Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Exposició artesania

El Centre d’Artesania acull una mostra d’obres exposades en la Biennal Internacional celebrada a la ciutat coreana de Cheongju

22/03/2024
La directora general de Comerç, Artesania i Consum, Maribel Sáez, en la inauguració de l’exposició ‘Soul+Matter’
  • La selecció inclou peces de sis artesans valencians que van viatjar a la Biennal, considerada un referent mundial en el sector
  • La directora general de Comerç, Artesania i Consum afirma que “estem davant d’una mostra molt rellevant que servix de testimoni de l’excepcional qualitat de la nostra producció artesana”

El Centre d’Artesania de la Comunitat Valenciana, dependent de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme que dirigix Nuria Montes, ha inaugurat una exposició que mostra una selecció de peces d’artesania que es van poder veure en la Biennal Internacional de la ciutat coreana de Cheongju, celebrada entre l’1 de setembre i el 15 d’octubre de 2023.

En esta Biennal, considerada com un referent mundial del sector, Espanya va ser el país convidat i va exposar més de 150 obres de 31 artesans contemporanis, una selecció representativa de les quals es pot contemplar ara a València.

L’exposició constituïx, en paraules de la directora general de Comerç, Artesania i Consum, Maribel Sáez, “una oportunitat única per a apreciar el talent, la diversitat i la riquesa dels tallers artesans espanyols en general, i dels valencians en particular. Estem davant d’una mostra molt rellevant que servix de testimoni de l’excepcional qualitat de la nostra producció artesana”.

Presència valenciana

L’exposició, que té el títol de ‘Soul+Matter’, està formada per una selecció de quasi 100 peces de diferents creadors i disciplines, entre les quals s’inclouen els treballs de sis artesans de la Comunitat Valenciana.

Es tracta de Sara Sorribes, especialitzada en el treball del vidre i Premi Artesania 2020; José Marín, joier i Premi Artesania 2021; Regina de Jiménez, creadora tèxtil i Premi Artesania 2023 en la modalitat d’avantguarda; Rafael Galindo, ceramista; Myriam Jiménez, guanyadora en 2005 de la Biennal de Ceràmica de Manises, i Canoa Lab, estudi experimental de ceràmica format per Raquel Vidal i Pedro Paz.

La directora general ha subratllat que “la participació dels nostres artesans en esta mostra internacional és el clar exemple del que estem defenent des del Consell, que la nostra artesania i els nostres artesans tenen una qualitat insuperable que els fa ser els millors ambaixadors de la nostra Comunitat. Per això establirem totes les polítiques necessàries per a valorar-los”.

Mostra itinerant

Finalitzada la Biennal coreana, i després de ser exposada a Madrid, ‘Soul+Matter’ comença a la Comunitat Valenciana un recorregut itinerant per diverses autonomies. Així, al Centre d’Artesania de la Comunitat Valenciana es podrà visitar durant els pròxims dos mesos, fins al 24 de maig.

Segons el seu comissari, Rubén Torres, s’ha fet una cuidada selecció de peces que subratllen la interacció entre el passat i el futur, entre la conservació i l’evolució, i que van més enllà del que és merament material, elevant les creacions a un pla metafísic d’essència i ànima.

L’exposició és una iniciativa de Fundesarte, l’organització de referència en la promoció i el desenvolupament de les empreses artesanes espanyoles, vinculada al Ministeri d’Indústria i Turisme.

Galeria d'imatges