Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Finançament

Les empreses de la Comunitat Valenciana reben en 2023 prop de 210 milions d’euros en préstecs ICO

02/03/2024
  • Les empreses de la Comunitat desenvolupen 1.018 projectes amb un valor mitjà de 205.000 euros
  • La Comunitat lidera en nombre d’operacions de la Línia ICO exportadors amb 202 operacions
  • Ivace+ i és agent col·laborador d’ICO. Difon les seues línies a empreses i persones autònomes en el seu web amb més de 10.000 visita a l’any

 

La Comunitat Valenciana rep en 2023 prop de 210 milions d’euros en préstecs de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) per a la realització de 1.018 projectes empresarials amb un valor mitjà per operació de 205.700 euros.

Este finançament suposa el 9,34 % del total nacional, en línia amb el que representa el PIB de la Comunitat Valenciana a Espanya.

L’Institut de Crèdit Oficial (ICO) ha fet públic l’informe de la disposició de les línies ICO en 2023 a la Comunitat Valenciana del qual també s’extrau que el 59 % dels crèdits concedits a la Comunitat Valenciana són de més d’un milió d’euros, quasi 10 punts per damunt dels atorgats a escala nacional.

Per grandària d’empreses destaca, per damunt de la mitjana nacional, el paper actiu de les mitjanes empreses de la Comunitat les quals representen el 38 % dels crèdits concedits davant del 29 % que representen a escala nacional.

Per a la consellera d’Innovació i presidenta de l’Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (Ivace+i), Nuria Montes, “les petites i mitjanes empreses són la columna vertebral de la nostra economia i font d’ocupació que contribuïxen a un desenvolupament econòmic òptim”.

En este sentit la màxima responsable d’innovació, Nuria Montes, ha destacat que “des de la Conselleria d’Innovació i des d’Ivace+i el nostre compromís implica oferir ferramentes i recursos per a augmentar la seua competitivitat”.

L’Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (Ivace+i) és Agent Col·laborador d’ICO. Des de 2014 les dos entitats tenen actiu un conveni de col·laboració mitjançant el qual Ivace+i oferix assessorament i difon en el seu web les línies de mediació i fons de capital de risc que l’ICO posa a disposició d’empreses i persones autònomes.

En l’últim any, més de 10.000 persones s’han interessat per la informació d’estes línies de crèdit que l’Ivace+i té en el seu web.

Dades per sectors

L’informe de l’ICO també reflectix que, per sectors, els més actius a l’hora de sol·licitar este tipus de préstecs han sigut el de tèxtil i moda (149 préstecs), transport i logística (117 préstecs) i construcció i infraestructures (112 préstecs).

Si atenem la quantia per projecte, els sectors de béns d’equip, turisme i el de la indústria química representen al voltant del 40 % de total dels préstecs concedits a empreses de la Comunitat Valenciana.

Líders en Ico Exportacions

La Comunitat Valenciana lidera en nombre d’operacions la línia ICO exportadors amb 202 operacions.

Està línia de finançament va dedicada exclusivament a les empreses espanyoles que ja mantenen una activitat comercial de venda de béns o servicis en l’exterior o que planegen fer-ho.

L’objectiu d’este programa és oferir liquiditat a curt termini mitjançant el cobrament anticipat de factures procedents de les seues vendes en altres països.

Distribució per províncies

Per províncies, Alacant destaca en nombre d’operacions realitzades amb 420 projectes amb un valor mitjà per projecte de 152.980 €.

En el cas de la província de València, els 414 projectes finançats tenen un import mitjà de 230.446 €.

I en el cas de la província de Castelló la quantia mitjana dels 184 projectes als quals se’ls ha donat suport ascendix a 270.376 €.

Els préstecs ICO responen a una funció anticíclica. Una menor demanda de préstecs correspon a una millora de l’activitat econòmica.