Conselleria d'Educació, Universitats i Ocupació
Conferència General Política Universitària

El Consell demana a Morant que el Ministeri finance al 100 % el període transitori per a incorporar personal docent i investigador a les universitats

03/04/2024
El Consell demana a Morant que el Ministeri finance al 100 % el període transitori per a incorporar personal docent i investigador a les universitats
  • “El Ministeri està jugant a un trilerisme clar. Primer va dir que finançava un terç, després dos terços i després es va reunir amb la CRUE a esquena de les comunitats autònomes”
  • A la Comunitat Valenciana corresponen al voltant de 700 places, la qual cosa representa un total de 29,3 milions d’euros cada any

 

El Govern Valencià, a través del conseller d’Educació, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, ha demanat este dimecres a la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, que el Ministeri “finance al 100 % el període transitori per a la incorporació de personal docent i investigador a les universitats públiques”.

Rovira s’ha manifestat així abans de la reunió de la Conferència General de Política Universitària, celebrada al Ministeri. L’orde del dia incloïa un únic punt sobre el programa per a la incorporació de talent docent i investigador a les universitats públiques, una qüestió que es deriva de l’aplicació de la Llei orgànica 2/2023, de 22 de març, del sistema universitari (LOSU).

Sobre este tema, el conseller ha assenyalat que “Diana Morant i el president del Govern, Pedro Sánchez, han aconseguit posar d’acord la gran majoria de comunitats autònomes, tant del PP com del PSOE, a rebutjar la fórmula que planteja el Ministeri”.

“El Ministeri està jugant a un trilerisme clar. Primer va dir que finançava un terç de la incorporació del personal, docent i investigador, només durant els primers 6 anys i després dos terços, després de reunir-se amb la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles -CRUE- a esquena de les comunitats autònomes”, ha assenyalat.

Segons el parer del conseller, la ministra Morant “hauria d’apostar clarament per un finançament complet d’eixes places durant els 6 primers anys per part del Ministeri, ja que quan es facen estructurals seran finançades al 100 % per la comunitat autònoma, i que no caiga una altra vegada el finançament quasi en exclusiva en les comunitats autònomes, amb més gravetat en el cas de la Comunitat Valenciana, que tot el món sap que està clarament infrafinançada”.

La proposta plantejada per les comunitats autònomes en reunions anteriors demanava que el Ministeri assumira el cost total de les places durant els primers sis anys i, a partir d’ací i fins a la jubilació, que ho feren les comunitats autònomes.

Finançament

A la Comunitat Valenciana corresponen al voltant de 700 places, la qual cosa representa un total de 29,3 milions d’euros cada any.

Rovira ha manifestat que l’idoni seria tornar al fòrum tècnic “i que ací es decidisquen les coses, perquè hui dia encara no sabem si eixos fons que posarà el Ministeri aniran a les universitats o aniran a les comunitats autònomes, i cal aclarir esta qüestió”.

“Si el Ministeri d’Universitats legisla, és el Govern de Pedro Sánchez qui ha de posar els diners. Així ho entenem en les comunitats autònomes i així ho diu la LOFCA -Llei de finançament de les comunitats autònomes-”, ha conclòs.

 

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Conseller José Antonio Rovira