Visor detalle nota de prensa

Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Microelectrònica i microxips

La Generalitat dissenya els pròxims passos de l’estratègia valenciana per a la indústria de semiconductors després de l’èxit en la captació de recursos per a la creació de tres ‘Càtedres Xip’

10/02/2024
El secretari autonòmic d’Indústria, Felipe Carrasco, reunit amb el rector i el vicerector de la UPV.
  • Després del suport conjunt d’Administració, universitats i associacions empresarials, la Comunitat Valenciana s’ha convertit en l’autonomia que ha captat més recursos per a formar experts en microelectrònica i semiconductors
  • El secretari autonòmic d’Indústria s’ha reunit amb el rector i el vicerector d’Innovació i Transferència de la UPV, que, junt amb la UV, rebran 13,1 milions d’euros del PERTE Xip

La Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme que dirigix Nuria Montes està treballant en el disseny dels pròxims passos a seguir en l’estratègia valenciana per a la indústria de la microelectrònica i els semiconductors.

L’objectiu, segons el secretari autonòmic d’Indústria, Felipe Carrasco, “és convertir la Comunitat Valenciana en l’autonomia espanyola de referència en investigació i formació en un dels sectors industrials amb més futur i projecció, i que és altament estratègic per a l’economia valenciana”.

Carrasco ha destacat “el gran èxit que suposa que la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Universitat de València (UV) hagen captat conjuntament més de 13 milions d’euros del PERTE Xip”, segons acaba d’anunciar el Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública.

Esta xifra representa el 29,1 % del total de 45 milions repartits pel Govern espanyol, la qual cosa convertix la Comunitat Valenciana en la receptora més gran de fons del programa Càtedres Xip en el marc del Projecte estratègic de microelectrònica i semiconductors (PERTE Xip) que es finança amb el mecanisme Next Generation. En concret, són recursos que serviran per a finançar la creació de tres projectes d’estudis superiors dedicats a la investigació i la formació d’experts en microelectrònica i semiconductors.

El secretari autonòmic d’Indústria ha recordat que ja el mes de setembre passat la Generalitat, la UPV, la UV, la Confederació Empresarial Valenciana (CEV) i l’associació industrial València Silicon Cluster (VaSiC) van firmar un memoràndum d’entesa (MoU) en suport a la creació d’estes càtedres.

Este document establix que “l’ecosistema valencià de microxips és el millor desenvolupat d’Espanya i el que compta amb més oportunitats de desenvolupament importants.

Reunions amb la UPV, la UV i VaSiC

Segons Carrasco, “cinc mesos després d’aquella aposta i l’esforç de coordinació i cohesió publicoprivada, s’ha materialitzat un projecte que s’inscriu plenament dins de l’estratègia per a la indústria dels semiconductors i la microelectrònica que està impulsant la Generalitat i que forma part del projecte de reindustrialització de la Comunitat Valenciana que seguix el Consell”.

En este sentit, el secretari autonòmic s’ha reunit este matí amb el rector de la Universitat Politècnica de València, José Esteban Capilla, i amb el vicerector d’Innovació i Transferència, Salvador Coll.

A més de felicitar-se per la resolució del PERTE Xip, la reunió també ha servit per a abordar els pròxims passos que cal fer en suport de la constitució de les càtedres, el finançament de les quals tindrà una duració mínima de quatre anys. El secretari autonòmic té previst mantindre altres reunions de treball similars tant amb la Universitat de València com el València Silicon Cluster.

Carrasco també ha subratllat que la Comunitat Valenciana és una de les quatre autonomies espanyoles que han subscrit l’Aliança Europea de Regions de Semiconductors, que promou el Comité Europeu de les Regions. “És un compromís”, explica el secretari autonòmic, ”per a reforçar la capacitat europea de producció de semiconductors, que ara representa un 10 % del mercat mundial aproximadament, i reduir la dependència del subministrament de tercers països”.

Tres projectes complementaris

Quant a les ajudes anunciades pel Ministeri, la Universitat Politècnica de València (UPV) rebrà 8,09 milions d’euros per a finançar dos noves càtedres de disseny microelectrònic i xips fotònics.

Per la seua banda, la Universitat de València (UV) es beneficiarà amb 5,07 milions més per a una altra càtedra de materials avançats per al sector de microxips i semiconductors.

Estes tres iniciatives complementàries formen part d’un programa que seguix la creació d’un campus internacional de semiconductors a la Comunitat Valenciana.

Galeria d'imatges