Vicepresidència i Servicis Socials, Igualtat i Vivenda
Dependència Comunitat Valenciana

La Comunitat Valenciana ja supera les 150.000 persones ateses en el sistema de dependència

09/03/2024
  • Per províncies, 45.894 persones residixen a la província d’Alacant; 17.282, a la de Castelló, i 87.556, a la de València
  • Servicis Socials suma 2.956 persones en un mes i abona 44,35 milions d’euros en la nòmina de febrer
  • S’ha reduït la llista d’espera en un 10,2 %, la baixada més gran des de fa tres anys

El sistema d’atenció a la dependència de la Comunitat Valenciana atén ja 150.732 persones, 2.956 més que en el mes anterior, segons es desprén del balanç mensual que publica el web de la Vicepresidència Segona i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge. Per províncies, 45.894 persones residixen a la província d’Alacant; 17.282, a la de Castelló, i 87.556, a la de València.

Segons estes dades, durant el mes de febrer es van resoldre un total de 4.699 expedients de persones sol·licitants del reconeixement de la dependència, 842 persones més que el mateix mes de l’any anterior.

La vicepresidenta segona i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, ha destacat l’“esforç que està realitzant el personal” del seu departament per a resoldre el màxim nombre d’expedients possibles per a incorporar noves persones i continuar reduint la llista d’espera.

Estes dades han permés, segons Camarero, reduir la llista d’espera en 2.001 persones respecte a gener, la qual cosa suposa un descens del 10,2 %, “el màxim descens des de fa tres anys”. Respecte a la nòmina abonada, s’han pagat 44,35 milions d’euros corresponents a les prestacions econòmiques de febrer i endarreriments.

Les 150.732 persones en situació de dependència incloses en el sistema reben atenció especialitzada a través de servicis residencials o de dia o una prestació econòmica pel servici que el sol·licitant i la seua família i el professional de treball social acorden com a millor recurs per a la situació personal del demandant.

Revertir la situació heretada

Susana Camarero ha recordat la situació en què es trobava el sistema de dependència el mes de juliol passat. Van ser necessàries, ha assenyalat, “dos ampliacions de crèdit de 39,5 i 22 milions d’euros per a poder revertir la situació i invertir la tendència que hi havia en els últims mesos amb el Govern del Botànic”.

Així, en els últims set mesos, el departament que dirigix Susana Camarero ha resolt un total de 21.288 expedients i ha abonat 347 milions d’euros, des d’agost fins ara, i ha actualitzat i pagat les quanties de les prestacions amb les pujades i els endarreriments corresponents, d’acord amb els imports nous acordats pel Govern central el mes d’agost passat i que assumixen les comunitats autònomes.

Respecte a l’aportació del Govern central per al sistema de la dependència, la vicepresidenta segona ha tornat a reclamar el 50 % que li correspon per llei, i no el 21 % de l’any 2022 o el 15 % que va aportar en 2021. Si l’executiu central haguera complit, “no estaríem parlant de llistes d’espera, perquè este problema estaria solucionat”.

Talls de veu relacionats

Vicepresidenta i consellera Susana Camarero