President
Pla Viu Comunitat Valenciana

Carlos Mazón: “Complim amb el nostre compromís de facilitar l’accés a l’habitatge amb una aposta responsable, real, ambiciosa i sostenible”

02/04/2024
Carlos Mazón: “Complim amb el nostre compromís de facilitar l’accés a l’habitatge amb una aposta responsable, real, ambiciosa i sostenible”
  • Destaca la promoció de 10.000 immobles en esta legislatura, dirigides especialment a famílies i jóvens, mitjançant la mobilització de sòl públic disponible i la col·laboració publicoprivada
  • Subratlla que este pla beneficiarà 24.600 persones, generarà 7.326 milions d’euros d’inversió, tindrà un impacte del 2 % del nostre PIB i preveu la creació de 74.000 llocs de treball
  • Critica la “ineficaç” política d’habitatge del Botànic que va provocar “un col·lapse del parc públic, inseguretat jurídica i un increment dels preus del lloguer un 90,5% i el de compra en un 48% la qual cosa va acréixer la desigualtat en l’accés a l’habitatge”
  • El president de la Generalitat ha presentat el pla ‘Viu Comunitat Valenciana’ i ha firmat el conveni de col·laboració entre la Generalitat i l’FVMP per a l’impuls de la promoció d’habitatges de protecció pública en el nostre territori

 

València.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha assenyalat este dimarts que el Consell “complix amb el seu compromís per a facilitar l’accés a l’habitatge amb una aposta corresponsable, real, ambiciosa i sostenible”.

Així ho ha destacat el cap de l’executiu valencià durant la presentació del pla d’habitatge ‘Viu Comunitat Valenciana’ l’objectiu del qual és impulsar la promoció de 10.000 habitatges de protecció pública en esta legislatura mitjançant la mobilització de sòl públic disponible i la col·laboració publicoprivada.

Per a això, el president ha firmat un conveni marc de col·laboració amb la presidenta de la Federació Valenciana de Municipi i Províncies (FVMP), Rocío Cortés, per a promoure habitatges de protecció pública en sòl de les administracions locals de la Comunitat. L’acte també ha comptat amb la presència de la vicepresidenta segona i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, així com dels presidents de les diputacions provincials de Castelló, València i Alacant i representants municipals i del sector i d’entitats financeres entre altres.

Durant la seua intervenció, Carlos Mazón ha destacat el compromís del Consell “perquè l’habitatge siga per fi un dret constitucional en marxa i no una expectativa” a través d’un pla “de corresponsabilitat i sostenible”.

El president ha matisat que este pla és “un pas més” en l’aposta d’este Consell per facilitar l’accés a l’habitatge i ha incidit en què l’habitatge és “una prioritat” i “un pilar fonamental i transversal” del seu govern.

En este sentit, ha fet referència al fet que “des del primer dia el Consell va abordar el procés de modificació legislativa” i ja ha iniciat la “reforma fiscal per a facilitar l’accés a l’habitatge”, a més de posar en marxa la posada a la disposició dels terrenys mitjançant el conveni subscrit.

El cap del Consell ha manifestat que es tracta d’un “pla de corresponsabilitat” que involucra la Generalitat Valenciana, els ajuntaments i el sector privat i ha aclarit que és un pla “100 % sostenible sobre la base de les catalogacions i qualificacions de sòl ja disponibles” en el qual “no es requalificarà res”.

Així mateix, ha anunciat que l’estratègia d’habitatge del Consell “es completarà amb els nous avals per a jóvens que està ultimant la Conselleria d’Economia i Hisenda” amb els quals es cobrirà fins al 95 % del preu de l’habitatge.

Una estratègia “ambiciosa” per a afrontar el “desafiament” de l’habitatge

Carlos Mazón ha fet referència al pla “Viu Comunitat Valenciana” com una “estratègia ambiciosa per a afrontar el desafiament d’accés a l’habitatge” i ha manifestat que este Consell “assumix la responsabilitat i aborda amb determinació el repte en matèria d’habitatge”.

