President
Sessió de control

Carlos Mazón reclama el suport de l'oposició per a defendre els interessos dels valencians davant del Govern central

07/02/2024
Carlos Mazón reclama el suport de l'oposició per a defendre els interessos dels valencians davant del Govern central
  • Insta PSPV i Compromís a sumar-se a la reivindicació de soterrar les vies a Alfafar, Benetússer i Sedaví
  • Destaca la “defensa a ultrança” de l'agricultura que està realitzant el Consell
  • Assegura que el Consell està atenent els seus compromisos de pagament “dins del termini i en la forma corresponent” i critica que l'oposició està “fora de la realitat”
  • Defén la realització d'una auditoria perquè la ciutadania conega la “tremenda llosa de deute, de dèficit i de contractes a dit” que ha deixat el Govern del Botànic
  • El president de la Generalitat ha participat en la sessió de control de les Corts on ha reiterat el seu compromís per “acabar amb el govern més car de la història i amb el malbaratament de diners públics” 
     
València.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha reclamat el suport de l'oposició per a defendre els interessos dels valencians davant del Govern central i els ha instat a sumar-se a la reivindicació de soterrar les vies del tren a Alfafar, Benetússer i Sedaví.

Així ho ha manifestat durant la seua intervenció en la sessió de control en les Corts en la qual ha començat mostrant la seua repulsa per l'assassinat d'una dona de 44 anys al municipi de l'Alfàs del Pi investigat com a crim masclista.

Carlos Mazón ha recordat que el Consell ha actualitzat el projecte per a l'execució del soterrament de les vies, a pesar de no tindre competències en esta matèria, amb la finalitat que el Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible agilitze al màxim la seua execució i es puga fer “justícia social” amb els veïns dels municipis afectats.

Així mateix, ha reclamat al Govern d'Espanya que incloga en els Pressupostos Generals de l'Estat de 2024 una partida per a l'execució d'esta obra, que suposa una inversió de 130 milions d'euros.

Després de la seua intervenció, el president ha lliurat l'estudi als síndics de Compromís i del PSPV als qui ha interpel·lat directament per a recaptar el suport del seu partit davant d'esta reivindicació que serà traslladada al Govern central.

Defensa de l'agricultura i compromís per “contar la veritat”

Durant la sessió de control, el president ha destacat la “defensa a ultrança” de l'agricultura que està realitzant el Consell especialment en l'actual context, i ha defés que la política que està fent el seu executiu “defén els nostres productes de veritat amb extraordinària eficàcia i contundència”.

D'altra banda, Carlos Mazón ha reiterat el seu compromís de “contar als valencians tota la veritat” a través d'una auditoria que s'està realitzant sobre la gestió del sector públic realitzada per l'anterior Consell.

El president ha denunciat que el Botànic va adjudicar 253.000 contractes de manera directa, que la xifra de contractes menors va arribar als 159 milions d'euros i que les despeses sense expedients de contractació van arribar als 554 milions d'euros. Així mateix, ha assenyalat que la plantilla del sector públic va créixer un 35 %, i que la despesa del personal es va disparar un 47 % en les empreses del sector públic. 

En este sentit, ha reiterat el seu compromís per “canviar les coses”, per la qual cosa ha justificat que es vaja a fer una auditoria “perquè se sàpia la responsabilitat dels qui ens han precedit i la tremenda llosa que han deixat de deute, de dèficit, de dèficit de legalitat, de contractes a dit, perquè els ciutadans de la Comunitat Valenciana tenen dret a saber-ho”.

Mazón ha insistit a complir amb el compromís adquirit amb els ciutadans de la Comunitat Valenciana per a “dur a terme el canvi, acabar amb el govern més car de la història i amb el malbaratament dels diners públics, a més de prendre mesures per a saber què ha passat en el sector públic instrumental, posar fi a les duplicitats i fer una assignació més eficient dels recursos que redunde en un millor servici públic”.

Pagaments dins del termini i en la forma corresponent

Davant de les crítiques dels últims dies abocades per l'oposició en relació als pagaments que depenen de la Generalitat, Carlos Mazón ha defés que el Consell està atenent els seus compromisos de pagament “dins del termini i en la forma corresponent” i ha criticat que l'oposició està “fora de la realitat”. 

Així, el president de la Generalitat ha detallat que s'han pagat 170.000 nòmines dels treballadors públics solament en el primer mes d'aplicació del nou sistema Nefis, també s'han abonat prop de 120.000 expedients de dependència entre el 31 de gener i l'1 de febrer, s'han pagat 36.000 expedients de Renda Valenciana d'Inclusió el 2 febrer i així mateix s'ha satisfet tot l'import relatiu a la farmàcia l'1 de febrer.

Valoració de la gestió del 'Consell del canvi'

En resposta a la valoració sobre la gestió que està realitzant el Consell, Carlos Mazón ha manifestat estar satisfet i ha recordat que durant els seus primers mesos al capdavant de l'executiu ha acabat “amb el govern més car de la història, la taxa turística, l'impost a la mort i el de donacions, amb les subvencions a dit als ‘països catalans’ i amb la ideologia a les aules”.

A més, ha recordat que s'han aprovat les primeres desgravacions socials de l'IRPF per a les rendes més baixes, s'ha reduït l'impost a l'habitatge un 25 %, especialment als més jóvens, s'han reduït en un 52 % les llistes d'espera quirúrgiques per a les operacions de prioritat 1, es recuperaran els centres d'informació i coordinació d'urgències (CICU) a Alacant i Castelló, s'està protegint l'Albufera de València, i s'ha aconseguit el compromís del Govern d'Espanya d'ampliar el port de València.
 

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions del president de la Generalitat, Carlos Mazón