Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Energies renovables

La Conselleria d’Innovació destinarà 5 milions d’euros als municipis de les zones eòliques

01/03/2024
La Conselleria d’Innovació destinarà 5 milions d’euros als municipis de les zones eòliques
  •  L’objectiu és que totes les localitats que d’alguna manera estan incloses en el Pla eòlic es vegen beneficiades
  •  L’import es destinarà a desenvolupar projectes presentats pels municipis de les zones eòliques

La Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, a través d’Ivace+i Energia, ha obert la convocatòria del Fons de Compensació del Pla eòlic 2023, que destinarà 4,99 milions d’euros entre els municipis de zones eòliques.

Esta quantitat correspon al cànon que els promotors de les zones 1, 2, 3 i 8 del Pla eòlic han realitzat a Ivace Energia i la finalitat que té és que tots els municipis d’estes zones que d’alguna manera estan inclosos en el Pla eòlic es vegen beneficiats, i no només aquells en els quals s’han construït parcs eòlics. Estes zones, a excepció de la 8, situada a la província de València, es troben a la comarca castellonenca dels Ports. En total, són 13 parcs que aporten prop de 500 megawatts d’energia renovable al sistema elèctric.

El Fons de Compensació preveu subvencions econòmiques per als municipis on s’està desenvolupant el Pla eòlic amb l’objectiu de contribuir a revitalitzar les zones d’interior. El termini per a presentar els projectes es prolongarà fins al pròxim 14 de març de 2024.

Distribució dels fons

A través del Fons de Compensació, Ivace Energia subvenciona cada any aquells projectes presentats per les corporacions locals que suposen la millora de les infraestructures rurals i de servicis. En la distribució dels fons tenen prioritat, en primer lloc, aquells municipis que no alberguen parcs, però que sí que alberguen infraestructures d’evacuació de l’energia elèctrica que s’hi genera, com ara línies elèctriques i subestacions. En segon lloc, els que no alberguen parcs, però que estos parcs sí que siguen visibles des del municipi.

En tercer lloc, aquells que sense albergar parcs sí que tenen infraestructures d’obra nova o ampliació de camins d’accés als parcs, i, en últim lloc, es valoraran els municipis que sí que alberguen parcs, ja que estos municipis ja perceben ingressos per llicència d’activitats, Impost de Béns Immobles, etc.

Dins d’este apartat figuren els projectes de millora de camins rurals, de la xarxa viària rural d’accés a pedanies, caserius, masies...; projectes d’electrificació rural en granges, alqueries i, en general, edificacions aïllades, així com qualsevol altre que supose la millora de les infraestructures rurals.

També se subvencionen projectes d’energies renovables, tant les construccions d’instal·lacions d’aprofitament d’esta mena d’energies com l’organització d’accions de divulgació, com ara tallers, cursos, fòrums, xarrades, etc. A més, també es proporcionarà suport econòmic a tots aquells projectes que incidisquen en una millora de les condicions socioeconòmiques dels municipis.

Galeria d'imatges