Conselleria d'Educació, Universitats i Ocupació

La Generalitat exigix al Ministeri claredat en l'aplicació de la nova Llei d'universitats

02/02/2024
  • El director general d'Universitats recorda que és impossible aplicar la nova estructura docent prevista en la LOSU sense finançament
  • Assenyala que la LOFCA obliga l'Estat a assumir els costos de la nova normativa estatal que afecte competències delegades en les comunitats autònomes

El director general d’Universitats, José Antonio Pérez Juan, ha instat el Govern a aclarir l’aplicació de la Llei orgànica del Sistema Universitari (LOSU).

Pérez Juan ha assistit este divendres, a la seu del Ministeri, a la reunió del grup de treball de la Conferència General de Política Universitària, acordada fa una setmana. “El temps passa i el Ministeri que dirigix Diana Morant no resol els dubtes que planteja la LOSU, la qual cosa trasllada poca confiança a les comunitats autònomes i a les mateixes universitats”, ha assegurat el director general, al mateix temps que ha criticat que la reunió celebrada, “encara que era necessària, arriba tard”.

El director general ha indicat que la LOSU “complirà prompte un any de vigència i tots els interlocutors érem conscients que era impossible aplicar la nova estructura docent sense finançament. I encara hui el Ministeri seguix sense aclarir què passarà i com procedirà”.

Pérez Juan ha indicat que, durant la reunió, el Ministeri ha recordat a les comunitats autònomes que per a enguany s’han prorrogat els Pressupostos Generals de l’Estat de 2023, en els quals no hi havia cap partida pressupostària per a l’aplicació de la Llei d’universitats. En este sentit, el director ha subratllat que la LOFCA “obliga l’Estat a assumir els costos que comporten una nova normativa estatal que afecte competències delegades en les comunitats autònomes, però això no s’ha tingut en compte en el cas de la LOSU”, hi ha afegit.

“Ens trobem amb un Ministeri que només ha manifestat bones intencions, però que no concreta res, la qual cosa genera una incertesa evident”. En este sentit, Pérez Juan ha exigit que en el cas que s’aprove la flexibilització o la programació que ara planteja el Ministeri d’Universitats, es faça mitjançant la reforma legislativa corresponent i com més prompte millor. “Eixa flexibilització només afecta una part de la llei i des de les comunitats autònomes hem demanat que s’estenga a altres qüestions de la mateixa norma que generen problemes”, ha indicat.   

“A més, cal analitzar què passa amb les universitats que en un exercici de responsabilitat han fet els deures i han adequat les seues estructures docents al marc legal i ara es troben sense finançament”, ha manifestat.

“El Govern ha d’acabar d’una vegada per sempre amb els dubtes que genera la legislació estatal en matèria d’universitats i si cal modificar una transitòria o alguna altra qüestió de la LOSU, s’ha de fer ja, de manera urgent i immediata. Este clima d’inestabilitat no és bo per al Sistema Universitari espanyol”, ha conclòs.