Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Energia

El director general d’Energia destaca la importància de l’emmagatzematge en la integració dels projectes d’energies renovables

19/03/2024
El director general d’Energia destaca la importància de l’emmagatzematge en la integració dels projectes d’energies renovables
  • Manuel Argüelles assistix, juntament amb directors generals d’altres comunitats, a la I Jornada d’Emmagatzematge Energètic i Medi Ambient, celebrada a Madrid

El director general d’Energia i Mines, Manuel Argüelles, ha assistit a la I Jornada d’Emmagatzematge Energètic i Medi ambient, organitzada a Madrid per l’Associació Empresarial de Piles, Bateries i Emmagatzematge Energètic (Aepibal).

La jornada ha comptat amb més de 120 assistents, entre ells directors generals d’Energia d’altres comunitats autònomes i representants del Ministeri de Transició Ecològica. En esta trobada, experts del sector públic i privat han analitzat les tecnologies d’emmagatzematge, el seu impacte ambiental i el marc legal actual.

Referent a això, el director ha posat l’accent en la importància que té l’emmagatzematge “en la integració dels projectes d’energies renovables i l’estabilitat de la xarxa elèctrica”. L’emmagatzematge energètic es presenta, al seu juí, “com un pilar fonamental” de la transició energètica i la descarbonització del sistema i “és un recurs clau per a implementació massiva de  les energies renovables”.

A més, ha indicat que, la necessitat d’emmagatzematge “ha existit sempre però ha augmentat sensiblement amb el desenvolupament de les energies renovables i ho continuarà fent en els pròxims anys”.

Segons Argüelles, l’emmagatzematge “està cridat a jugar un paper fonamental” en el camí de la descarbonització de l’economia, però és igualment necessari que “el desplegament d’emmagatzematge es faça de manera ordenada i sostenible, compatibilitzant el seu desenvolupament amb la preservació del medi ambient”.

El director general d’Energia ha destacat que “la jornada ha posat en relleu la necessitat de dotar este àmbit d’un marc legal específic per a facilitar la tramitació de projectes i permeta agilitzar els processos, evitant possibles problemes en la capacitat que l’emmagatzematge està generant”.

Les tecnologies d’emmagatzematge energètic complementen les instal·lacions d’energies renovables per a dotar-les de més flexibilitat ja que permeten que la producció i el consum coincidisquen i maximitzen així l’ús de l’energia renovable.

En el cas de les energies solar i eòlica, la producció depén de la radiació solar i de les condicions meteorològiques. A més, no sempre coincidixen amb els temps de consum i això obliga a buscar solucions d’emmagatzematge, com les bateries, que permeten utilitzar a posteriori l’energia procedent de fonts renovables.

Per este motiu, ha conclòs Argüelles, “és important treballar en un marc retributiu per a emmagatzematge que no competisca amb punts de subministrament, dote el sistema de robustesa i distribuïsca l’energia renovable durant les hores del dia més demandades”.

 

Galeria d'imatges