Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Mobilitat sostenible

Ivace+i sol·licita una ampliació de 18,4 milions d’euros per a reforçar les ajudes als vehicles elèctrics i punts de recàrrega a la Comunitat

11/02/2024
Ivace+i sol·licita una ampliació de 18,4 milions d’euros per a reforçar les ajudes als vehicles elèctrics i punts de recàrrega a la Comunitat
  • És la tercera ampliació i el seu objectiu és cobrir amb garanties les sol·licituds fins a la finalització del programa Moves III, prevista per al 31 de juliol de 2024
  • El Moves III preveu subvencions de 7.000 euros per als particulars, autònoms i entitats que adquirisquen vehicles elèctrics purs
  • L’Institut ha concedit fins hui ajudes per a l’adquisició de 10.000 vehicles i prop de 3.000 punts de recàrrega

 

L’Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (Ivace+i), dependent de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, ha sol·licitat l’ampliació en 18,4 milions d’euros del pressupost per a la compra de vehicles elèctrics i la instal·lació de punts de recàrrega, en el marc del pla Moves III.

En l’actualitat, el pressupost de l’àrea d’Energia d’Ivace+i per a la compra de vehicles elèctrics és de 55,6 milions d’euros i per als punts de recàrrega ascendix a 33 milions d’euros.

Tal com ha explicat la consellera Nuria Montes, es tracta de la tercera ampliació de pressupost que sol·licita la Comunitat i amb la qual “Ivace+i vol garantir poder atendre totes les sol·licituds que es reben fins a la finalització del termini, que després de la seua prolongació, està prevista per al 31 de juliol de 2024”.

L’objectiu fonamental, tal com ha explicat la titular d’Innovació, és incentivar la compra de vehicles “que utilitzen energies alternatives davant de les convencionals, especialment els elèctrics per a disminuir les emissions de gasos contaminants i millorar la qualitat de l’aire, alhora que suposa un important estímul per al sector”.

Referent a això, la consellera ha incidit en la necessitat de dur a terme “polítiques actives en favor de la mobilitat sostenible”, ja que el sector transport és el major consumidor d’energia i avançar cap a una mobilitat elèctrica “és crucial per a aconseguir la descarbonització de l’economia”.

Més de 10.000 vehicles amb ajudes

Cal destacar que a través del programa Moves III, l’Ivace Energia atorga ajudes econòmiques de 7.000 euros per als particulars, autònoms i entitats que adquirisquen vehicles elèctrics purs i de 5.000 euros per als híbrids endollables.

Referent a això la titular d’Innovació ha valorat “l’enorme acollida” que està tenint el programa a la Comunitat i ha destacat “la bona gestió d’Ivace+i que ha possibilitat que ja s’hagen concedit incentius per a donar a suport a la compra de més de 10.100 vehicles i prop de 3.000 punts de recàrrega”.

De la quantitat sol·licitada, es preveu destinar 14,23 milions d’euros a reforçar les ajudes a l’adquisició de vehicles elèctrics i 4,21 milions d’euros es destinaran a donar suport a sol·licituds per a la instal·lació de punts de recàrrega elèctrics.

Estos incentius, finançats pels fons Next Generation de la Unió Europea que a la Comunitat Valenciana gestiona Ivace+i, subvencionen l’adquisició directa o per mitjà d’operacions de finançament per lísing financer o arrendament per rènting (també anomenat lísing operatiu) de vehicles nous d’energies alternatives.

Per a accedir a les ajudes, han de posar-se en contacte amb algun dels concessionaris o punts de venda adherits al programa; estos seran els qui tramitaran telemàticament les ajudes.

Les quanties varien en funció del tipus de vehicle, del sol·licitant (particulars autònoms i entitats, pimes o gran empresa) i de si hi ha o no desballestament d’un vehicle antic. Per als particulars, en cas de no desballestar un vehicle, les ajudes per a la compra d’un vehicle elèctric pur ascendiran fins als 4.500 euros i 2.500 per als endollables.

En el cas de les motocicletes elèctriques, l’incentiu pot arribar als 1.300 euros amb desballestament i de 1.100 euros sense enviar al desballestament un vehicle.

El preu del vehicle elèctric no podrà excedir els 45.000 euros, a excepció dels models elèctrics de huit o nou places, els quals podran arribar als 53.000 euros. En el cas de les motos elèctriques, el seu preu no podrà sobrepassar els 10.000 euros.

Així mateix, la compra de furgonetes elèctriques per part dels professionals autònoms, se subvencionarà amb fins a 9.000 euros en cas que l’usuari desballeste el seu vell vehicle i amb fins a 7.000 en cas que no ho faça.

A més, el programa Moves III proporciona ajudes d’un 10 % addicional a actuacions en municipis de menys de 5.000 habitants tant per a la instal·lació d’infraestructures de recàrrega en estos territoris com per a la compra de vehicles per part de persones que hi estiguen empadronades. També dota amb un 10 % extra l’ajuda que reben les persones amb mobilitat reduïda.

Ajudes als punts de recàrrega

Ivace+i Energia també subvenciona la implantació d’infraestructura de recàrrega de vehicles elèctrics per adquisició directa, incloent-hi per a comunitats de propietaris la preinstal·lació elèctrica per a recàrrega.

D’esta manera, fins al 31 de juliol de 2024 es pot sol·licitar ajuda per a la instal·lació d’un punt de recàrrega de qualsevol potència d’ús privat en sector residencial, inclosos els habitatges unifamiliars, d’ús públic en sector no residencial (aparcaments públics, hotels, centres comercials, universitats, hospitals, polígons industrials, centres esportius, etc.).

També es dona suport als d’ús privat tant en zones d’estacionament d’empreses privades i públiques, per a donar servici a la seua pròpia flota, com en zones d’estacionament d’empreses privades i públiques, per a donar servici als seus treballadors i clients.

Així mateix, se subvencionen els punts de recàrrega d’ús públic en via pública, eixos viaris urbans i interurbans i en la xarxa de carreteres, i seran d’especial interés la infraestructura de recàrrega en estacions de servici i gasolineres.

A més, en el cas de comunitats de propietaris, se subvencionen les canalitzacions necessàries per a disposar de la preinstal·lació elèctrica i de servici de comunicacions per a dotar de recàrrega intel·ligent la recàrrega vinculada de vehicle elèctric.

Cal destacar, que una de les barreres que hi ha per a l’electrificació del transport és l’escassa infraestructura de recàrrega per a vehicle elèctric i, per tant, es fa necessari establir un programa d’incentius que permeta un desplegament d’esta infraestructura en tot el nostre territori.

Es pot accedir a tota la informació referent al Moves III a la Comunitat Valenciana, tant de vehicles com de recàrrega, a través del portal moves.ivace.es.

 

 

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaracions de la consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes