Vicepresidència i Servicis Socials, Igualtat i Vivenda
Igualtat

Susana Camarero insistix en la importància de donar a conéixer a les dones que patixen violència els recursos de la Generalitat “perquè les ajuden a sentir-se segures a l’hora de denunciar”

08/02/2024
Susana Camarero insistix en la importància de donar a conéixer a les dones que patixen violència els recursos de la Generalitat “perquè les ajuden ...
  • La vicepresidenta segona i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge ha visitat el Centre d’Emergències i el Centre de Recuperació Integral de Castelló de la Plana
  • Recorda que és necessària la implicació de l’entorn “perquè l’Administració conega els casos de violència que patixen les dones i puga actuar”
  • La Generalitat té a la disposició de totes les dones els centres Dona 24 hores i els telèfons d’atenció 900 580 888 i 016

La vicepresidenta segona i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, ha insistit en la importància de donar a conéixer tots els recursos que la Generalitat oferix a les dones que patixen una situació de risc i que necessiten acolliment i protecció, “perquè són mitjans que les ajuden a sentir-se segures a l’hora de denunciar”.

Susana Camarero ha visitat este dijous, acompanyada per l’alcaldessa de Castelló de la Plana, Begoña Carrasco, el Centre d’Emergències (CEM) i el Centre de Recuperació Integral (CRI), que disposen d’un total de 30 places per a atendre víctimes de violència contra la dona.

Durant el recorregut per les instal·lacions, la vicepresidenta ha destacat “l’esforç” que realitza el departament d’Igualtat per a millorar l’assistència a les dones i els seus fills menors que patixen violència i no compten amb recursos suficients, ni amb suport en l’entorn. “Als nostres centres reben els recursos essencials i són acollides en un espai tranquil que les manté fora de perill, acompanyades per professionals que presten assistència social i psicològica i, a més, compten amb els servicis residencials i de manutenció necessaris”, ha assegurat.

En este sentit, la responsable d’Igualtat ha recordat que la Conselleria d’Igualtat té protocols d’actuació que s’activen en el moment que una dona denuncia ser víctima de violència, i d’esta manera professionals especialitzats “acompanyen les dones i els donen suport per a traure-les del seu escenari de violència i aportar-los tota la protecció i seguretat possible”.

De la mateixa manera, la vicepresidenta ha valorat la labor dels 272 professionals que treballen en estos centres especialitzats i que atenen les dones i els menors, “als quals tenim l’obligació de protegir i ajudar amb professionalitat i màximes garanties”.

A més, ha recalcat “la necessitat i la importància que té la implicació de l’entorn perquè l’Administració conega els casos de violència que patixen les dones i puga actuar”. Finalment, ha recordat que la Generalitat té a la disposició de totes les dones els centres Dona 24 hores i els telèfons d’atenció 900 580 888 i 016.

Centres especialitzats

El Centre d’Emergències és un centre residencial de curta estada que té 10 places d’acolliment immediat a les dones i els fills i filles menors d’edat que les acompanyen en situació d’emergència, i proporcionen allotjament, manutenció, protecció, suport i intervenció psicosocial especialitzada.

Així mateix, el Centre de Recuperació Integral és un centre residencial especialitzat que oferix 20 places d’atenció integral a dones víctimes de violència de gènere i altres violències, que necessiten un allotjament temporal prolongat a causa de la greu situació viscuda pels maltractaments patits, la falta de suport familiar i/o l’absència de recursos personals i socials, i necessiten un lloc d’acolliment per a la seua recuperació integral i la salvaguarda de la seua integritat física i psíquica.

Estos centres tenen un equip de professionals format per psicòlegs, treballadors i educadors socials i infantils, i tècnics d’integració social, entre altres.

A més, són espais que oferixen seguretat i acompanyament a les dones i els donen l’oportunitat d’allunyar-se del focus de violència. Així mateix, els centres valoren, tramiten i deriven els casos als recursos més adequats per fer-ne el tractament i la recuperació. Les dones i els menors també reben atenció psicològica individual i grupal, i suport psicosocial.

A la Comunitat Valenciana hi ha un total de 30 centres, 8 dels quals es troben a la província d’Alacant, 4 a Castelló i 18 a València. Es tracta de centres especialitzats que tenen 374 places, entre centres d’emergència, centres de recuperació integral i habitatges tutelats, als quals la Conselleria d’Igualtat destina 18.068.009 euros en 2024.

Galeria d'imatges