Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Educació rebutja la proposta del Govern central i reclama al Ministeri d’Universitats que assumisca el finançament necessari per a aplicar la Llei orgànica del Sistema Universitari
- La Conselleria d’Educació exigix a Diana Morant que no llance mesures sense tindre en compte l’impacte econòmic per a les comunitats autònomes
- El Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats filtra a la premsa l’existència d’un acord en la comissió de treball quan encara no havien intervingut totes les parts implicades
La Conselleria d’Educació, Universitats i Ocupació ha mostrat la seua disconformitat amb el pla del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats per a aplicar la Llei orgànica 2/2023, de 22 de març, del Sistema Universitari (LOSU) i ha exigit a la ministra Diana Morant que assumisca el finançament necessari per a aplicar-la.
Així ho ha assenyalat el director general d’Universitats, José Antonio Pérez, després de la reunió que ha tingut lloc este dijous en el Ministeri junt amb representants de la resta de comunitats autònomes per a analitzar el primer esborrany per a l’estabilització de 4.200 nous professors ajudants doctors en els pròxims quatre anys, necessaris per a compensar la reducció de la dedicació docent que la LOSU imposa als professors associats.
En concret, per a la Comunitat Valenciana l’adequació de les seues universitats públiques a les exigències establides en la LOSU tindrà un cost estimat de 35 milions d’euros.
En este sentit, la proposta del Ministeri, a més d’insuficient, resulta parcial, ja que només se centra en l’adequació de la càrrega docent i la dedicació dels professors associats, sense plantejar solucions a la resta de qüestions que demana el compliment de la norma estatal.
“Reclamem al Govern que assumisca el finançament que suposa adaptar-nos a esta nova norma. Les autonomies no han d’assumir el cost d’una llei estatal que s’ha aprovat sense previsió econòmica”, ha manifestat José Antonio Pérez.
En este sentit, el director general d’Universitats ha assenyalat que “la ministra Diana Morant ha de ser realista i no llançar mesures sense ser conscient del cost econòmic que tindran i com això afectarà les diverses comunitats. A més, en una primera reunió van indicar que l’Administració central assumiria 2/3 parts del total i en esta ocasió s’indica que el Ministeri només assumirà les 2/3 parts durant la primera anualitat, i recaurà en les comunitats autònomes la resta del cost en les anualitats següents”.
“És sorprenent que el Ministeri haja proposat un sistema de repartiment en el qual el pes del finançament per a aplicar la llei recaiga en les comunitats autònomes”, hi ha afegit Pérez.
D’altra banda, el director general ha assenyalat el descontentament dels assistents a esta reunió de treball, ja que durant la sessió, quan encara no havien intervingut tots els sectors implicats, s’ha conegut la publicació d’una nota de premsa des del Ministeri donant per descomptat un acord entre les comunitats autònomes i el Ministeri que ni s’havia pres, ni la comissió de treball tenia capacitat per a adoptar.
“Sens dubte, esta filtració ha suscitat el desconcert dels representants de les comunitats autònomes, la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) i els mateixos sindicats, que, durant la seua intervenció, havien expressat la seua disconformitat amb la proposta del Ministeri”, hi ha afegit José Antonio Pérez.
Finalment, el director general d’Universitats ha lamentat “la falta de previsió, la improvisació i l’escàs rigor del gabinet que dirigix Diana Morant, que ha quedat de manifest en conéixer els assistents a la comissió de treball que les disposicions transitòries que permetran dilatar l’aplicació d’una part de la LOSU ja s’havien enviat al Congrés, ja que s’anaven a realitzar en el text de la futura llei que regularà les ensenyances artístiques, i el termini per a la presentació d’esmenes a este text legal conclou este mateix dissabte”.