President

Carlos Mazón anuncia la construcció de 120 nous habitatges de protecció pública a Castelló

22/02/2024
Carlos Mazón anuncia la construcció de 120 nous habitatges de protecció pública a Castelló
  • Avança que es farà una inversió de 30 milions d’euros per a la posada en marxa de 600 habitatges públics en la Comunitat, dels quals 120 se situaran en el barri de Sensal de Castelló amb un pressupost de 6 milions
  • Lamenta que en els últims 8 anys no s’hagen construït habitatges protegits en el nostre territori i subratlla que el govern del canvi “treballa amb realitats i no amb promeses”
  • Assenyala que “esta és la legislatura de l’habitatge i de la inversió”
  • Recorda la reforma fiscal iniciada per este Consell per a facilitar l’accés a l’habitatge, especialment a jóvens i col·lectius més vulnerables
  • El president ha visitat les obres de rehabilitació integral de l’edifici del carrer Santa Cruz de Tenerife de Castelló, que s’han accelerat per a adjudicar a l’estiu 36 habitatges per a llogar
Castellón.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha posat de manifest el seu compromís i prioritat amb la construcció d’habitatges protegits i ha anunciat 120 nous habitatges de protecció a Castelló que se situaran en dos parcel·les del barri de Sensal.

Així ho ha avançat després de visitar, juntament amb la vicepresidenta segona i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, l’alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, i la presidenta de la Diputació de Castelló, Marta Barrachina, les obres de rehabilitació integral i sostenible de l’edifici al carrer Santa Cruz de Tenerife de Castelló, les obres del qual s’han accelerat per a adjudicar a l’estiu 36 habitatges per a llogar.

Durant la seua visita, Carlos Mazón ha avançat una inversió de 30 milions d’euros de fons europeus per a construir 600 habitatges públics en tota la Comunitat “per als qui més ho necessiten”, dels quals 120 se situaran a Castelló amb un pressupost pròxim als 6 milions.

El cap del Consell ha explicat que per a la posada en marxa d’este projecte la Generalitat treballa de manera coordinada amb l’Ajuntament de Castelló, “que ja ha posat a disposició tècnica dos parcel·les al barri de Sensal per a 39 i 83 habitatges respectivament” i que comptaran un amb un pressupost de 5,7 milions del programa 6 de fons europeus.

El cap de l’executiu valencià ha lamentat que en els últims 8 anys no s’hagen construït habitatges protegits en el nostre territori i ha subratllat que el govern del canvi “treballa amb realitats i no amb promeses”.

Així, ha assenyalat que “esta és la legislatura de l’habitatge i de la inversió” així com la de “compensar els deutes que la Generalitat Valenciana va deixar el passat 28 de maig”.

Per la seua part, l’alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, ha afirmat que “amb la col·laboració entre Generalitat Valenciana i l’Ajuntament de Castelló garantim un dret bàsic, com és l’accés a l’habitatge. Per a l’equip de govern és una prioritat, i com a exemple d’això una de les primeres mesures que vam prendre només arribar al govern de la ciutat va ser desbloquejar la compra de dotze pisos socials al barri de Perpetu Socors, uns habitatges que acabem adquirint i posant a la disposició de famílies vulnerables. És voluntat del govern municipal continuar incrementant el parc d’habitatge social, condicionar els que requerixen millores per a la seua habitabilitat i portar-ne un manteniment i seguiment amb l’objectiu de donar solucions residencials davant d’anys d’inacció per part del govern anterior”.

Mesures fiscals per a facilitar l’accés a l’habitatge

Durant la seua visita, Carlos Mazón ha fet referència a la reforma fiscal iniciada per este Consell per a facilitar l’accés a l’habitatge en la qual es preveuen rebaixes de tipus en l’Impost de Transmissions Patrimonials (ITP) i actes jurídics documentats (AJD) per la compra d’habitatge.

En esta línia, ha indicat que “hòmens i dones menors de 35 anys ja paguen un 25 % menys d’impostos en l’accés al seu primer habitatge” i ha avançat que en les pròximes setmanes la Generalitat Valenciana posarà en marxa un programa d’avals perquè els jóvens puguen accedir a un immoble.

Cal destacar que les mesures fiscals que ha posat en marxa Carlos Mazón preveuen un tipus reduït del 6 % per compra d’habitatge habitual per part de jóvens menors de 35 anys i també per a compradors d’habitatges protegits de règim general, en els dos casos amb un valor de l’habitatge de fins a 180.000 euros.

Per a l’adquisició d’habitatges protegits de règim especial o si els compradors són famílies nombroses i famílies monoparentals o persones amb discapacitat i dones objecte de violència de gènere que adquirisquen un habitatge, el tipus superreduït és del 3 %. També en estos casos el límit del valor de l’habitatge es fixa en 180.000 euros.

Rehabilitació de l’edifici al carrer Santa Cruz de Tenerife

Carlos Mazón ha assenyalat que la seua visita a les obres de rehabilitació de l’edifici al carrer Santa Cruz de Tenerife de Castelló “és un símbol del que està per vindre en la legislatura de l’habitatge” i ha subratllat que les obres estan a punt de concloure després d’un gran període de retard.

Estes actuacions permetran l’Administració autonòmica disposar d’un total de 36 habitatges, totalment renovats, d’entre 50 i 80 metres quadrats útils, amb saló-menjador, cuina, distribuïdor, bany, dos dormitoris dobles i terrassa coberta.

La intervenció en l’estructura de l’edifici, façanes i cobertes que s’estan duent a terme s’adeqüen als criteris d’eficiència energètica que es perseguixen en el projecte europeu HAPPEN al qual està adscrita esta actuació i l’objectiu de la qual és aconseguir el 60 % d’estalvi en els habitatges que repercutirà en menor cost energètic per als seus destinataris.

L’actuació suposa una inversió de més de 4 milions d’euros i es finança amb el Fons Next Generation a través del Programa de rehabilitació de barris dels Fons de recuperació, transformació i resiliència.

Després de la finalització de les obres, previstes per a finals d’estiu, la Vicepresidència Segona i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge procedirà a l’adjudicació de 36 habitatges, que estaran dirigits preferentment a jóvens.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

President de la Generalitat, Carlos Mazón