En este sentit ha criticat la “ineficaç” política d’habitatge del Botànic que “va deixar molts ciutadans sense la possibilitat d’accedir a un habitatge digne i adequat, la qual cosa va provocar incertesa i inseguretat jurídica”.

Així, el president ha detallat que el govern de Ximo Puig va generar “un col·lapse del parc públic i durant el seu mandat els preus del lloguer van pujar en un 90,5 % i el de compra en un 48 % i, per tant, va acréixer la desigualtat en l’accés a l’habitatge”.

Per contra, el cap del Consell ha destacat que el pla d’habitatge impulsat per este Consell beneficiarà 24.600 persones, generarà 7.326 milions d’euros d’inversió i tindrà un impacte del 2 % del nostre PIB en els pròxims 3 anys i mig. A més, preveu la creació de 74.000 llocs de treball entre directes i indirectes i generarà 487 milions d’euros de recaptació directa (IVA).

Eixos del pla ‘Viu’

El pla ‘Viu Comunitat Valenciana’ s’estructura entorn de 3 eixos: seguretat jurídica, cooperació administrativa i col·laboració publicoprivada. En el primer eix s’emmarquen iniciatives legislatives que ja s’han posat en marxa com la modificació del Decret 80/2023 de 26 de maig, pel qual s’aproven les normes de disseny i qualitat en edificis d’habitatge i la reforma del Decret 68/2023, de 12 de maig, pel qual s’aprova el Reglament d’habitatge de protecció pública i règim jurídic del patrimoni públic d’habitatge i sòl de la Generalitat. També s’han avançat ja altres modificacions normatives com la reforma de la LOTUP per a l’agilitació administrativa de llicències d’obres.

En l’eix de col·laboració interadministrativa, a més del conveni firmat hui entre la Generalitat Valenciana i l’FVMP, ja s’ha fet un estudi a través de l’Institut Valencià de l’Edificació de sòl públic disponible de titularitat dels ajuntaments de més de 10.000 habitants amb els quals podrien construir-se més de 9.200 habitatges, 562 a la província de Castelló, 6.200 a la província de València i 2.466 a la província d’Alacant. A més, es posarà a la disposició del pla ‘Viu’ el sòl de titularitat de la Generalitat a través de l’Entitat Valenciana d’Habitatge i Sòl (EVHA) així com els solars per a habitatge de protecció pública de titularitat privada pendents de desenvolupar que podran allotjar més de 4.000 habitatges.

En l’eix de col·laboració publicoprivada, el pla preveu el concurs de drets de superfície o concessió administrativa destinat a desenvolupar pel sector privat promocions per a lloguer assequible per un període determinat. També es preveu les permutes de sòl/immobles que permeten concursos per a promoció d’habitatge protegit sobre sòl públic i l’entrega a l’Administració d’habitatges per a finalitats socials, entre altres.

Cronograma

El pla ‘Viu Comunitat Valenciana’ estipula un parc de 1.101 habitatges mitjançant concurs dret de superfície finançats amb fons europeus i capital privat destinats a lloguer assequible en el període 2024-2026. També registra 360 immobles del projecte Caserna d’enginyers de València per a lloguer assequible que s’ha de desenvolupar entre 2024-2026 i finançament de fons europeus i privats. En este període de temps, també està previst l’execució de 685 habitatges mitjançant dret de superfícies o la rehabilitació este any de 184 immobles en l’edifici de La Torre de València.

De la mateixa manera, a través de les actuacions desenvolupades en el marc del pla ‘Viu’, es rehabilitaran durant 2024-2027, 600 habitatges per a lloguer social amb fons del pla estatal, europeu, Generalitat i ajuntaments.

D’altra banda, durant esta legislatura es crearan 6.000 habitatges mitjançant la modalitat de permuta, dret de superfícies o concessió administrativa sobre sòl públic destinats a lloguer, lloguer amb opció a compra o compra a preu VPE que seran construïts amb finançament privat. Igualment, es desenvoluparan 1.100 habitatges resultants de permutes a canvi d’obra sobre sòl públic.

 

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

President de la Generalitat, Carlos Mazón