Hisenda i Economia

El Consell autoritza convenis de col·laboració amb les càtedres de transformació del model econòmic de les universitats públiques valencianes

29/04/2024
  • Amb una aportació global de 210.000 euros, s’abordaran àmbits d’anàlisis relacionades amb l’energia i el canvi climàtic, l’economia circular i la gestió de recursos hídrics, la digitalització, la connectivitat o el canvi tecnològic i la intel·ligència artificial
  • Les universitats desenvoluparan activitats formatives, d’investigació aplicada i de transferència de coneixement per a avançar en un model de desenvolupament equitatiu, territorialment equilibrat i sostenible

El Consell ha autoritzat els convenis de col·laboració entre la Conselleria d’Hisenda, Economia i Administració Pública i les cinc universitats públiques de la Comunitat Valenciana per al desenvolupament de les actuacions de la Xarxa de Càtedres de Transformació del Model Econòmic.

D’esta manera, la Universitat Jaume I (UJI), la Universitat de València (UV), la Universitat Politècnica de València (UPV), la Universitat d’Alacant (UA) i la Universitat Miguel Hernández (UMH) desenvoluparan activitats formatives, d’investigació aplicada i transferència de coneixement per a avançar en un model de desenvolupament equitatiu, territorialment equilibrat i sostenible.

Cada una d’estes càtedres rebrà una dotació d’un màxim de 40.000 euros per a dur a terme les respectives activitats, que concedirà la Generalitat a través d’una línia de subvenció; excepte l’UJI, que rebrà una aportació de 50.000 euros a causa de la seua labor de coordinació de la Xarxa.

La càtedra de l’UJI centrarà el seu treball en l’àmbit de l’energia i el canvi climàtic i orientarà les activitats cap a l’eficiència en la indústria, la descarbonització, l’economia verda, les energies alternatives, la sostenibilitat i la digitalització.

Per la seua banda, la càtedra de la UV desenvoluparà les seues activitats en els àmbits de l’estudi de les potencialitats i oportunitats de l’economia circular en els diversos sectors de la Comunitat Valenciana. A més, abordarà l’adopció d’estratègies per a l’ús sostenible de l’aigua i la promoció de projectes viables que incorporen la gestió dels recursos hídrics des d’una perspectiva d’economia circular com a forma d’adaptació al canvi climàtic.

La càtedra de la UPV orientarà el treball als àmbits de la importància de les tecnologies de la informació i la comunicació i l’impacte que tenen tant en els sectors industrials com de servicis, i comprendrà tant les empreses tradicionals com les emergents sorgides gràcies a l’existència d’estes tecnologies.

Tecnologies digitals

En concret, se centrarà en l’anàlisi de l’estat d’adopció de tecnologies digitals en el teixit industrial valencià, les capacitats de la Comunitat per a donar resposta al repte d’un augment de la digitalització de l’economia i la difusió dels beneficis que comporta l’adopció gradual de les tecnologies digitals i la utilització de les dades que proporcionen.

Per la seua banda, la càtedra de la UA treballarà en les àrees de les infraestructures, la connectivitat i el desenvolupament territorial. Concretament, se centrarà en aspectes relacionats amb l’anàlisi de la connectivitat dins de la Comunitat i amb la resta del territori estatal, l’eficiència dels transports en les àrees urbanes i la seua relació amb un mercat residencial equilibrat. Dins d’esta anàlisi residencial s’abordaran aspectes de sostenibilitat energètica de l’àmbit urbà.

Finalment, la càtedra de la UMH desenvoluparà les activitats en els àmbits de la transformació digital i la millora de la productivitat, concretament en aspectes relacionats amb l’eficiència tècnica i econòmica i el canvi tecnològic de les empreses i el sector públic. També analitzarà l’ús i la incorporació de tecnologies basades en intel·ligència artificial (indústria 4.0), juntament amb l’impuls de la formació en competències digitals i transformadores.