Innovació, Indústria, Comerç i Turisme

Nuria Montes afirma que el sector de la cosmètica “està prou madur com per a formar un clúster”

08/02/2024
Nuria Montes afirma que el sector de la cosmètica “està prou madur com per a formar un clúster”
  • La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme presideix la primera reunió de la Mesa de la Cosmètica en Aitex
  • El secretari autonòmic d’Indústria, Felipe Carrasco, recorda que l’Estratègia de reindustrialització serà consensuada i fruit d’un procés participatiu

La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha presidit la primera reunió de la Mesa de la Cosmètica en el Centre d’Investigació i Innovació Aitex.

La constitució d’esta mesa atén una vella reivindicació de les empreses d’este sector. La proposta de la mesa es va elevar des del consell rector de l’Associació d’Investigació de la Indústria Tèxtil al Govern valencià que va decidir aprovar-la.

Montes ha explicat que “considera imprescindible la interlocució amb els sectors econòmics. Esta és la columna vertebral de la nostra Estratègia de reindustrialització de la Comunitat Valenciana, i són estes meses sectorials l’instrument de construcció d’esta estratègia”.

Nuria Montes ha afegit que “des de la Generalitat entenem la política industrial a través del diàleg en un marc de clústers. Creiem que el sector de la cosmètica està prou madur per a formar part d’esta estratègia. És a dir, que d’acord amb les dades que presenta, està plenament justificada la configuració d’un clúster a la Comunitat Valenciana com un nucli d’especialització i generació de valor”.

“D’altra banda -ha continuat la consellera- l’Estratègia de reindustrialització no serà un document estàtic, efectista i sense seguiment, sinó que l’estem dissenyant com un full de ruta totalment dinàmic i adaptable, un canal permanent de participació sectorial de la indústria en les polítiques públiques que permeta avaluar-les de manera contínua i adaptar-les a les necessitats canviants de manera àgil i senzilla.

Per la seua part, el secretari autonòmic d’Indústria, Comerç i Consum, Felipe Carrasco, ha incidit en què “l’Estratègia de reindustrialització serà consensuada perquè està treballada de baix a dalt i ha d’abordar elements tan essencials per al futur de la nostra indústria com la sostenibilitat mediambiental, la circularitat i la simbiosi industrial, la importància del sòl industrial, els nodes de comunicació i la logística, l’atracció d’inversions i de talent i, per descomptat, l’automatització, la transformació digital i l’ús de tecnologies disruptives com la IA, el big data o el machine learning”.

La indústria cosmètica en xifres

Segons les dades de l’Institut Valencià d'Estadística (IVE), el sector de la cosmètica a la Comunitat Valenciana representa aproximadament el 14 % del total nacional en nombre d’empreses.

La indústria cosmètica està formada per més de dos-centes empreses a la Comunitat Valenciana. La importància del sector radica en un elevat volum d’activitat econòmica i d’ocupació. Esta indústria ha experimentat un creixement anual en 2023 pròxim al 7 % respecte a 2022.

Juntament amb les línies de fabricació cal incloure l’enorme quantitat de perfumeries, perruqueries, centres de bellesa, farmàcies i parafarmàcies on es venen els servicis i productes del sector. Es tracta d’un àmbit que, com ha explicat Felipe Carrasco, “enfronta diversos reptes específics en l’actualitat, que van des de qüestions reguladores fins a preocupacions mediambientals i de salut”.

“No obstant això -ha insistit el secretari autonòmic- es tracta d’un sector que està subjecte a diferents regulacions i normatives que, a vegades, varien significativament d’uns països a uns altres. Per això, complir amb els estàndards i requisits reguladors en diferents mercats pot ser complicat i costós. Per això que siga un repte, també per a la Generalitat, acompanyar i ajudar les empreses en el seu procés d’internacionalització”.

Respecte a la sostenibilitat de les empreses, segons els últims estudis, hi ha una creixent consciència sobre l’impacte ambiental de la indústria cosmètica, des de l’ús d’ingredients fins als envasos. Les empreses enfronten la pressió d’adoptar pràctiques més sostenibles amb un increment del reciclatge, de la reutilització i de reduir la seua petjada de carboni. Per este motiu que des del Govern valencià “es done suport decididament al sector perquè reduïsca la seua petjada de carboni”, ha conclòs Carrasco.

 

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaracions de la consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes