Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge
Servici integral

El secretari autonòmic del Sistema Sociosanitari advoca per impulsar recursos adequats a les necessitats reals de les persones amb malaltia mental crònica

02/02/2024
  • El secretari autonòmic del Sistema Sociosanitari i la directora general de l'IVASS han visitat el CEEM Mossèn Cirilo d'Alcoi
  • Este centre compta amb 40 places i 70 professionals que oferixen atenció especialitzada i suport a les persones usuàries i les seues famílies.

El secretari autonòmic del Sistema Sociosanitari, Emilio Argüeso, ha subratllat que “el Consell està treballant per a millorar l'atenció a les persones amb malaltia mental crònica o amb trastorn conductual greu i impulsar recursos adequats que responguen a les necessitats reals del col·lectiu a la Comunitat Valenciana”.

En este sentit, Emilio Argüeso ha assenyalat “la importància de conjuminar esforços per a garantir servicis i prestacions adequades a estes persones i les seues famílies amb el nou Pla valencià de salut mental i addiccions 2024-2027”, presentat recentment, i en el qual participen de manera activa la Vicepresidència Segona i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge, i les conselleries de Sanitat i Educació.

El secretari autonòmic ha fet estes declaracions amb motiu de la seua visita al centre específic de persones amb malaltia mental crònica (CEEM) Mossèn Cirilo d'Alcoi, pertanyent a l'Institut Valencià de Servicis Socials (IVASS), i en la qual ha estat acompanyat per la directora general de l'entitat, María José Rico.

Este CEEM, que compta amb un equip multidisciplinari de 70 professionals, està estructurat en unitats de convivència i oferix atenció integral especialitzada en les seues 40 places a persones amb malaltia mental crònica o amb trastorn conductual greu, a través de programes de rehabilitació psicosocial i de tallers i activitats adaptades a cada usuari.

El secretari autonòmic ha posat l'accent en “el model d'atenció de l'IVASS, centrat a aportar els suports que requerix cada persona usuària i en la promoció d'iniciatives que afavorisquen la seua participació i integració social”.

Així mateix, ha ressaltat la col·laboració del CEEM Mossèn Cirilo amb el Departament de Salut i el Servici d'Atenció i Seguiment per a les Persones amb Problemes de Salut Mental Greu (SASEM) i el CRIS de Creu Roja en el desenvolupament d'accions que contribuïxen a visibilitzar la salut mental.

Recursos més inclusius

Emilio Argüeso ha incidit en què “des de la Vicepresidència Segona i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge, i l'IVASS, continuarem apostant per recursos més inclusius i accessibles, que acosten les persones amb malaltia mental i d'altres col·lectius vulnerables als servicis i l'entorn comunitari”.

Al seu torn, ha reiterat “la necessitat de mantindre un diàleg permanent i obert amb el moviment associatiu i amb tots els agents implicats en este camp per a conéixer les seues demandes i desenvolupar línies de treball que ens permeten consolidar una xarxa assistencial amb millors infraestructures i servicis en les tres províncies de la Comunitat Valenciana”.

A més del CEEM d'Alcoi, el departament de Susana Camarero gestiona un total de 286 places per a persones amb discapacitat intel·lectual en cinc centres més de l'IVASS, la residència i centre de dia Jubalcoy, i en els centres ocupacionals d'Altabix, Carrús i La Tramoia d'Elx, a més d'atendre més de 1.000 persones tutelades per la Generalitat en el servici SAPEMA.