Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Estratègia energètica

Indústria crea juntament amb el sector empresarial un grup de treball per a impulsar l’hidrogen verd a la Comunitat Valenciana

05/03/2024
El secretari autonòmic d’Indústria Felipe Carrasco presidix el grup de treball per a impulsar l’hidrogen verd
  • L’equip de treball està format per representants de la Generalitat, professionals de les empreses BP, Arcelor, Iberdrola, Smart Energy, HIVE i Capital Energy, entre altres així com de l’Institut Tecnològic de l’Energia (ITE)
  • El secretari autonòmic d’Indústria afirma que la Generalitat promourà la integració de l’hidrogen verd en la matriu energètica

 

El secretari autonòmic d’Indústria, Comerç i Consum, Felipe Carrasco, ha anunciat la creació d’un grup de treball amb les principals empreses del sector per a impulsar la generació de l’hidrogen verd a la Comunitat Valenciana. Este grup està format per representants de les empreses BP, Arcelor, Iberdrola, Smart Energy, HIVE Energy i Capital Energy, entre altres, així com per directius de l’Institut Tecnològic de l’Energia i per tècnics i responsables de diferents departaments de la Generalitat.

“Basant-nos en la col·laboració publicoprivada, promourem la integració de l’hidrogen verd en la matriu energètica”. Segons ha afirmat el secretari autonòmic, l’objectiu és “donar un enorme impuls a esta font d’energia a la Comunitat Valenciana per a convertir-la en el motor de la producció en el sud d’Europa juntament amb altres energies sostenibles com el combustible sostenible d’aviació (SAF), el bioGNL de generació renovable i altres biocombustibles d’origen no fòssil”.

Des de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, al capdavant de la qual està Nuria Montes, fa uns mesos es va arribar a un acord amb l’empresa BP, per a formalitzar la constitució del Pacte Valencià de l’Hidrogen Verd (HyVAL). En eixe marc, “ara cal continuar treballant per a consensuar amb les principals empreses del sector la implementació de mesures que afavorisquen l’ús de l’hidrogen verd”, ha matisat Felipe Carrasco.

En eixe sentit, el secretari autonòmic ha aclarit que “per a fer-ho, des de l’Administració autonòmica i escoltant les empreses, simplificarem els tràmits burocràtics i crearem un marc regulador favorable. En esta línia revisarem, amb intenció de millorar-les, les normatives específiques per a la producció, transport, emmagatzematge i ús de l’hidrogen verd en diferents sectors, garantint estàndards de seguretat i facilitant la integració en la xarxa existent. A més, fomentarem la col·laboració entre institucions acadèmiques, centres d’investigació i les empreses”.

Segons Felipe Carrasco, “el compromís del Govern Valencià amb la transició energètica és ferma. Tenim molt present que la Generalitat pot exercir un paper crucial en el foment de l’ús de l’hidrogen verd, i d’esta manera accelerar la seua adopció i contribuir als objectius de sostenibilitat i descarbonització de les indústries de la Comunitat Valenciana”.

L’hidrogen verd, font d’energia neta

En ser produït a través de l’electròlisi utilitzant electricitat renovable, l’hidrogen verd presenta diversos avantatges per a les empreses. Una de les més destacables és la seua producció sostenible i en la qual s’evita l’emissió de gasos d’efecte d’hivernacle. Això ajuda les empreses a reduir la seua petjada de carboni i complir amb objectius de sostenibilitat.

La producció d’hidrogen verd pot oferir a les empreses una major independència energètica en diversificar les seues fonts d’energia. En dependre d’electricitat renovable per a la producció d’hidrogen, les empreses poden reduir la seua dependència de fonts d’energia no renovable i volàtils.

A més, l’hidrogen verd es pot utilitzar com una font d’energia neta en diverses aplicacions, com la generació d’electricitat, la mobilitat amb vehicles d’hidrogen i la calefacció industrial. El seu ús contribuïx a la descarbonització de sectors que són difícils d’electrificar directament.

Galeria d'imatges