Conselleria de Cultura, Educació, Universitats i Ocupació
Aplicació Llei orgànica universitats

Les comunitats autònomes plantegen una proposta alternativa al Ministeri d’Universitats per a l’aplicació de la LOSU

04/03/2024
  • Proposen al Ministeri una alternativa que ajudaria a consolidar les places dels nous professors ajudants doctors
  • S’ha traslladat al Ministeri el text acordat en la jornada ‘La universitat espanyola: anàlisi, desenvolupament normatiu i reptes per a l’any 2024’, celebrada a València la setmana passada
  • Les CA demanen al Govern central que assumisca el finançament de totes les places de professors associats convocades durant els sis primers anys

Les comunitats autònomes han plantejat este matí una proposta alternativa al Ministeri d’Universitats per a l’aplicació de la Llei orgànica 2/2023, de 22 de març, del Sistema Universitari (LOSU).

Segons ha explicat el director general d’Universitats de la Conselleria d’Educació, Universitats i Ocupació, José Antonio Pérez Juan, s’ha traslladat al Ministeri la necessitat d’un esforç més gran de finançament i s’ha presentat el text acordat divendres passat a València durant la jornada de treball dels directors generals d’Universitats, ‘La universitat espanyola: anàlisi, desenvolupament normatiu i reptes per a l’any 2024’.

Este dilluns s’ha celebrat la tercera reunió de treball creada entre el Ministeri, les CA, la CRUE i els sindicats per a “flexibilitzar” l’aplicació de la LOSU. Durant la sessió, el secretari general d’Universitats, José Manuel Pingarrón, ha presentat a les comunitats autònomes els criteris utilitzats per a fer el repartiment de les places entre les diverses autonomies.

Pérez Juan ha assenyalat que les CA, “en un exercici de corresponsabilitat, han plantejat al Ministeri una proposta alternativa que ajudaria a consolidar les places dels nous professors ajudants doctors”. Així mateix, ha explicat que el Govern, malgrat les dades facilitades per la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE), limita el nombre de places a 4.200.

“Els rectors han indicat que el nombre de places fixat, 4.200, no correspon amb les dades facilitades des de la CRUE, òrgan que considera que es necessiten prop de 5.600 places per a aplicar les exigències de la LOSU assenyalades en les disposicions transitòries 7 i 12, que afecten els professors associats i la dedicació horària del professorat”, ha manifestat.

Xifres a la Comunitat Valenciana

El director general d’Universitats ha indicat que l’afirmació del Govern que les places proposades són 4.200 “ha suscitat el desconcert de totes les parts intervinents, tant els rectors, com les CA i els mateixos sindicats”.

D’esta manera, i segons les dades del Ministeri d’Universitats, a la Comunitat Valenciana corresponen un total de 589 professors AJUDOC, “xifra que no coincidix, i resulta inferior, amb les sol·licitades per les universitats valencianes a la CRUE, d’acord amb les seues necessitats docents i l’adequació de la seua plantilla a les exigències LOSU”.

“Malgrat la falta de concreció en este punt, la reunió ha continuat per a abordar el mecanisme de finançament de les 4.200 places fixades pel Ministeri. En este sentit, des del gabinet de la ministra Diana Morant han confirmat que la seua proposta es limita a finançar únicament un terç de la quantitat total, i la resta, 2/3, queda a càrrec de les CA”, ha explicat Pérez Juan.

Després d’este anunci, les CA han presentat, de manera consensuada i de comú acord, una nova proposta en la qual el Govern assumiria el finançament del total de les places convocades durant els sis primers anys i, a partir del sèptim, i fins a la jubilació dels professors implicats, el finançament correspondria a les CA de manera íntegra.

“No obstant això, el Govern ha confirmat que seguirà amb la seua iniciativa, amb independència de la postura de les CA, i que este mateix any acordarà amb les mateixes universitats el mode de convocar el terç de les places que, segons el seu criteri, assumirà. En qualsevol cas, les CA han emplaçat el Ministeri al fet que desbloquege la situació, que mostre un tarannà més dialogant i que estudie la proposta que de manera consensuada li han traslladat les CA”, ha conclòs.

 

Galeria d'imatges