Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge
Servicis Socials

El Comité d’Ètica dels Servicis Socials de la Comunitat Valenciana impulsa la creació de comités d’ètica departamentals, locals i de centres a la província d’Alacant

22/03/2024
El Comité d’Ètica dels Servicis Socials de la Comunitat Valenciana impulsa la creació de comités d’ètica departamentals, locals i de centres a la ...
  • Este òrgan col·legiat consultiu de caràcter interdisciplinari està adscrit a la Vicepresidència Segona i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge
  • El Comité s’encarrega d’identificar, analitzar i avaluar els aspectes ètics de la pràctica professional en els Servicis Socials

El Comité d’Ètica dels Servicis Socials de la Comunitat Valenciana, en coordinació amb els supervisors i supervisores dels departaments dels Servicis Socials de la província d’Alacant, impulsarà la creació de comités en departaments, municipis i centres de servicis socials.

Al seu torn, es crearà un grup de treball que serà l’encarregat d’elaborar un protocol comú d’actuació per a totes aquelles poblacions que decidisquen constituir comités locals d’ètica.

Estes iniciatives es desenvoluparan en col·laboració amb els responsables polítics i tècnics dels ajuntaments d’Alacant, Elx, Xàbia, Calp, Dénia, Altea, Elda, Petrer, el Pinós, Monforte del Cid, Aspe, Monòver, Sant Vicent del Raspeig, Mutxamel, Santa Pola, Crevillent, Orihuela, Alcoi i Torrevieja, així com la Mancomunitat de Servicis Socials de la Marina Alta.

Així mateix, el Ple del Comité d’Ètica ha aprovat la memòria anual de les actuacions corresponent a 2023 i ha tractat els avanços dels treballs de les diverses comissions tècniques del Comité, relacionades amb l’estratègia de comunicació, les propostes de formació per als membres dels futurs comités d’ètica, a més d’altres aspectes relatius a la investigació i les bones pràctiques en matèria d’ètica en servicis socials.

Òrgan col·legiat consultiu de caràcter interdisciplinari

El Comité d’Ètica dels Servicis Socials de la Comunitat Valenciana, constituït el març de 2023, és un òrgan col·legiat consultiu de caràcter interdisciplinari i adscrit a la Vicepresidència Segona i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge, que està integrat per 44 persones expertes en el camp de l’ètica aplicada als servicis socials a la Comunitat Valenciana.

El seu objectiu és identificar, analitzar i avaluar els aspectes ètics de la pràctica professional amb la finalitat de vetlar pels drets de les persones usuàries dels Servicis Socials.

A més, l’òrgan tracta d’acompanyar i aportar seguretat als professionals del Sistema Públic Valencià de Servicis Socials i a les persones usuàries i les seues famílies que es troben davant de casos que comporten dilemes ètics.

El Comité d’Ètica és una ferramenta que contribuïx a l’estat del benestar i que naix de l’aplicació de la Llei de servicis socials inclusius aprovada en 2019.

Este òrgan, davant de dilemes ètics, contribuïx a adoptar la millor decisió en moments complexos que afecten la vida de les persones que es troben en residències de persones majors o de persones amb discapacitat o en centres d’acolliment de menors, entre altres.

Entre els integrants del Comité d’Ètica es troben persones expertes proposades pels col·legis oficials de Treball Social, de Psicologia, d’Educadores i Educadors Socials, de Metges i d’Advocats; l’Associació de Tècnics i Tècniques d’Integració Social; el Consell d’Infermeria; les universitats públiques de la Comunitat Valenciana; les organitzacions sindicals i empresarials, i persones usuàries dels servicis socials de la Comunitat Valenciana.

Galeria d'imatges