Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Ecosistema empresarial de la imatge mèdica

La Generalitat impulsa la creació d’un clúster empresarial de la imatge per diagnòstic de càncer

17/02/2024
  • Segons el secretari autonòmic d’Indústria, “la finalitat és que la Comunitat lidere els treballs i les investigacions relacionades amb la Iniciativa europea d’imatge del càncer”

El secretari autonòmic d’Indústria, Felipe Carrasco, ha anunciat que “la Generalitat afavorirà la creació d’un clúster empresarial de la imatge per diagnòstic de càncer, amb la finalitat que a la Comunitat Valenciana es lideren els treballs i les investigacions relacionades amb la Iniciativa europea d’imatge de càncer”.

Com ha recordat el secretari autonòmic, la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme està cofinançant amb 1,8 milions d’euros la participació de la Comunitat Valenciana en el projecte europeu EUCAIM. Este projecte, emmarcat en la Iniciativa europea d’imatge de càncer, té la missió d’aplicar tecnologies com la imatge i la intel·ligència artificial en el tractament i l’atenció del càncer.

“En l’EUCAIM —ha continuat— estan treballant equips d’investigació de l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe (HULAFE), la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Universitat de València (UV). Ara es tracta de fomentar la creació d’empreses derivades universitàries que també treballen este camp i animar altres empreses a sumar els seus esforços i unir-se a l’ecosistema de la imatge mèdica”.

Per a Felipe Carrasco, des de la Conselleria d’Innovació, que dirigix Nuria Montes, “es farà costat a les empreses valencianes que lideren la Iniciativa europea d’imatge de càncer. A més, en la línia amb la política que està portant el Govern Valencià, la nostra aposta és que es puguen donar les condicions necessàries per a enfortir la competitivitat de les que ja existixen i atraure-hi unes altres perquè s’unisquen i s’acabe creant un clúster de la imatge de càncer a la Comunitat Valenciana”.

Per a Carrasco, “cal aconseguir que, als investigadors en el camp de la medicina de precisió, s’hi sumen els esforços d’empreses relacionades amb la bioenginyeria, la ciberseguretat, la intel·ligència artificial i totes aquelles altres capaces d’aplicar tecnologies diferents d’avantguarda en el tractament i l’atenció del càncer”.

El secretari autonòmic d’Indústria recorda que “l’EUCAIM té previst posar les dades sobre imatges de càncer a la disposició del Centre de Proves i Experimentació de la Salut de la IA, creat en el marc del programa DIGITAL. Això permetrà a les petites i mitjanes empreses que han desenvolupat solucions d’intel·ligència artificial per a l’atenció del càncer provar-les en entorns de la vida real”.

“Cal tindre en compte que les empreses d’imatge clínica que utilitzen la intel·ligència artificial estan revolucionant el camp de la medicina en oferir solucions avançades per al diagnòstic i el tractament. Estes empreses, d’altíssim valor afegit, exercixen un paper crucial en la investigació mèdica en facilitar l’anàlisi de grans conjunts de dades i la identificació de tendències i patrons rellevants”, ha conclòs Felipe Carrasco.

Iniciativa europea d’imatge del càncer

La Iniciativa europea d’imatge del càncer té la finalitat de fomentar la innovació i el desplegament de tecnologies digitals en el tractament i l’atenció del càncer. D’esta manera es pot aconseguir una presa de decisions clíniques, diagnòstics, tractaments i medicaments predictius més precisos i ràpids per als pacients amb esta patologia.

En el projecte EUCAIM participen entitats i personal expert en disciplines del coneixement tan variades com la radiologia, l’oncologia, la gestió de dades, la ciència computacional, l’ètica, les lleis o la intel·ligència artificial, amb la finalitat de crear una infraestructura d’imatges oncològiques amb més de 60 milions de dades de més de 100.000 pacients. Estes dades permetran analitzar les imatges en profunditat extraient la informació crítica per a diagnosticar malalties sense necessitat de realitzar biòpsies, mitjançant l’ús de tècniques menys invasives per a cada pacient i oferir el millor tractament per a qualsevol classe de tumor.

El projecte disposa d’un finançament global de 35 milions d’euros i hi participen un total de 79 socis de 14 països de la Unió Europea. De les 18 entitats espanyoles que treballen en el projecte, n’hi ha tres de la Comunitat valenciana.