Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Renovables

Ivace+i Energia destina 4,7 milions d’euros per a donar suport a 360 projectes d’autoconsum en el sector servicis de la Comunitat

07/04/2024
Ivace+i Energia destina 4,7 milions d’euros per a donar suport a 360 projectes d’autoconsum en el sector servicis de la Comunitat
  • La seua posada en marxa permetrà la instal·lació de 21 megawatts de potència d’origen renovable i evitarà l’emissió de prop d’11.400 tones de CO2​​​​​​​ a l’atmosfera

L’Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (Ivace+i), dependent de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, ha aprovat en comissió d’avaluació la concessió de 4,7 milions d’euros per a donar suport a un lot de 360 projectes d’autoconsum en empreses del sector servicis de la Comunitat valenciana.

La consellera Nuria Montes ha destacat la importància d’impulsar la utilització de fonts d’energia renovable en un “sector fonamental” de l’economia valenciana, on el seu ús permet disminuir la factura energètica i amb això guanyar competitivitat i, alhora, sostenibilitat, reduint l’emissió de gasos contaminants i contribuint a la descarbonització.

Per a la realització d’estos projectes, les empreses tenen prevista una inversió superior a 17,4 milions d’euros i la seua posada en marxa aportarà una potència instal·lada superior a 21 megawatts (MW). Gràcies a l’execució d’estes instal·lacions, es podran generar anualment prop de 30 milions de quilowatts hora (KWh), de manera renovable, la qual cosa evitarà l’emissió de prop d’11.400 tones de CO₂ a l’atmosfera.

Estos incentius, tal com ha explicat el director general d’Energia i Mines, Manuel Argüelles, procedixen dels fons Next Generation, que gestiona Ivace+i a la Comunitat, i s’emmarquen en el programa de foment d’instal·lacions d’autoconsum amb fonts d’energia renovable, tant en el sector servicis com en altres sectors productius de la Comunitat.

Quant a la distribució provincial, Argüelles ha detallat que dels 360 projectes aprovats en este lot, se’n situen un total de 181 a la província de València, 131 a la d’Alacant i 48 a la província de Castelló.

Poden accedir a este programa les persones jurídiques i les agrupacions d’empreses o de persones físiques, amb personalitat jurídica, o sense, que realitzen una activitat econòmica, incloent-hi els gestors de polígons industrials (de naturalesa pública o privada); les empreses explotadores, arrendatàries o concessionàries d’actuacions en l’àmbit de l’energia, i les empreses de servicis energètics (ESE). També poden accedir a estes ajudes les comunitats d’energies renovables.

Suports d’un màxim del 65 % del cost del projecte

Quant a la quantia de les subvencions, el percentatge i l’ajuda depenen tant del beneficiari com de la tipologia, la potència i la tecnologia del projecte. Així doncs, per als projectes d’autoconsum presentats, el percentatge d’ajuda previst és del 15 % al 50 %, en funció de si es tracta de gran empresa, pime o petita empresa; si la tecnologia utilitzada és solar fotovoltaica o eòlica, i de la potència instada. Si la instal·lació disposa, a més, de sistemes d’emmagatzematge (bateries), el percentatge pot aconseguir el 65 %.

A més, estes ajudes poden augmentar el percentatge aplicable sobre el cost subvencionable en cinc punts percentuals quan les instal·lacions subvencionades se situen en municipis de 5.000 habitants com a màxim, o municipis no urbans d’un màxim de 20.000 habitants, els nuclis dels quals tinguen una població inferior o igual a 5.000 habitants.

Per als projectes consistents en la incorporació de sistemes d’emmagatzematge en instal·lacions d’autoconsum ja existents en el sector servicis i altres sectors productius, els percentatges d’ajuda oscil·len entre el 45 % i el 65 % del cost.

Galeria d'imatges