Conselleria de Educació, Cultura, Universitats i Ocupació

Alacant comptarà amb un nou centre de formació per a persones desocupades amb la firma de cessió de l’antic Centre d’Oficis de Coepa

28/02/2024
  • El secretari autonòmic d’Ocupació, Antonio Galvañ, i l’alcalde d’Alacant, Luis Barcala, subscriuen l’escriptura que atorga a Labora del dret de superfície del complex formatiu
  • L’acord, que preveu la cessió gratuïta i per 50 anys, inclou el compromís de Labora a rehabilitar de manera integral l’edifici

 

El secretari autonòmic d’Ocupació, Antonio Galvañ, i l’alcalde d’Alacant, Luis Barcala, han subscrit este dimecres davant notari l’escriptura mitjançant la qual s’atorga dret de superfície a Labora, Servici Autonòmic d’Ocupació i Formació, sobre l’antic Centre d’Oficis de Coepa amb caràcter gratuït i per 50 anys per a procedir a la seua rehabilitació i que torne a convertir-se en un complex de formació per a l’ocupació.

L’Ajuntament d’Alacant i la Generalitat fan un pas més per a la recuperació d’antic Centre d’Oficis de l’extinta COEPA (Confederació d’Empresaris de la Província d’Alacant) amb la cessió del dret de superfície de la parcel·la que l’ocupa durant 50 anys a Labora de manera gratuïta a canvi que s’ocupe de la seua rehabilitació i funcionament, segons l’acord aconseguit entre l’Agència Local de Desenvolupament i Labora.

Antonio Galvañ, ha assenyalat que Alacant “comptarà amb un gran centre de formació totalment equipat per a preparar les persones desocupades o les que necessiten reorientar la seua vida professional”. Galvañ ha avançat que el nou centre prepararà de manera específica en oficis relacionats amb la construcció, així com per a la indústria del cine. “Es tracta -ha indicat- de sectors que necessiten mà d’obra de manera urgent i emergents”. El secretari autonòmic d’Ocupació ha afegit, no obstant això, que pròximament es presentarà el pla formatiu de manera conjunta.

Luis Barcala ha destacat “este nou pas per a la recuperació d’un complex de formació per a l’ocupació que ha de ser una referència a Alacant i comarca”. “Una instal·lació que ha de contribuir a millorar la preparació de persones en situació de desocupació i afavorir la seua ocupabilitat realitzant una formació que responga a la demanda d’oficis que reclamen les empreses alacantines” ha ressaltat l’alcalde.

La Junta de Govern Local va acordar atorgar el dret de superfície a Labora el 25 d’octubre de 2022 i ara, amb la firma d’este dimecres, l’Ajuntament deixa en mans de la Generalitat la recuperació del complex que haurà de sotmetre’s a una completa rehabilitació.

D’esta manera, la regidoria de Patrimoni cedirà l’ús d’esta parcel·la de 3.556 metres quadrats situada al carrer Metal·lúrgies, 22-28, al polígon de Babel, i els seus edificis per a les pròximes cinc dècades amb la finalitat que es preste el servici formatiu dirigit a persones desocupades.

El complex consta de dos edificis, el centre de formació amb 2.140 metres quadrats compost de soterrani i dos plantes que allotja la seu administrativa, aules, sala d’actes, administració i sala de reunions; i un altre, el simulador de riscos laborals, de 358 metres quadrats compost de soterrani i tres plantes destinat a les pràctiques i seguretat en els oficis relacionats amb la construcció.

Rehabilitació integral

Amb la cessió municipal, Labora podrà iniciar el procés per a la rehabilitació integral de l’edifici i l’adequació de les instal·lacions. En este sentit, l’acord establix que el Servici Valencià d’Ocupació i Formació haurà de desenvolupar amb caràcter permanent en l’immoble cedit una activitat formativa per a persones desocupades.

Al mateix temps, l’escriptura establix que qualsevol modificació en eixa destinació ha de ser autoritzada expressament per la Junta de Govern Local de l’Ajuntament o l’òrgan municipal que resulte competent per a fer-ho, perquè en cas contrari podria determinar-se l’extinció del dret de superfície i la reversió de construccions i instal·lacions a l’Ajuntament.

La gratuïtat de la cessió del dret de superfície per 50 anys s’establix a canvi o com a condició de l’obligació de Labora a fer les obres de restauració i posada en servici de les edificacions i instal·lacions existents, i s’hi podran fer les adaptacions necessàries per a l’adequat acompliment de l’activitat. Estes actuacions han de plasmar-se en els projectes corresponents i ser objecte de llicència municipal o autorització que procedisca en funció del contingut de cada projecte.

La parcel·la haurà de revertir totes les construccions i instal·lacions existents a possessió i propietat municipal al canvi del període establit de 50 anys. L’atorgament del dret de superfície cal que es formalitze en escriptura pública i s’ha d’inscriure en el Registre de la Propietat.

Galeria d'imatges