Sanitat

Sanitat substituirà el cupó precinte dels medicaments per un codi de verificació digital per a reduir tràmits administratius

07/02/2024
  • La Conselleria de Sanitat treballa per a instaurar l'ús del denominat codi datamatrix enfront de l'actual cupó de precinte
  • El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, inaugura la 23a edició del Congrés Nacional Farmacèutic al Palau de Congressos de València
  • Gómez aposta per “sistemes innovadors per a evitar que el pacient recórrega les farmàcies a la recerca de la seua medicació”

La Conselleria de Sanitat està treballant en un nou sistema que substituirà el cupó precinte de les caixes de medicaments per un codi de verificació digital, amb l’objectiu de reduir els tràmits administratius en el procés de facturació.

Així ho ha anunciat el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, en la inauguració de la 23a edició del Congrés Nacional Farmacèutic, que se celebra entre este dimecres i divendres que ve al Palau de Congressos.

“Volem substituir per un identificador únic digital, conegut com a codi datamatrix, el cupó de precinte dels medicaments com a via de facturació de l’oficina de farmàcia”, ha detallat Marciano Gómez. Esta mesura, pionera en tot Espanya, “ajudarà a eliminar les càrregues administratives i avançar cap a una digitalització total dels processos”, hi ha afegit el titular de Sanitat.

En l’actualitat, els farmacèutics han de retallar el cupó precinte de qualsevol medicament receptat per un facultatiu, adherir-lo en un full i remetre’l als col·legis professionals per a la preceptiva facturació a la Conselleria de Sanitat. No obstant això, cada caixa compta amb el codi datamatrix esmentat, que conté la traçabilitat completa del fàrmac, per la qual cosa una vegada adaptats els sistemes informàtics serà possible que la lectura d’eixe codi substituïsca la fórmula actual.

La captura del codi datamatrix en l’oficina de farmàcia permet conéixer l’envàs del medicament concret dispensat al pacient (incloent-hi el lot de fabricació) i, per tant, localitzar fàcilment un pacient quan l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris ordena retirar lots concrets d’un producte determinat.

L’objectiu, com ha apuntat Marciano Gómez, és que este nou sistema de gestió dels fàrmacs prescrits pels facultatius estiga implantat al llarg de l’any.

Noves mesures

A més, segons ha indicat el conseller, Sanitat està treballant conjuntament amb els col·legis professionals perquè, a través de diversos portals i amb la informació que proporcionen les empreses distribuïdores, les mateixes farmàcies i l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, “el pacient sàpia si el seu tractament està en una farmàcia o en una altra”. “Treballem en sistemes innovadors per a evitar que el pacient recórrega les farmàcies a la recerca de la seua medicació”, ha concretat el titular de Sanitat.

Durant la seua intervenció, Marciano Gómez ha apuntat que la sanitat “necessita modernitzar-se en tots els aspectes i la prestació farmacèutica no és una excepció”; per això ha qualificat d’“idoni” el lema triat per a este congrés: ‘Transformant la sanitat amb el farmacèutic’. “Els poders públics necessiten la vostra labor per a arribar a tots els ciutadans i oferir un servici que, de manera directa, seria quasi impossible que fora universal”, ha recalcat.

El conseller de Sanitat s’ha referit també a diverses iniciatives a incorporar enguany pel departament autonòmic. “Facilitarem, a través de totes les utilitats desplegades en el sistema de farmàcia de sanitat RELE.4, la comunicació digital oficina de farmàcia - centre sanitari, la possibilitat de facilitar la citació a centres sanitaris des de l’oficina de farmàcia, la incorporació dels avantatges de la identificació amb la targeta sanitària virtual, la col·laboració amb els problemes de falta de subministrament insuficient d’un medicament i la integració efectiva del farmacèutic comunitari en Atenció Primària per a convertir-lo en un agent clau per a l’ecosistema sanitari”, ha explicat.

Esta iniciativa, com ha assenyalat Marciano Gómez, “redundarà en la millora de la qualitat del servici facilitant els programes d’adherència terapèutica i qualitat assistencial a ciutadans d’edat avançada i polimedicats, especialment, i als que tenen dificultats per a mantindre els tractaments a causa de circumstàncies físiques, socials, familiars, geogràfiques o altres que dificulten l’accés o els seguiments als tractaments”.

Així mateix, ha recordat que la Comunitat Valenciana és pionera “a evitar el desplaçament dels pacients a l’hospital per a arreplegar la medicació en les oficines de farmàcia, la qual cosa anomenem la dispensació en proximitat”.

Marciano Gómez també ha insistit “en l’alt nivell dels servicis de Farmàcia Hospitalària de la Comunitat Valenciana, en els quals el farmacèutic contribuïx a augmentar l’excel·lència del sistema amb actuacions com la gestió de medicaments i l’accés a les teràpies innovadores i capdavanteres, com en la resta d’Europa i els EUA; la preparació segura de tractaments intravenosos personalitzats, i proporcionant informació als pacients sobre tractaments, monitorant efectes secundaris i col·laborant estretament amb la resta de l’equip assistencial”.