Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Renovables

El director general d’Energia destaca a Madrid la importància de l’emmagatzematge per a augmentar l’autoconsum a nivells pròxims al 90 %

05/04/2024
El director general d’Energia destaca a Madrid la importància de l’emmagatzematge per a augmentar l’autoconsum a nivells pròxims al 90 %
  • Manuel Argüelles defén l’autoconsum compartit a través de les comunitats energètiques “per a facilitar l’accés a l’energia solar a tota la ciutadania”

El director general d’Energia i Mines, Manuel Argüelles, ha participat en la IV Cimera d’Autoconsum, organitzada a Madrid per la Unió Espanyola Fotovoltaica (UNEF), on ha posat de manifest la importància de l’emmagatzematge per a augmentar l’autoconsum a nivells pròxims al 90 %, la qual cosa permetrà “augmentar les instal·lacions existents, alimentar punts de recàrrega de vehicles i abocar a la xarxa elèctrica, donant un servici de generació distribuïda”.

En la seua intervenció, ha explicat que actualment l’autoconsum de l’electricitat generada mitjançant panells fotovoltaics se situa entorn del 30 % i la resta és abocada a la xarxa, per la qual cosa “la gran revolució és l’emmagatzematge que permeta que l’autoconsum de l’electricitat generada passe a nivells pròxims al 80 o 90 % d’autoconsum”.

En este sentit, el director general ha posat l’accent en l’emmagatzematge “com a peça fonamental en la integració dels projectes d’energies renovables i l’estabilitat de la xarxa elèctrica”. L’emmagatzematge energètic es presenta, a parer seu, “com un pilar fonamental” de la transició energètica i la descarbonització del sistema i “és un recurs clau per a la implementació massiva de les energies renovables”.

En la cimera, que va reunir més de 300 assistents, s’ha advocat per impulsar la incentivació fiscal de l’autoconsum, a través de l’IVA reduït, la bonificació de l’IBI i altres per la simplificació que representen i perquè s’apliquen de manera immediata.

Segons Argüelles, l’autoconsum, “a més de protegir la competitivitat del nostre teixit empresarial de factors externs, com ara la guerra a Ucraïna, Israel o Algèria, allibera espai en les xarxes que poden servir per a ajudar en el procés d’electrificació, essencial en el camí cap a la descarbonització”.

Impuls de les comunitats d’energia

D’altra banda, el titular d’Energia ha insistit en la necessitat d’impulsar l’autoconsum compartit, a través de les comunitats d’energia, “per a facilitar a tota la ciutadania l’accés a l’energia solar”, ja que a través d’esta mena de comunitats es poden organitzar per a “produir, autoconsumir, gestionar i emmagatzemar la seua pròpia energia, generant beneficis energètics, mediambientals, econòmics i socials als seus membres o a les localitats on es duga a terme la seua activitat”.

A parer seu, les comunitats d’energia i l’autoconsum, tant individual com col·lectiu, “impliquen canvis profunds en el model energètic”, el seu desenvolupament en les empreses “repercutix directament en la millora de la seua competitivitat i, en el cas de les llars, ajuda a l’estalvi en la factura d’energia”.

Cal destacar que Ivace+i Energia, dependent de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, que dirigix Nuria Montes, secunda un màxim del 45 % el cost dels projectes de les instal·lacions d’autoconsum d’energia elèctrica, a partir d’energies renovables o energies residuals, en règim de comunitats d’energies renovables, amb un màxim de 200.000 euros per projecte.

Així doncs, Ivace+i Energia destinarà un total de 5 milions d’euros per a secundar 126 projectes d’instal·lacions d’autoconsum d’energia elèctrica en comunitats d’energies renovables.

Es tracta d’una línia dirigida a qualsevol comunitat d’energies renovables o comunitat energètica, ajuntaments, així com les comunitats de propietaris i cooperatives. Per al director general d’Energia, les comunitats energètiques locals són un element important en la transició energètica, perquè constituïxen una “peça bàsica per a aconseguir la descentralització i democratització dels sistemes energètics”.

Galeria d'imatges