Conselleria d'Educació, Universitats i Ocupació

El Consell denuncia que el Govern infrafinança la Comunitat Valenciana per a executar les polítiques actives d’ocupació

04/04/2024
  • La Comunitat Valenciana és la segona per la cua en inversió del Govern per persona desocupada
  • “Es tracta d’un nou episodi del maltractament d’este Govern cap a la Comunitat Valenciana, que se suma al fet que les dades i estudis acrediten que som els pitjor finançats d’Espanya”

 

El secretari autonòmic d’Ocupació, Antonio Galvañ, ha denunciat que el Govern està infrafinançant la Comunitat Valenciana perquè es puguen executar les polítiques actives d’ocupació que ajuden les persones desocupades de la Comunitat a trobar un treball.

Galvañ ha fet estes declaracions en la Conferència Sectorial d’Ocupació que s’ha celebrat a Madrid i on s’ha establit la distribució de fons per a les comunitats autònomes. La Comunitat Valenciana ha votat en contra d’esta distribució.

En este sentit, el director general de Labora ha informat que la Comunitat Valenciana rep, segons eixe repartiment, 746,55 euros per persona desocupada, una quantitat que representa la segona més baixa de totes les autonomies. Així, la diferència entre el rebut per desocupat a la Comunitat Valenciana en 2023 (746,55 €) i Balears, que és l’autonomia que més rep per desocupat (1.959,41 €) és de 1.223 €, menys de la mitat.

Galvañ ha explicat que estos diners “són fonamentals per a poder realitzar accions des de Labora, el Servici Valencià d’Ocupació i Formació, que donen suport a la inserció laboral de les persones desocupades”. Així, amb estes accions es duen a terme, per exemple, les subvencions per a les persones amb discapacitat en els centres especials d’ocupació o perquè les empreses contracten persones jóvens.

El director general de Labora ha exposat que des de 2015 el sistema de distribució de fons per a les polítiques actives d’ocupació ha evolucionat cap a un repartiment més desigual de l’import final per desocupat que reben les diferents autonomies.

Així, Galvañ ha explicat que els fons que es deriven a les comunitats autònomes han augmentat de manera global en un 80 % i es reben 2.571 milions d’euros davant dels 1.414 milions que es rebien en 2015, este repartiment “no ha sigut lineal en totes les autonomies”.

Així, si l’increment mitjà és del 6,49 %, a la Comunitat Valenciana és del 4,61 %, només per davant de Galícia (3,82 %), la qual cosa suposa 4.474.968 € menys del que hauria d’haver incrementat, segons la mitjana de la resta de territoris.

“Esta ampliació de la bretxa, ha assenyalat Galvañ, perjudica especialment la Comunitat Valenciana pel fet que és la tercera comunitat en nombre de desocupats”, ha afirmat.

Antonio Galvañ ha exigit al Govern que no continue amb este greuge que posa en risc les polítiques que el Consell posa en marxa des de Labora. “Es tracta d’un nou episodi del maltractament d’este Govern cap a la Comunitat Valenciana, que se suma al fet que les dades i estudis acrediten que som els pitjor finançats d’Espanya”.

El director general de Labora ha avançat que el Consell sol·licitarà al govern que es replantege els criteris de distribució de fons que perjudiquen “enormement la Comunitat Valenciana”. En este sentit, ha assenyalat que es tinga en compte dades com la població activa, la desocupada i la destrucció d’ocupació massiva a conseqüència de sectors en crisi afectats per la globalització.

El director general d’Ocupació ha traslladat al Ministeri de Treball un informe amb els indicadors que recullen la situació de discriminació de la Comunitat Valenciana enfront d’altres territoris. D’esta manera, ha sol·licitat al Govern que corregisca esta situació amb l’altre 30 % dels fons que no estan assignats encara.

De la mateixa manera, el fet que s’hagen de prorrogar els pressupostos fa que perillen fons que són necessaris per a sectors estratègics empresarials per a la Comunitat Valenciana.

“Hi ha circumstàncies que estan impactant en l’ocupació, en sectors molt importants per a la Comunitat, com el ceràmic, l’automoció o el citrícola”, ha assenyalat Galvañ, que ha incidit en el fet que la “pròrroga dels pressupostos implica que no rebrem més fons per a una circumstància que ja sabem que s’agreujarà enguany i que impactarà de manera negativa en el mercat de treball del nostre territori”.

Finalment, Antonio Galvañ ha reivindicat que Labora és l’únic servici d’ocupació amb 120 orientadors d’estructura. A més, fa pocs mesos es va reforçar amb 205 nous professionals d’orientació repartits per la Comunitat Valenciana en els seus diversos centres espai Labora, centres de formació i servici en línia, un fet que evidencia “el compromís ferm del Consell en què este servici resulte un factor fonamental en l’ocupabilitat i permanència en l’ocupació de les persones”.

 

Talls de veu relacionats

S.A. Antonio Galvañ