Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Davant de la nova normativa europea

La Comunitat Valenciana sol·licita la posada en marxa d’una mesa sectorial de turisme exclusiva sobre l’ús de l’habitatge turístic

16/02/2024
La Comunitat Valenciana sol·licita la posada en marxa d’una mesa sectorial de turisme exclusiva sobre l’ús de l’habitatge turístic
  • Nuria Montes ha traslladat la petició al Ministeri durant la reunió que ha mantingut juntament amb la resta de comunitats autònomes per a consensuar el full de ruta davant de la nova normativa europea
  • Entre altres mesures, el reglament arreplega l’obligació d’establir un punt d’entrada digital únic per a rebre dades de les plataformes
  • Per a la titular de Turisme, “esta nova regulació, que s’aprovarà prompte, significarà una volta més contra l’economia submergida”

La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha avançat que la Comunitat Valenciana ha sol·licitat la posada en marxa “de manera immediata” d’una Conferència Sectorial de Turisme on totes les comunitats autònomes, juntament amb la Secretaria d’Estat i el Ministeri, “ens puguem asseure per a debatre el tema monogràfic sobre l’ús dels habitatges turístics”.

La titular de Turisme ho ha anunciat així després de la reunió que ha mantingut este divendres amb la Secretaria d’Estat de Turisme del Ministeri i els seus homòlegs de les diverses comunitats autònomes espanyoles. Una trobada que ha servit per a treballar i consensuar un full de ruta comú sobre la ‘finestreta única’, o punt de recollida, i l’intercanvi de dades relatives als servicis de lloguer d’allotjaments de curta duració, que s’aprovarà prompte en el Parlament Europeu.

Segons ha declarat Montes, “esta reunió ha fet un impuls definitiu, davant del nou reglament europeu, que ja està en la seua fase final de redacció, així com en una aproximació, sobretot, dels sistemes informatius de les comunitats i de les plataformes”.

A més, i davant de la nova regulació, Nuria Montes ha especificat que “ens possibilitarà sancionar totes aquelles plataformes que comercialitzen l’oferta que no estiga autoritzada i regularitzada per cada una de les comunitats autònomes”.

A parer seu, “significarà una volta més contra l’economia submergida, una de les preocupacions i els objectius que tenim, precisament, amb tot el procés de regulació i de la nova normativa”.  

En esta línia, la responsable de la política turística del Consell ha posat l’accent que la nova regulació europea ajudarà “a posar límit a esta figura d’economia submergida, que no aporta absolutament res al turisme, ni a l’economia de la Comunitat Valenciana”, hi ha afegit.

Sobre el nou reglament europeu

Està previst que s’aprove en les pròximes setmanes el nou reglament del Parlament Europeu i del Consell sobre la recopilació i l’intercanvi de dades relacionades amb els servicis de lloguer d’allotjament a curt termini, pel qual es modifica el Reglament (UE) 2018/1724.

Entre altres mesures que s’establixen en esta nova normativa es troba l’obligació dels estats membres d’establir un punt d’entrada digital únic per a rebre dades de les plataformes sobre l’activitat dels amfitrions (per exemple, direcció específica, número de registre corresponent, URL del llistat), mensualment.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes