Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Hàbits saludables

La Generalitat incentiva l’activitat física en els municipis valencians

11/04/2024
La Generalitat incentiva l’activitat física en els municipis valencians
  • Les conselleries d’Esport i Sanitat acorden l’ampliació del programa ‘En moviment’ per a fomentar l’exercici físic
  • Un total de 103 municipis han sol·licitat enguany adherir-se a esta iniciativa, dels quals 66 han demanat rebre subvenció

La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport i la Conselleria de Sanitat han acordat reforçar enguany el suport al programa ‘En moviment’ de foment de l’activitat física i els hàbits de vida saludable, que disposa en 2024 d’1,2 milions d’euros en ajudes.

Es tracta d’un programa impulsat per la Generalitat amb el suport dels Fons Europeus Next Generation EU, l’objectiu dels quals és fomentar la prescripció d’activitat i exercici físic, una recepta esportiva orientada a la salut en atenció primària, en col·laboració amb els professionals de l’activitat física i els servicis esportius de les entitats locals.

Este programa està en línia amb les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el Consell de la Unió Europea, les diferents estratègies nacionals –incloent-hi l’estratègia de promoció de la salut i prevenció, i la de salut pública– i el Pla de salut de la Comunitat Valenciana.

Per a la seua posada en marxa, la Generalitat va subscriure en 2023 un conveni de col·laboració amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) per a articular l’adhesió de les entitats locals i la seua posterior implementació local.

Fruit d’este acord, en 2023 un total de 33 municipis (17 dels quals integrats dins de la Mancomunitat dels Ports), amb 1.157 persones participants, es van acollir a les ajudes de la Generalitat per a la implantació d’este programa, que van ascendir a 174.794 euros.

Així mateix, este any 2024 s’han rebut un total de 72 sol·licituds d’adhesions d’entitats locals, de les quals quatre són mancomunitats, la qual cosa fa un total de 106 municipis dels quals 66 ja han sol·licitat les ajudes de la Generalitat.

Enguany, el pressupost de suport a ‘En moviment’ s’incrementa fins a arribar als 1.225.000 euros, dels quals 400.000 procedixen dels fons Next Generation de la Unió Europea i 800.000 euros són aportats directament per la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport.

D’altra banda, amb la finalitat que els municipis compten amb tota la informació necessària, els dos departaments han acordat també la publicació d’una guia per a facilitar la implementació del programa.

El propòsit d’esta guia és donar orientació a les entitats locals i servicis d’atenció primària i salut pública en la posada en marxa d’este programa, facilitant l’establiment i funcionament d’unitats actives d’exercici físic (UAEF) en els municipis adherits, a través d’exemples, models documentals i el desenvolupament d’una ferramenta digital comuna.

Esta guia informativa se suma als diferents seminaris web informatius sobre el programa impartits pel Col·legi Oficial de Llicenciats en Educació Física i Ciències de l’Activitat Física i l’Esport de la Comunitat Valenciana en col·laboració amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

Característiques del programa

Els municipis interessats en el programa ‘En moviment’ es comprometen a crear una unitat d’activitat i exercici físic (UAEF) en el seu àmbit territorial, a la qual dotarà dels recursos necessaris: personal, material esportiu, cessió d’ús d’instal·lacions i espais, equipament informàtic per a l’ús de les ferramentes digitals, etc.

La UAEF ha de comptar, almenys, amb un professional preparador físic, que serà la persona coordinadora de la UAEF. També podran formar part de l’equip de la UAEF altres professionals de l’esport i l’activitat física així com professionals sanitaris.

A més, es designarà una persona coordinadora d’atenció primària de cada zona bàsica de salut que participe, que col·laborarà i es coordinarà amb la persona responsable de la UAEF i amb el centre de salut pública de referència per a la posada en marxa i el seguiment del programa.

Beneficiaris del programa

Els beneficiaris del programa ‘En moviment’ són persones inactives, amb factors de risc i patologies cròniques, així com els majors de 70 anys. Este programa s’executa mitjançant les unitats d’activitat física i exercici físic de caràcter local coordinades per personal preparador físic.

Així mateix, les persones usuàries d’este programa rebran una recepta per a activar la seua activitat física, que tinga conseqüències positives en la seua salut, d’un mínim de sis mesos i un màxim de nou. Perquè puga fer els exercicis que se li recepten, podrà disposar d’instal·lacions i acompanyament professional totalment gratuïts.

 

Galeria d'imatges