Medi Ambient, Infraestructures i Territori

El Consell aprova la posada en marxa del projecte DesirMED de la UE per a desenvolupar metodologies mediambientals contra els incendis forestals

29/04/2024
  • La Generalitat liderarà un clúster d’innovació juntament amb altres 32 socis de deu països amb un pressupost d’un poc més de 818.000 euros

El Consell ha aprovat una proposta conjunta de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori i de la Conselleria de Justícia i Interior mitjançant la qual la Generalitat liderarà un clúster valencià en innovació per a desenvolupar metodologies mediambientals que reduïsquen el risc de grans incendis forestals.

Esta iniciativa forma part del projecte DesirMED, una de les majors iniciatives relacionades amb l’adaptació a les variacions climatològiques en el Mediterrani.

DesirMED s’emmarca en el programa de finançament europeu per a la investigació i innovació Horizon EU, en el qual la Generalitat participa juntament amb altres 32 socis de deu països. En el cas de la Comunitat Valenciana, el projecte té un pressupost de 818.946,25 d’euros i un termini d’execució de cinc anys i en el qual també participarà l’empresa pública Vaersa.

En concret, DesirMED desenvoluparà dos projectes pilot dirigits a l’adaptació dels boscos valencians als riscos de derivats del canvi climàtic, especialment a aplicar solucions basades en la naturalesa en la reducció del risc d’incendis forestals.

Dos projectes pilot

El primer projecte porta per nom ‘Estratègia Mosaic’ i es basa en la unificació de criteris, actuacions i aplicació de solucions en tota la Comunitat Valenciana, mitjançant un únic servici de coordinació d’informació pública i aplicació en tot el territori en matèria de prevenció d’incendis forestals. El seu principal objectiu és reduir els efectes dels incendis sobre l’ecosistema a través de la gestió integrada i sostenible dels sòls forestals.

L’altre projecte pilot consistix en el disseny d’un espai defensable en la interfície del bosc urbà, és a dir, la zona en la qual el terreny forestal entra en contacte amb zones edificades. Per a això, es planteja la implementació de tallafocs verds a través de l’aplicació de l’economia circular de l’aigua, utilitzant l’aigua depurada amb pautes de reg prescrites perquè la vegetació no es creme fàcilment.