Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge
Targetes moneder

La Generalitat urgix el Govern a posar en marxa les targetes moneder de repartiment de menjar entre les famílies més necessitades anunciat per al mes d’abril

04/04/2024
  • El Consell mostra la seua preocupació per un retard que perjudica les famílies més vulnerables
  • S’ha reclamat al Govern central el document definitiu per a dur a terme la selecció de famílies beneficiàries i els establiments que hi participaran
  • Este dijous s’ha celebrat una reunió amb el Ministeri per a abordar el retard en la posada en marxa del programa

 

La Vicepresidència Segona i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge ha instat el Govern central a posar en marxa, com més prompte millor, el model de targetes moneder de repartiment de menjar entre les famílies més necessitades que va anunciar per al mes d’abril.

El director general d’Inclusió i Cooperació al Desenvolupament, Pedro Carceller, ha explicat que la Conselleria es manté “a l’espera” de conéixer alguns dels detalls de la gestió del nou model, com les fórmules de derivació, l’elaboració de la qual va ser un compromís adquirit pel Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 per a abans d’abril, o els establiments i grans superfícies que s’adheriran a este sistema de repartiment de menjar.

Cal recordar que el Govern va anunciar al gener la substitució del repartiment directe d’aliments per un sistema de targetes moneder perquè cada família en situació de pobresa poguera adquirir els aliments a les botigues incloses en el programa.

Després de l’anunci, la Conselleria ja va expressar la seua preocupació per estes ajudes directes que deixarien “desprotegides moltes famílies i persones en situació de vulnerabilitat” perquè no complixen els requisits que determina esta nova norma, i es va criticar “la improvisació i les presses d’esta mesura”.

A pesar d’això, i des que es va conéixer la intenció del Govern, la Conselleria ha treballat intensament per a executar de manera eficaç el nou sistema i s’han mantingut sengles reunions amb entitats locals, mancomunitats, direccions territorials i professionals del sector dels servicis socials d’atenció primària implicats en la gestió d’este programa.

Tal com ha explicat Pedro Carceller, ja s’ha elaborat la instrucció per a la implantació de les targetes moneder, així com la quantia que es repartirà entre les entitats locals, però des de l’executiu autonòmic es reclama al Ministeri “informació sobre el document definitiu per a dur a terme la selecció de famílies beneficiàries, els establiments que participaran i la salvaguarda de la protecció de dades”.

El retard en la posada en marxa d’esta mesura ha provocat que este mateix dijous s’haja celebrat una reunió amb la Direcció General de Diversitat Familiar i Servicis Socials del Ministeri i les comunitats autònomes per a abordar criteris i mètodes de treball. Durant la reunió, la Conselleria ha exigit el compliment dels compromisos adquirits pel Govern central.