Detalle nota de prensa - Comunica GVA
La Generalitat promou que les empreses de la Comunitat Valenciana lideren el canvi energètic i la descarbonització industrial

- El director general d’Indústria ha participat en l’acte d’inauguració de la jornada ‘El viatge a la descarbonització en l’empresa’
- La Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme treballa perquè l’estratègia de política industrial de les empreses aposte per la descarbonització de l’economia i l’autonomia energètica
El director general d’Indústria de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Manuel Rosalén, ha participat en la inauguració de la jornada ‘El viatge a la descarbonització en l’empresa’ que, organitzada per l’Associació per al Progrés de la Direcció, ha tingut lloc al Hub Sabadell Empresa de València.
En la seua intervenció, Rosalén ha exposat que “en el govern de la Generalitat tenim molt clar que els avanços en sostenibilitat mediambiental de les empreses han d’anar juntament amb estratègies basades en tecnologies madures i viables econòmicament”. I ha afegit que “en este sentit, qualsevol política o estratègia en matèria energètica ha de continuar apostant en el curt i mitjà termini de manera inequívoca per la innovació, l’estalvi energètic i l’eliminació dels combustibles fòssils. El nostre objectiu és promoure que les empreses de la Comunitat lideren el canvi energètic i la descarbonització industrial i guanyen així en sobirania energètica”.
El director general ha apuntat que “ha sigut la indústria el sector que més esforços ha fet per a reduir els seus nivells de consum i costos energètics, disminuint amb això les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle i millorant la seua competitivitat. Però a la indústria encara li queden diversos reptes per superar”.
En este sentit, s’ha referit a aspectes com “millorar l’autoconsum, basat principalment en la solar fotovoltaica, per a satisfer les necessitats elèctriques; utilitzar la biomassa o la geotèrmia, per a satisfer les necessitats de climatització; substituir els combustibles fòssils per hidrogen neutre en carboni i biogàs i reduir la demanda de materials mitjançant l’economia circular”.
Per a Rosalén, “el procés de transició energètica ha de dur-se a terme a partir d’un marc legislatiu robust i sobre la base d’estratègies que faciliten els processos d’inversió i de transformació necessaris per a aconseguir tots els objectius econòmics, mediambientals i socials fixats. Entre estos plans ha d’incloure’s una estratègia de política industrial que aposte per la descarbonització de l’economia i l’autonomia energètica”.
En esta estratègia, ha matisat, “és necessari diversificar en l’ús de fonts d’energia. Cal apuntar que els gasos renovables com el biogàs són un vehicle òptim per a contribuir a la transformació del model energètic, per l’enorme diversificació de fonts de subministrament disponibles, com els residus agrícoles, ramaders, de la indústria alimentària, d’escorxadors, pesquers, llots de depuradora, aigües residuals, residus sòlids urbans, etcètera”.
Manuel Rosalén ha conclòs exposant que “en la nova estratègia de reindustrialització de la Comunitat Valenciana 2024-2028 que posarem en marxa des de la Generalitat incidirem en l’impuls de la I+D+i, el desenvolupament d’una política de clústers, els polígons industrials, i la internacionalització; la transició digital i la innovació en tots els sectors productius, i l’economia del major valor afegit, del coneixement i dels intangibles i la transició energètica i la sostenibilitat, basada en el foment de l’energia renovable, l’eficiència energètica i l’economia circular”.