Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Carlos Mazón i Teresa Ribera acorden obrir una nova etapa de diàleg i rigor

- Anuncia la creació d’un grup de treball amb les autonomies afectades per a aprovar les noves regles d’explotació del transvasament Tajo-Segura
- El president avança que l’Albufera tindrà un pla d’emergència amb un calendari establit per als 10 hectòmetres cúbics d’aigua que necessita
- Assenyala que s’avançarà en el projecte del clúster de l’hidrogen verd a la província de Castelló perquè “és estratègic per a Espanya i la Comunitat Valenciana”
- En matèria de regeneració de costes, el cap del Consell arranca el compromís de la ministra de prioritzar les obres pendents que necessita la Comunitat Valenciana
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha assegurat que “s’obri una nova etapa de diàleg i rigor des de la responsabilitat i la solidaritat” amb el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic que ens “ajudarà a continuar avançant” en matèries estratègiques per a la Comunitat Valenciana com el transvasament Tajo-Segura, l’Albufera, el desenvolupament del clúster de l’hidrogen verd o la regeneració de les costes.
El president s’ha expressat en estos termes després de la reunió que ha mantingut amb la vicepresidenta tercera del Govern d’Espanya i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, a la qual també ha assistit la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas. Mazón ha agraït la predisposició de la responsable del Govern d’Espanya en una trobada de treball “fructífer i positiu” que es concretarà en “reunions periòdiques entre el Ministeri i la Generalitat per a continuar avançant”.
Així, el cap del Consell ha avançat que es crearà “un grup de treball amb les autonomies afectades per a aprovar les noves regles d’explotació del transvasament Tajo-Segura”. “Una decisió -ha assegurat Mazón- que es farà des del diàleg, el rigor i la multilateralitat per a buscar un acord i obrir una nova etapa per a abordar el futur”. En este grup de treball estaran representades, a més del Govern d’Espanya i la Comunitat Valenciana, les regions de Castella-la Manxa, Múrcia, Andalusia o Extremadura.
Respecte al transvasament Xúquer-Vinalopó, el màxim representant de l’executiu valencià ha afirmat que esta infraestructura és “un exemple de transvasament intracomunitari i solidaritat interprovincial que representa un gran èxit de la política hídrica a la Comunitat Valenciana”. En este sentit, Mazón ha assenyalat el compromís de la Generalitat Valenciana amb les obres del posttransvasament i ha recordat que es continua treballant en obres importants “com la bassa de San Diego a Villena que serà una prioritat per a la Generalitat i el Ministeri”.
Pla d’emergència per a l’Albufera
Durant la reunió, també s’ha tractat la situació de l’Albufera de València que tindrà un “pla d’emergència i un calendari establit de l’aigua que precisa”. Per al president, este acord “suposa un avanç important per a les labors de prevenció, coordinació i estudi, així com per a establir un calendari programat dels 10 hectòmetres cúbics que necessita l’Albufera”.
Avançar en el clúster de l’hidrogen
D’altra banda, durant la trobada de treball entre el president de la Generalitat i la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic s’ha posat damunt la taula el clúster de l’hidrogen verd a la província de Castelló que tindrà una important inversió empresarial de companyies com BP, entre altres.
En este sentit, Carlos Mazón ha reclamat que esta iniciativa “es pose en marxa com més prompte millor perquè és estratègica per a Espanya i la Comunitat Valenciana” per a la qual cosa ha sol·licitat que “s’agilitze la normativa per a un projecte fonamental per a la sostenibilitat energètica per a la província de Castelló i per al sector ceràmic, a més de ser un generador d’ocupació i de la cultura de l’hidrogen”.
Regeneració de costes i abocament zero
En matèria de costes, el cap del Consell ha arrancat el compromís de la ministra per a prioritzar les obres pendents amb un calendari perquè “el nostre territori les necessita des del punt de vista veïnal, turístic i mediambiental”. Així mateix, ha indicat que es crearà un grup de treball per a abordar tant estes obres de regeneració de les costes de la Comunitat com les discrepàncies sobre la Llei de costes.
En la trobada, també s’han abordat les obres hídriques pendents en matèria d’abocament zero. Així, el cap del Consell ha destacat que esta estratègia “és fonamental per a aprofitar, depurar i reutilitzar tota l’aigua disponible que hi ha” i ha reivindicat que “la Comunitat Valenciana ve amb els deures fets”. En concret, este any només en plans d’obres hi ha 59 milions d’euros compromesos per la Generalitat. En esta línia, el president ha assegurat que “hi ha dos obres al Rincón de León i Monte Orgegia, que són prioritàries i que hem acordat amb el Ministeri agilitzar”.
Així mateix, després de la reunió, el cap del Consell ha tornat a reafirmar la seua predisposició a la proposta d’enviament d’aigua de la dessaladora de Sagunt a Barcelona i la seua àrea metropolitana “des de la solidaritat, la responsabilitat i el rigor que l’aigua d’Espanya és per a tots, i les garanties de la compatibilitat amb els usos locals, la sostenibilitat i els nivells ecològics per a la costa de la Comunitat Valenciana”.
Galeria d'imatges
Vídeos relacionats
Talls de veu relacionats
Declaracions del president de la Generalitat, Carlos Mazón