Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Consum constata que els valencians valoren cada vegada més les empreses compromeses amb la sostenibilitat i la responsabilitat social
- La directora general de Comerç, Artesania i Consum destaca que “fins al 61 % de la ciutadania està disposada a variar les seues decisions de compra si la marca no està compromesa amb el medi ambient, la conciliació o la igualtat”
- ‘Usa el poder’, lema de la campanya institucional amb motiu del Dia Mundial dels Drets de les Persones Consumidores que se celebra este 15 de març
La Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, que dirigix Nuria Montes, ha constatat que els valencians premien cada vegada més les empreses compromeses amb la sostenibilitat i la responsabilitat social i, per contra, penalitzen les que es desentenen d’estos valors.
En este sentit, la directora general de Comerç, Artesania i Consum, Maribel Sáez, ha destacat que “el perfil del consumidor mitjà de la Comunitat Valenciana és el d’una persona cada vegada més informada i conscient dels seus drets”. De fet, hi ha afegit Sáez, “el 61 % d’ells declara estar disposat a variar les seues decisions de compra en funció del compromís que l’empresa o la marca tinguen amb el medi ambient, amb la conciliació de les persones i si fomenten la igualtat i la diversitat entre els seus empleats”.
A més, contínua Sáez, “el 50,7 % dels ciutadans valencians declarara que triaria una empresa o marca si coneguera que contribuïx a causes solidàries o a combatre problemes de salut pública, entre altres”.
Estes dades formen part de l’informe ‘Radiografia del consum a la Comunitat Valenciana’, que l’Oficina Pateco del Consell de Cambres de Comerç de la Comunitat Valenciana ha elaborat a partir d’un miler d’entrevistes realitzades durant 2023.
L’informe confirma el creixement de la consciència crítica de les persones consumidores, que reflectix també l’activitat diària de les juntes arbitrals de consum, que gestiona la Direcció General de Comerç, Artesania i Consum. En esta línia, Maribel Sáez recalca que “6 de cada 10 ciutadans valencians arriba a considerar que pot influir més en la societat com a consumidor que com a votant”.
L’estudi també subratlla que la confiança i la qualitat del servici són valors que les persones consumidores associen en grau més alt al comerç local i de proximitat. Així, la mitat de la ciutadania de la Comunitat Valenciana diu estar disposada a pagar més per productes de proximitat o quilòmetre 0, per productes ecològics o pels que no estiguen envasats en plàstic.
Campanya informativa
Coincidint amb el Dia Mundial dels Drets de les Persones Consumidores, que des de 1983 se celebra el 15 de març, la Direcció General de Comerç, Artesania i Consum ha organitzat una campanya informativa i de sensibilització sota el lema ‘Usa el poder’.
Per primera vegada, s’han establit punts d’informació als mercats centrals de Castelló de la Plana, Alacant i València entre els dies 13 i 15 de març. A més, durant tota la primera quinzena d’este mes s’han estat difonent cartells i vídeos en mitjans de transport, com ara la Línia 0 de Metrovalencia o el Canal TRAM d’Alacant, a més de xarxes socials com Instagram, Facebook o X (abans Twitter).
En el desenvolupament de totes estes activitats de difusió s’ha comptat amb la participació tant dels mercats com de les diverses associacions de consumidors, compromeses també amb el consum crític i responsable, i els respectius ajuntaments. “A tots cal agrair-los la seua col·laboració i compromís, hui i durant tot l’any”, ha afirmat la directora general.
Drets
Cal recordar que la legislació espanyola reconeix a les persones consumidores el dret a la seua salut i seguretat; la protecció dels seus interessos econòmics i socials; la reparació dels danys i els prejuís patits, i la informació i l’educació en matèria de consum. A més, es reconeixen el dret a la representació i l’audiència en consulta i a la protecció dels seus drets mitjançant procediments eficaços.
A la Comunitat Valenciana, estos drets els defenen la Direcció General de Comerç, Artesania i Consum; el Consell de les Persones Consumidores; les oficines municipals d’informació al consumidor (OMIC); les associacions de consumidors i usuaris, i les juntes arbitrals de consum, a més dels tribunals de Justícia.