Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Transició energètica

La Generalitat impulsa amb 850.000 euros l’electrificació de les embarcacions tradicionals de l’Albufera

11/04/2024
La Generalitat impulsa amb 850.000 euros l’electrificació de les embarcacions tradicionals de l’Albufera
  • El director general d’Energia, Manuel Argüelles, participa en la inauguració de la fira Electric Boat Show, que se celebra a València fins al 14 d’abril
  • “És important conscienciar sobre la importància de la sostenibilitat per a avançar cap a un futur marítim descarbonitzat”

 

El director general d’Energia i Mines, Manuel Argüelles, ha destacat hui la necessitat de “conscienciar sobre la importància de la sostenibilitat per a avançar cap a un futur marítim descarbonitzat” i ha subratllat l’aposta de la Generalitat per l’electrificació de les embarcacions tradicionals al Parc Natural de l’Albufera per a la qual cosa està destinant 850.000 euros.

Argüelles ha fet estes declaracions en la inauguració de Valencia Electric Boat Show, primera fira nàutica sostenible a Espanya dedicada a la transició energètica en la mar, que se celebra a la Marina de València fins al 14 d’abril.

En la seua intervenció ha apostat per l’electrificació dels vaixells d’oci perquè “permeten la reducció d’emissions en utilitzar motors elèctrics en compte de motors de combustió interna, milloren la qualitat de l’aire, tenen un menor impacte acústic i impulsen la promoció de les tecnologies netes”.

Així mateix, ha incidit en el fet que contribuïxen a un turisme sostenible, i per això la Generalitat, concretament a través d’Ivace+i Energia de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme està treballant en este àmbit i ha concedit un total de 456.000 euros per a impulsar l’electrificació de 15 embarcacions tradicionals que naveguen al Parc Natural de l’Albufera de València.

Amb esta iniciativa, ha explicat “es perseguix contribuir a la promoció de la navegació elèctrica, més sostenible i menys contaminant, en l’entorn especialment sensible dels parcs naturals pel seu alt valor ecològic”.

Per eixe motiu, esta línia d’ajudes es considera una primera fase i en 2024 Ivace+i Energia ha fet una nova convocatòria, de 400.000 euros per a estendre l’electrificació dels motors a més embarcacions, ja que tot i que algunes porten encara l’aparell tradicional de vela llatina per a mostrar l’experiència als turistes, totes es desplacen impulsades per motors de gasoil.

Per a esta segona convocatòria s’han rebut un total de 14 sol·licituds per a continuar amb l’electrificació d’este tipus d’embarcacions tradicionals al Parc Natural de l’Albufera.

Actualment les embarcacions que naveguen a l’Albufera utilitzen motors de combustió, generalment de gasolina, que produïxen un alt impacte ambiental, siga amb els fums o amb els abocaments a l’aigua de combustible o oli que poden produir, o amb el soroll que generen.
Valencia Electric Boat Show

Valencia Electric Boat Show 2024, organitzat per l’Associació Nacional de Vaixells Elèctrics i la Unió d’Empreses Nàutiques de la Comunitat Valenciana, i patrocinat per Iberdrola, és el primer esdeveniment a Espanya dedicat exclusivament a la mobilitat sostenible en l’àmbit nàutic.

De l’11 al 14 d’abril de 2024, a la Marina de València, experts, empreses, associacions i particulars relacionats amb la nàutica es reunixen per a exhibir i provar embarcacions elèctriques i híbrides, així com discutir sobre la transició energètica en el mar.

Amb entrada gratuïta per a tots els públics, este esdeveniment busca promoure solucions tecnològiques per a un futur marítim més ecològic i ser un important fòrum de debat i promoció de pràctiques respectuoses amb el medi ambient en la indústria nàutica, marítima i portuària per a la qual cosa compta amb la participació de destacats experts i professionals del sector que oferiran presentacions, taules redones i tallers sobre tecnologia de propulsió sostenible, punts de càrrega i turisme nàutic verd.

 

Galeria d'imatges