Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge
Participació infantil

Servicis Socials coordina amb els consells locals d’infància i adolescència de les tres províncies les línies de treball, col·laboració i funcionament

14/02/2024
Servicis Socials coordina amb els consells locals d’infància i adolescència de les tres províncies les línies de treball, col·laboració i funcionament
  • La Conselleria ha convocat reunions a Alacant, València i Castelló de la Plana per a abordar-hi qüestions relacionades amb la xarxa autonòmica de participació infantil 
  • La Xarxa CLIA compta ja amb 72 consells locals d’infància i adolescència en què participen 1.700 xiquets i xiquetes

La Vicepresidència Segona i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge ha organitzat reunions de treball amb els consells locals de València, Alacant i Castelló de la Plana de la Xarxa CLIA (consells locals d’infància i adolescència) per a coordinar les línies de treball futures en matèria de participació infantil i en la promoció dels drets de la infància i adolescència.

La directora general de Família, Infància i Adolescència i Repte Demogràfic, Elena Albalat, ha explicat que amb estes trobades s’han volgut abordar les “qüestions principals que afecten la xarxa autonòmica de consells locals, especialment les referides a l’estabilitat i al suport per part de la Conselleria, a més dels aspectes relacionats amb el funcionament”.

Durant este mes s’han mantingut reunions amb 110 tècnics i tècniques i dinamitzadors dels consells locals d’infància i adolescència de 62 ajuntaments de les tres províncies.

Actualment, la Comunitat Valenciana compta ja amb 72 consells locals que funcionen com a òrgans consultius i de participació de xiquetes, xiquets i adolescents en tots els assumptes que els afecten, directament o indirectament, en l’àmbit municipal.

Elena Albalat ha assenyalat que s’ha impulsat la Xarxa CLIA per a “donar veu” a prop de 1.700 xiquets, xiquetes i adolescents que actualment participen en les estructures dels consells d’infància municipals de la Comunitat Valenciana.

En este sentit, ha destacat la participació infantil “com un dels principis bàsics del sistema d’atenció a la infància i adolescència d’este executiu” i, per a fer-ho, l’any passat es van destinar més de 900.000 euros a 112 entitats locals per a desenvolupar programes que promocionen els drets i la participació infantil i adolescent. Per a 2024, estes ajudes s’incrementen fins a un milió d’euros.

De les 1.700 xiquetes, xiquets i adolescents que participen activament en estos òrgans consultius, per àmbit territorial, 254 pertanyen a municipis de la província de Castelló; 1.074, a la província de València, i 372 es troben participant en les estructures de consells locals de la província d’Alacant.

La responsable d’Infància i Adolescència de la Conselleria s’ha referit també als dos òrgans autonòmics que també funcionen de manera activa i participativa: el Consell d’Infància i Adolescència de la Comunitat Valenciana i el Consell Infantil i Adolescent del Sistema de Protecció, els dos com a organismes impulsats per la Generalitat amb l’objectiu de “comptar amb l’opinió de xiquetes, xiquets i adolescents i portar a la pràctica, així, el dret que tenen a ser escoltats col·lectivament en els assumptes que els concernixen”.

Elena Albalat ha avançat la realització durant el segon semestre de l’any d’unes jornades de participació infantil en l’àmbit municipal per a “poder compartir experiències i aportacions” de tots els ajuntaments que componen la xarxa CLIA actual.

Galeria d'imatges