Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Seguretat industrial

Nuria Montes presenta el Pla d'acció per a la promoció de la seguretat industrial de 2024

07/02/2024
Nuria Montes presenta el Pla d'acció per a la promoció de la seguretat industrial de 2024
  • La titular d'Innovació ha presidit la reunió del Consell Valencià de Coordinació de la Seguretat Industrial
  • La Conselleria està treballant en un nou decret que simplificarà la normativa en esta matèria

La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha presidit la 15a sessió de treball del Consell Valencià de Coordinació de la Seguretat Industrial. En esta reunió s'ha presentat el Pla d'acció per a la promoció de la seguretat industrial per al present 2024.

El Consell Valencià de Coordinació de la Seguretat Industrial, en el qual participa la Generalitat Valenciana, està integrat per les organitzacions empresarials del metall Femeval i Fempa, els col·legis d'enginyers industrials tècnics i superiors (Cogiticova i COIICV), l'Associació d'Organismes de Control (Aseival), i els agents socials CEV, CCOO i UGT.

La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme ha deixat constància que “la seguretat industrial és una prioritat per a la Conselleria d'Indústria, i el foment i la seua promoció és una de les mesures estratègiques de la Generalitat. Per això la importància d'este Pla d'acció per a la promoció de la seguretat industrial, en coordinació amb tots els agents implicats”.

“És important destacar que els principals objectius d'este pla són: la conscienciació de la ciutadania i de les empreses; la percepció de la seguretat industrial com a motor econòmic i de competitivitat de les indústries; la generació d'activitat directa i indirecta; la millora de la qualitat en la prestació dels servicis de les empreses i la lluita contra l'intrusisme professional”, ha destacat Montes, qui també ha conclòs afirmant que “el progrés passa per la seguretat industrial”.

Per la seua part, el secretari autonòmic d'Indústria, Comerç i Consum, Felipe Carrasco, ha avançat que des del seu departament "s'està treballant en un nou decret del Consell que simplificarà la normativa que afecta la seguretat industrial dels establiments, les instal·lacions i els productes a la Comunitat Valenciana. Perquè es tracta d'alleugerir la burocràcia i facilitar el compliment de la normativa. Este decret inclourà la regulació del Consell Valencià de Coordinació de la Seguretat industrial”.

El secretari autonòmic ha afegit que “este decret regularà la figura del responsable de seguretat industrial. Es tracta d'un nou perfil professional amb funcions, responsabilitats, habilitats i coneixements necessaris per a coordinar i gestionar integralment la seguretat de les instal·lacions d'un edifici o establiment”.

Pla d'acció per a la promoció de la seguretat industrial

El Pla d'acció presentat este dimecres inclou l'organització, juntament amb Femeval, del III Congrés Seguretat Industrial. El Congrés perseguix reunir tots els professionals de l'àmbit de la seguretat industrial de la Comunitat Valenciana. Entre els seus objectius es troben el de destacar els avantatges del correcte disseny, instal·lació, posada en marxa, manteniment, inspecció i revisió de les instal·lacions com a millor manera de vetlar per la seguretat de persones i béns.

També, però juntament amb Aseival, tindrà lloc la 4a edició dels premis de 'Seguretat industrial de la Comunitat Valenciana'. Estos guardons estan destinats a la promoció, el reconeixement i la distinció de les entitats, persones físiques o jurídiques que en el desenvolupament de la seua activitat hagen destacat pel seu compromís en la cerca de l'excel·lència en la seguretat i qualitat industrial. 

A més, i en col·laboració amb altres entitats com Fempa, COIICV i Cogiticova, el Pla d'acció per a la promoció de la seguretat industrial preveu l'organització d'altres jornades, cursos i diverses iniciatives la finalitat de les quals és divulgació de la cultura seguretat industrial en empreses ('seminaris web' i presencials de porta a porta). També es durà a terme la divulgació de ferramentes d'avaluació de la seguretat industrial i aplicacions d'autodiagnòstic.

Finalment, el pla d'actuació inclou una campanya de sensibilització ciutadana que, amb el lema #SiSeguretatIndustrialCV, perseguix a través de diversos suports i plataformes de comunicació conscienciar la ciutadania sobre els avantatges que suposa mantindre les instal·lacions en el millor estat de servici. Es tracta de previndre i limitar riscos, així com protegir contra accidents que afecten els béns i les persones, i també incrementar la percepció de la seguretat industrial com a motor econòmic.

Felipe Carrasco ha conclòs afirmant que “tant en els centres de treball com en els domicilis particulars hi ha instal·lacions, aparells i equips com ascensors, escales mecàniques, portes automàtiques, aires condicionats, extintors, fogons, endolls i punts de llum que, independentment del seu ús, ha d'assegurar-se que complisquen amb uns requisits mínims de seguretat industrial”.

Galeria d'imatges