Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge
Protecció infància

Servicis Socials facilita als equips professionals d’infància i adolescència la ferramenta Valora per a identificar situacions de risc i desprotecció

27/02/2024
  • A través de la web de la Conselleria, els i les professionals poden accedir a una sèrie de píndoles formatives amb supòsits pràctics
  • La directora general d’Infància destaca la importància de disposar d’un instrument que unifica criteris i augmenta l’eficàcia en la presa de decisions en l’àmbit de la desprotecció infantil

La Vicepresidència Segona i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge ha posat a la disposició dels equips professionals del sector d’infància i adolescència del Sistema Públic de Servicis Socials de la Comunitat Valenciana una nova ferramenta per a identificar i valorar situacions de risc i desprotecció de xiquets, xiquetes i adolescents.

A partir d’este dimarts i en la pàgina web de la Conselleria, en l’àrea d’Infància, hi ha disponibles diverses píndoles formatives sobre Valora, un nou instrument amb el qual es pretén guiar les persones professionals en la valoració dels casos de desprotecció infantil i les situacions de risc i vulnerabilitat.

La directora general de Família, Infància i Adolescència i Repte Demogràfic, Elena Albalat, ha explicat que estes càpsules alberguen una “formació teòrica compaginada amb supòsits de caràcter pràctic amb la finalitat de millorar les tasques d’investigació i avaluació”, la qual cosa permet l’“homogeneïtzació de criteris i augmentar l’eficàcia de les actuacions a seguir en l’àmbit de la desprotecció infantil”.

L’objectiu, ha assenyalat la directora general, és “facilitar” el treball dels equips de professionals del sector d’infància i adolescència, de manera que puguen accedir, a través de la web, a un mètode que els permetrà agilitzar el procés d’intervenció i promoure una coordinació millor “entre els àmbits municipal i territorial, col·laborant en la millora de la qualitat de l’atenció proporcionada a estos xiquets, xiquetes i adolescents, i a les seues famílies”.

Elena Albalat ha destacat que la utilització d’instruments estandarditzats com Valora augmenta, de manera significativa, la “consistència en la valoració de la gravetat de la desprotecció infantil i reduïx la probabilitat d’error en la presa de decisions”.

Formació en línia

La formació sobre la nova ferramenta Valora es farà en línia, a través del visionament d’estes píndoles formatives d’accés lliure, que estan repartides en tres mòduls, segons els seus continguts i objectius.

L’alumnat pot accedir al contingut ajustant els temps a la seua disponibilitat, així com repetir el visionament de qualsevol píndola les vegades que considere necessari per a assimilar-lo.

Cada píndola té una duració diferent i la seua elaboració ha anat a càrrec de diversos professionals, tots i totes participants en la revisió i l’adaptació de l’instrument Valora. Els dos primers blocs tenen un contingut eminentment teòric i el tercer és de contingut pràctic.

Basat en la versió original del País Basc, Valora Comunitat Valenciana incorpora, a més d’una base conceptual sòlida i actualitzada, l’experiència i el saber d’un gran nombre de persones professionals dels equips d’Atenció Primària i de la Generalitat.