Detalle nota de prensa - Comunica GVA
El Consell potencia la col·laboració publicoprivada a través de la xarxa agents d’innovació i l’impuls de la compra pública innovadora
- El director general d’Innovació, Juan José Cortés, impartix una ponència en la Fundació d’Estudis Borsaris i Avançats
- Cortés assegura que la compra pública innovadora (CPI) és una oportunitat perquè les empreses posen les seues innovacions al servici de les administracions
El director general d’Innovació, Juan José Cortés, ha destacat el desenvolupament de la xarxa d’agents d’innovació i l’impuls de la compra pública innovadora com dos dels instruments que el seu departament reforçarà en els pròxims mesos per a potenciar la col·laboració publicoprivada a la Comunitat Valenciana.
Així s’ha pronunciat Cortés durant una ponència sobre les oportunitats per a la innovació que genera este tipus de col·laboracions, en el marc del Programa Superior de Sostenibilitat en Pimes que impulsa la Fundació d’Estudis Borsaris i Financers (FEBF).
Sobre este tema, ha recordat que l’Administració ha d’actuar “com a motor de canvis, impulsant la innovació, acompanyant el sector privat i afavorint la creació de nous models de negoci replicables i escalables en el conjunt de l’economia”.
A este efecte, tant des de la Direcció General d’Innovació com des de l’Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (Ivace+i) s’han disposat diferents línies d’ajuda, algunes d’estes dirigides específicament a pimes i micropimes, amb la finalitat d’ajudar-les a desenvolupar i implantar innovacions amb les quals fer front als seus reptes en l’àmbit de la sostenibilitat.
Per a Cortés, estes iniciatives d’I+D+i no solament requerixen un important esforç inversor, sinó també sinergies entre les baules de l’ecosistema d’innovació que esta direcció general potenciarà a través de fórmules de col·laboració publicoprivada.
Entre estos instruments, el director general ha subratllat la xarxa d’agents d’innovació d’Ivace+i, la missió de la qual radica a connectar les necessitats del sistema productiu amb les línies de treball de les universitats i centres tecnològics i d’innovació. L’objectiu, segons ha precisat, és reforçar esta figura, que en l’actualitat compta amb més de mig centenar de tècnics i tècniques distribuïts en entitats d’investigació i associacions empresarials de la Comunitat Valenciana, perquè acompanyen les empreses, administracions locals i àrees industrials durant tot el procés d’I+D+i.
La compra pública innovadora (CPI) s’erigix, al seu torn, en una altra de les línies estratègiques de la Conselleria que dirigix Nuria Montes per a estimular la col·laboració publicoprivada per la capacitat d’esta ferramenta per a dinamitzar l’I+D+i en el sector privat i per a optimitzar, al mateix temps, el funcionament de l’Administració. “La CPI és una oportunitat perquè les empreses posen les seues innovacions al servici de l’Administració”, ha recordat.
Des d’Innovació es pretén impulsar la CPI a través de les convocatòries d’ajudes en concurrència competitiva d’Ivace+i , però també proporcionar assistència i assessorament especialitzat a les administracions local i autonòmica, així com formació per als empleats públics. En esta línia, s’exploraran noves fórmules de CPI i es donaran facilitats als centres d’investigació i empreses perquè duguen a terme les seues proves pilot i assajos en entorns segurs.
La configuració d’un marc propici per a potenciar estes sinergies implica, segons Juan José Cortés, la creació de nous hubs tecnològics i digitals en els ports, com els previstos a Alacant i Castelló, per a atraure empreses, institucions d’investigació, startups i emprenedors que treballen en el desenvolupament de tecnologies i innovacions avançades i negocis digitals.
El Programa Superior Sostenibilitat en Pimes és un curs d’especialització de la Fundació d’Estudis Borsaris i Financers dirigit a professionals que pretén proporcionar els coneixements i habilitats necessaris per a incorporar els factors mediambientals, socials i de govern (ESG) en les diferents àrees de la pime, així com abordar el seu impacte sobre el model de negoci.
Juntament amb el director general d’Innovació han participat en esta última sessió el director general de Valfortec, Fidel Roig; la responsable d’ESG de la companyia EY, María José Gálvez; la directora de Màrqueting de Pagament de Tharsys, Rebeca García; i la directora regional de Sanitas, Ana García Teruel.