Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Comerç exterior

Les exportacions de la Comunitat ascendixen a 38.014 milions d’euros l’any 2023, el segon valor més elevat de la sèrie històrica

20/02/2024
  • França, Alemanya, els Estats Units i Itàlia concentren el 42 % del valor exportat per la Comunitat en 2023 
  • Els Estats Units escalen una posició en la classificació i se situen com la tercera destinació de les exportacions de la Comunitat Valenciana 

      

La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, que es troba en missió institucional a Dubai, ha destacat que, “el valor exportat en 2023 és el segon més elevat de la sèrie històrica”.

En este sentit ha destacat que, a pesar que s’ha registrat un alentiment de les exportacions, “les empreses exportadores de la Comunitat Valenciana mantenen la seua aposta per la internacionalització, tal com comprovem dia rere dia, a pesar de l’escenari internacional, altament inestable, amb constants reptes per a les nostres empreses”.

En esta aposta compten amb el suport de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme. “Tenim molt de camí per recórrer, volem continuar donant suport a les empreses, diversificant sectors i mercats i ajudant al desenvolupament d’activitats de valor afegit en mercats amb més potencial de creixement”, ha indicat.

Les exportacions de la Comunitat Valenciana l’any 2023 han arribat als 38.014,1 milions d’euros, la qual cosa representa un descens del 4,1 % respecte a l’any anterior, segons les dades fetes públiques per la Direcció Territorial de Comerç de la Comunitat Valenciana, dependent de la Secretaria d’Estat de Comerç.  

El saldo comercial ha aconseguit un superàvit de 3.357 milions d’euros, el tercer més elevat entre les regions espanyoles, amb una taxa de cobertura d’exportacions sobre importacions del 110 %. Les exportacions de la Comunitat Valenciana representen el 10 % del total exportat per Espanya.

Per províncies, València ha exportat producte per valor de 21.946,1 milions d’euros, amb un increment de l’1,6 % respecte al mateix període de l’any anterior, Castelló xifra les seues exportacions en 9.089,8 milions d’euros, amb un descens del 17 %, mentres Alacant exporta producte per valor de 6.978,1 milions d’euros, la qual cosa representa un descens de l’1,3%.

Quant al comportament dels diferents sectors l’any 2023, destaca la contribució positiva del sector alimentació i begudes, amb un ascens de les exportacions del 6,6 % i una contribució d’1,1 punts. També els béns d’equip contribuïxen al creixement, amb un ascens de les exportacions de 19,7% i la contribució en 1 punt.

Exportacions per àrees

La Unió Europea concentra el 57,2 % de les exportacions valencianes l’any 2023, amb un descens del 3,5 %. França se situa com la primera destinació de les exportacions valencianes amb un valor de 4.913,4 milions d’euros i un descens de l’1,1 % respecte a l’any anterior. A continuació, se situa Alemanya, amb 4.181 milions d’euros i un descens del 5,4 %. Els Estats Units se situen en 2023 com la tercera destinació de l’exportació de la Comunitat Valenciana, amb un valor de 3.366 milions d’euros i un ascens del 2,7 %. Itàlia se situa en quarta posició amb 3.356 milions d’euros, la qual cosa representa un descens del 5,4 %. Estos quatre mercats concentren el 42 % del valor exportat per la Comunitat en 2023.

Destaca l’ascens de les exportacions valencianes a Turquia, en la resta d’Europa, amb un increment del 26,2 %. El Regne Unit registra un valor de 2.677 milions d’euros, xifra similar a la de l’any 2022.  

Àsia i Àfrica experimenten descensos xifrats en un 14 % i un 15,5 % respectivament.