat que “la Generalitat se sumarà a la Campanya de Promoció del Dia del Xiquet com a manera de secundar i impulsar al sector del joguet”.

Esta campanya, que tindrà lloc el pròxim 26 d'abril, és una iniciativa de la Fundació Crecer Jugando, amb el suport de l'Associació Espanyola de Fabricants de Joguets i l'Institut Tecnològic del Joguet (AIJU) per a promoure l'atenció de la societat sobre la figura del xiquet, el seu desenvolupament, benestar i felicitat. 

Igual que ocorre en altres països d'Europa, este dia s'aprofita per a fer regals als menors i d'esta manera ajudar a la desestacionalització del sector. En este sentit, Nuria Montes ha explicat que “ja estem dissenyant, juntament amb l'Associació Espanyola de Fabricants de Joguets, actuacions específiques de promoció que a més redundaran en una millora en el teixit comercial. En esta campanya es destacarà, entre altres coses, el valor educatiu i l'altíssima qualitat del joguet fabricat en la Comunitat valenciana”.

“D'altra banda, ha afegit la responsable d'Innovació, la Generalitat intensificarà la protecció al sector del joguet valencià contra la competència deslleial. Per a això lluitarem contra totes les males pràctiques com les falsificacions, la inseguretat dels joguets tecnològics o incompliment de normatives, amb un increment important de tant els controls com de les sancions”.

“Cal tindre en compte que els joguets fabricats per les empreses de la Comunitat complixen les estrictes normatives europees de protecció a la infància i de sostenibilitat, entre altres. Mesures que les còpies d'eixos productes, realitzades sobretot en països asiàtics, no complixen la qual cosa causa un enorme perjuí econòmic al sector valencià. Segons l'estudi realitzat per l'OAMI, les pèrdues anuals per falsificació suposen el 16,6 % de la facturació de les empreses jogueteres espanyoles. Estes pèrdues afecten també l'ocupació i destruïxen cada any un 13,7 % de l'ocupació directa generada per les jogueteres”, ha conclòs la consellera.

El clúster del joguet

Les empreses fabricadores del joguet i el seu sector auxiliar es localitzen principalment als municipis d'Ibi, Tibi, Onil, Castalla i Biar, en el que es coneix com 'La Vall del Joguet'. És una activitat tradicional dins del teixit productiu alacantí per la quantitat d'empreses i ocupació que genera en tota la zona.

Segons els últims estudis, el joguet alacantí és un producte tradicional (no electrònic), el sector ha d'adequar-se als canvis en les demandes i preferències dels consumidors (joguets electrònics, més component tecnològic, etc.), i la solució implica apostar per la qualitat, valor afegit i l'adaptabilitat als canvis de gust dels consumidors.

En este context, com ha insistit la consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, “És fonamental donar suport a les empreses que han sabut readaptar-se als nous canvis en les demandes i gustos del consumidor i enfortir la seua internacionalització en l'exterior. I més tenint en compte que en el total nacional d'empreses d'englobades en el sector de fabricació de jocs i joguets la valenciana (amb un 33,2 %), és la primera comunitat en participació, seguida a gran distància de Catalunya (18,4 %).

La fira Spielwarenmesse, Fira Internacional del Joguet de Nuremberg, en esta edició de 2024, compta amb la participació de 101 empreses espanyoles, de les quals 41 tenen la seu a la Comunitat Valenciana.

S'espera que en esta edició assistisquen més de 2.100 exhibidors de 69 països diferents. Addicionalment, 396 seran noves marques exhibidores. L'àrea per a l'esdeveniment compta amb 165.000 metres quadrats. I s'espera a més de 58.000 visitants provinents de 128 països. Cal recalcar que Alemanya, Itàlia, França, Espanya i els Països Baixos són les nacions més influents en l'esdeveniment.

 

Galeria d'imatges