Vicepresidència i Servicis Socials, Igualtat i Vivenda
Servicis Socials

Susana Camarero valora el paper dels mitjans de comunicació en la prevenció de les conductes suïcides

01/03/2024
La vicepresidenta segona ha participat en la inauguració de la III Trobada Nacional de Prevenció, Intervenció i Postvenció de la Conducta Suïcida, ...
  • La vicepresidenta segona ha participat en la inauguració de la III Trobada Nacional de Prevenció, Intervenció i Postvenció de la Conducta Suïcida, que ha reunit més de 100 professionals i periodistes
  • Susana Camarero ha destacat el paper “cada vegada més rellevant dels mitjans de comunicació, les plataformes digitals i les xarxes socials en les relacions personals i socials”, que resulten ser un “element clau en la formació de l’opinió pública, sobretot en la infància i adolescència”

La vicepresidenta segona i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, ha valorat “el paper dels mitjans de comunicació en la prevenció de les conductes suïcides”.

Així ho ha manifestat Susana Camarero en l’obertura de la III Trobada de Prevenció, Intervenció i Postvenció de la Conducta Suïcida, organitzada per l’associació La Niña Amarilla i la plataforma social Papageno, celebrada a la Facultat de Filologia, Comunicació i Traducció de la Universitat de València.

Més de 100 professionals de la prevenció del suïcidi i periodistes han compartit coneixements i experiències per a conscienciar sobre la prevenció del suïcidi en la societat, a través de diverses conferències i taules redones.

La vicepresidenta segona ha destacat que els mitjans de comunicació, les plataformes digitals i les xarxes socials ocupen un lloc “cada vegada més rellevant en les relacions personals i socials” i són un “element clau en la formació de l’opinió pública”, i més en el cas de la infància i adolescència, principals consumidors i usuaris d’esta mena de canals de comunicació.

En este sentit, ha comentat que professionals, comunicadors i mitjans ben formats poden constituir “un pilar essencial per a la prevenció i l’atenció de les conductes suïcides i per a la difusió i el coneixement dels recursos que tenen al seu abast”.

“Es tracta de donar a conéixer els senyals de risc de conductes suïcides i senyals d’alerta de risc imminent”, així com difondre i donar informació sobre “els recursos preventius i d’atenció a l’abast de ciutadans i ciutadanes”, hi ha afegit.

A més, “tots, com a societat, hem de treballar per a desestigmatitzar els problemes de salut mental per a crear una cultura en la qual les persones se senten segures i secundades per a expressar-se i buscar ajuda sense por de ser jutjades”, ha assenyalat la vicepresidenta segona.

Finalment, Susana Camarero ha apel·lat a continuar treballant entre tots “per fomentar un entorn en el qual la comunicació oberta puga servir com a salvavides per a les persones que ho necessiten”.

Pla valencià de salut mental

La vicepresidenta segona ha lamentat les últimes xifres oficials sobre suïcidi a Espanya, que revelen que en 2022 van morir per suïcidi més de 4.000 persones, 87 defuncions de les quals van ser entre xiquets i xiquetes i persones adolescents, “una dada que reflectix l’augment en el problema de salut mental de les persones més jóvens i que situa el suïcidi com a la primera causa de mort infantil”.

Davant de la realitat de les xifres, ha recordat la importància que té la prevenció del suïcidi, per la qual cosa s’ha inclòs com una de les principals línies estratègiques del Pla valencià de salut mental i addiccions 2024-2027 que ha posat en marxa el Consell.

El Pla de salut mental “preveu la creació progressiva de servicis de salut mental de la infància i l’adolescència i la implementació d’un programa de prevenció del suïcidi que posarà l’accent en l’àmbit territorial més pròxim, així com a les escoles, universitats i empreses”, ha explicat.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Vicepresidenta de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge