Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Procés de transició

Nuria Montes defén la necessitat d’apostar per un model industrial basat en l’economia circular i la sostenibilitat

08/02/2024
La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, intervé en la jornada sobre economia circular organitzada per INESCOP.
  • La consellera d’Innovació, Comerç i Turisme ha inaugurat la jornada ‘Economia circular: la via més humana i sostenible per a les empreses’ organitzada a Elda per Inescop
  • Nuria Montes assegura que la mentalitat empresarial ha de ser la de “reparar, redissenyar, reutilitzar” en compte de “prendre, usar, rebutjar”
  • La Comunitat Valenciana és l’única de tota Espanya elegida per l’OCDE per a participar un estudi europeu sobre polítiques de circularitat econòmica

La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha defés la necessitat d’apostar per un model industrial basat en l’economia circular i la sostenibilitat en resposta als reptes mediambientals i les demandes dels consumidors.

Montes, que ha inaugurat una jornada sobre economia circular organitzada a Elda per Inescop, el Centre Tecnològic del Calçat, ha assegurat que la “dicotomia rendiment econòmic versus desenvolupament sostenible ja no és possible”. En este sentit, la consellera ha defés que les inversions empresarials passen d’un model lineal tradicional basat a “prendre, usar, rebutjar” a una mentalitat recolzada en l’economia circular del “reparar, redissenyar, reutilitzar.”

“En l’àmbit de l’economia circular, ha afegit la consellera, tots, productors, consumidors i administradors, som responsables i podem aportar solucions que, a més de contribuir a la lluita contra el canvi climàtic, siguen generadores de valor econòmic i social.”

En la seua defensa d’un enfocament proactiu i anticipatiu dels reptes que han d'afrontar tots els sectors productius, en general, i el del calçat, en particular, Nuria Montes ha defés la necessitat d’introduir un valor afegit en els processos de reducció, reutilització i reciclatge de materials i productes.

En este sentit, la consellera ha explicat que “les administracions hem d’actuar com a impulsores i catalitzadores de la simbiosi industrial”, el procés de cooperació entre empreses i sectors industrials que permet compartir recursos de manera que els residus d’una indústria puguen ser la matèria primera d’una altra.

De fet, Nuria Montes ha detallat que “en la Generalitat, a través de l’Ivace, està funcionant l’Observatori de Simbiosi Industrial, l’objectiu del qual és identificar les millors pràctiques en este camp per al seu foment en el teixit industrial valencià”.

Seleccionats per l'OCDE

A més, la consellera també ha recordat que la Comunitat Valenciana ha sigut seleccionada recentment per l’OCDE per a participar en un estudi europeu sobre polítiques de circularitat, la qual cosa ens convertix en la primera autonomia espanyola triada per a este treball, en el qual participen altres 9 regions europees.

“Al llarg d’enguany”, ha subratllat Montes, “l’OCDE ens oferirà diagnòstics i solucions sobre economia circular amb la finalitat que puguem dissenyar i aplicar polítiques que faciliten la transició d’una economia lineal a una altra circular.”

La consellera ha valorat que el clúster del calçat participe activament a través d'Inescop en tots els processos implicats en la circularitat, és a dir, la investigació, la innovació, el disseny i la responsabilitat social. I tot això perquè “per sort, el client demanda cada vegada més productes sostenibles des del punt de vista de la producció i el consum, i això suposa una garantia de diferenciació i valor.”

Líders a Espanya

El sector del calçat representa actualment el 9 % de la indústria valenciana i genera quasi el 6 % de l’ús de l’industrial de la nostra Comunitat. A més, les empreses valencianes sumen el 56 % de totes les firmes de calçat d’Espanya, amb els principals nuclis de producció situats a Elx, Elda, Villena i la Vall d’Uixó.  

La Comunitat Valenciana és també la primera regió exportadora d’Espanya. Segons les últimes dades de Comerç Exterior, corresponents al període de gener a novembre de 2023, les vendes a l’estranger de les empreses valencianes van superar els 1.177 milions d'euros. Els nostres principals clients són països de la Unió Europea, com França (13,3 %), Itàlia (12,4 %) i Alemanya (12,2%), seguits dels EUA (9,8 %).

A més, durant l’any passat la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme i les seues entitats dependents han concedit ajudes al sector del calçat per valor de 9,6 milions d'euros.

Estratègia de reindustrialització

En este sentit, la consellera ha finalitzat la seua intervenció en la jornada organitzada per Inescop subratllant la importància que la Generalitat dona a tot el sector industrial valencià. “Volem impulsar una estratègia de reindustrialització” ha dit Montes, “perquè el sector secundari arribe a representar el 20 % de tot el valor afegit brut de l’economia valenciana.”

Així, s'han creat 20 grups permanents de treball, sectorials i de comunicació, i s’ha iniciat un procés de consulta i participació de totes les associacions empresarials vinculades a cada un dels sectors industrials rellevants.

La consellera ha conclòs comprometent-se al fet que “la proposta estratègica que isca d’este procés participatiu serà consensuada, a través de l’observatori de la indústria, amb tots els agents socials.”

Galeria d'imatges