Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Jornades automoció 

La Generalitat destina prop de 140 milions d’euros per a donar suport al sector de l’automoció a la Comunitat Valenciana

13/03/2024
La Generalitat destina prop de 140 milions d’euros per a donar suport al sector de l’automoció a la Comunitat Valenciana
  • La consellera d’Innovació, Nuria Montes, participa en unes Jornades sobre Transformació del Sector Automobilístic organitzades per UGT FICA
  • La Generalitat destina este exercici 35 milions d’euros per a l’expansió de la xarxa de punts de recàrrega dels cotxes elèctrics

 

La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha participat en Valéncia en unes Jornades sobre Transformació del Sector Automobilístic, organitzades per UGT FICA. Este esdeveniment ha comptat amb una alta representació d’empreses del sector d’automoció i els seus components, d’empreses energètiques, així com amb representants de les diferents administracions.

En el panell titulat ‘Les administracions públiques davant la transformació del sector’, Nuria Montes ha destacat “la necessitat de reflexionar sobre la transformació del sector de l’automoció perquè és un motor de desenvolupament i prosperitat que contribuïx de manera significativa al creixement econòmic i a l’ocupació”.

En este context, la consellera ha subratllat que “la Generalitat ha destinat prop de 140 milions d’euros en els Pressupostos 2024 per a donar suport al sector de l’automoció a la Comunitat Valenciana. Este suport inclou iniciatives per a impulsar la producció industrial interna de vehicles elèctrics, així com per a modernitzar i transformar tecnològicament diferents processos industrials”.

La consellera d’Innovació ha recordat que “és innegable que Espanya exercix una posició privilegiada en la fabricació d’automòbils a escala mundial. Com a país, som el segon major fabricant de vehicles a Europa i hem aconseguit la novena posició a escala global l’any 2022”, i ha afegit que “una dada que ressalta la importància d’esta indústria és la seua alta vocació exportadora. L’any 2022, el 87 % dels vehicles i el 60 % dels components fabricats a Espanya van ser exportats a tot el món, la qual cosa va generar més de 15.000 milions d’euros en ingressos i va contribuir de manera significativa a la nostra balança comercial”.

Sector de l’automoció a la Comunitat Valenciana

Pel que respecta a la Comunitat Valenciana, Nuria Montes ha afirmat que “la transcendència del sector de l’automoció és innegable. Aporta aproximadament un 8 % al nostre PIB i suposa prop del 20 % de les exportacions. La facturació anual del conjunt del clúster de l’automoció a la nostra regió ascendix a 8.500 milions d’euros, la qual cosa reflectix el seu impacte econòmic i el seu paper crucial en el nostre teixit empresarial”.

Després de repassar els diferents desafiaments als quals s’enfronta el sector, Montes ha ressaltat que “des de la Generalitat, a més de fomentar la compra del vehicle elèctric, també s’està fent un important esforç pressupostari per a l’expansió de la xarxa de punts de recàrrega, amb una dotació prevista per a enguany de 35 milions d’euros, dels quals 32 són fons MRR disponibles a través de l’Institut de Diversificació i Estalvi Energètic del Ministeri de Transició Energètica.”

Paral·lelament i en favor de la sostenibilitat mediambiental a través de la descarbonització, la consellera ha indicat que “és important tindre clar que els vehicles elèctrics seran tan sostenibles com ho siga l’electricitat que s’utilitza per a carregar-los. Per això des de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme es faran tots els esforços per a desbloquejar la tramitació de totes les sol·licituds d’instal·lació de plantes fotovoltaiques embossades des de la legislatura anterior”.

Així mateix, ha afegit que “cal tindre en compte que el tap ascendix a prop de 420 expedients que, una vegada aprovats, sumarien una potència de 8.000 megavats i mobilitzarien prop de 7.000 milions d’euros, fet que generaria 5.000 nous llocs de treball. L’objectiu és aconseguir una potència de 10.000 megavats en 2030, dels quals 7.000 seran de fotovoltaica i 3.000 d’eòlica”.

A més, és destacable la instal·lació a Sagunt de la gigafactoria de Power Hold Co, empresa de bateries del Grupo Volkswagen, per a la qual Iberdrola durà a terme el subministrament d’energia neta mitjançant una planta solar que construirà en els seus voltants i en la qual invertirà 500 milions d’euros.

Finalment, Montes ha fet referència a la planta de Ford a Almussafes “atés que és un pilar fonamental de la nostra economia” i ha puntualitzat que “la companyia ja està preparada per a l’electrificació i els garantisc que este Consell i jo en primera persona estem en contacte permanent amb l’empresa per a donar-li suport en la seua reorientació cap a eixe nou model productiu que representa un pas important cap al futur de la planta”.

 

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Consellera Nuria Montes