Hisenda, Economia i Administració Pública
Ple del Consell

La Generalitat atén el que demana el sector i amplia els terminis perquè els centres socials puguen aplicar els requisits de la normativa que en regula el funcionament

29/04/2024
La Generalitat atén el que demana el sector i amplia els terminis perquè els centres socials puguen aplicar els requisits de la normativa que en ...
  • El Consell modifica el decret que regula la tipologia i el funcionament dels centres, els servicis i els programes de servicis socials
  • L’executiu aprova els nous criteris lingüístics per a l’ús del valencià en l’Administració de la Generalitat i en el seu sector públic instrumental
  • El Ple autoritza els acords per al subministrament de material destinat a les fundacions d’investigació sanitària i la contractació de vacunes per a la població infantil i adulta

El Consell ha aprovat el decret pel qual s’amplien els terminis de la norma que regula la tipologia i el funcionament dels centres, servicis i programes de servicis socials i la seua ordenació dins de l’estructura funcional, territorial i competencial del Sistema Públic Valencià de Servicis Socials.

Així ho ha explicat la vicepresidenta segona i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, durant la roda de premsa posterior al Ple del Consell, on ha comparegut, acompanyada de la portaveu i consellera d’Hisenda, Ruth Merino, per a informar del decret que ha aprovat estos canvis normatius.

La vicepresidenta segona ha subratllat que el Consell ha procedit a realitzar la modificació del Decret 27/2023, de 10 de març, perquè “des del primer dia de legislatura la majoria dels sectors implicats l’han sol·licitada, al·ludint al greu perjuí que suposava per a les entitats socials el compliment íntegre de la norma tal com estava aprovada”.

Sobre este tema, Camarero ha explicat que l’objectiu del Govern Valencià és millorar i perfeccionar la norma, atés el consens amb les entitats afectades, “pel fet que el decret, aprovat amb urgència i sense terminis realistes pel Govern del Botànic, no comptava amb el consens necessari per a l’organització dels Servicis Socials de la Comunitat Valenciana”.

Així, la vicepresidenta segona ha remarcat que esta modificació parcial s’ha fet després d’escoltar les reivindicacions del sector i després d’analitzar les més de 1.700 al·legacions rebudes, en les quals es constata “la dificultat o impossibilitat de les entitats per a complir els terminis establits en el decret”.

Per tant, la nova norma aprovada pel Consell modifica els terminis i els adapta a uns períodes temporals més realistes i raonables que permeten una adaptació millor als fins que se seguixen amb la regulació.

Criteris lingüístics de l’Administració de la Generalitat

D’altra banda, el Ple de l’executiu valencià ha aprovat també els nous criteris lingüístics sobre l’ús del valencià en l’Administració de la Generalitat, tal com ha informat la portaveu del Consell.

Estos criteris sobre l’ús del valencià seran aplicables “en l’Administració de la Generalitat i en el seu sector públic instrumental, així com en les activitats que compten amb la col·laboració o el finançament de la Generalitat mitjançant subvencions, contractes, convenis o patrocinis quan així s’establisca en les normes reglamentàries, les bases o les clàusules corresponents”, segons ha precisat Merino.

La portaveu del Consell ha subratllat que, per a l’elaboració d’estos criteris, s’ha tingut en compte “la necessitat que l’Administració utilitze un llenguatge clar, directe i molt més pròxim a la ciutadania, que permeta comunicar millor amb els administrats”.

A més, segons ha indicat, estos criteris “serviran de guia a qualsevol persona interessada en l’ús del valencià, tant oral com escrit, i homogeneïtzaran els textos i les comunicacions del Consell amb els ciutadans i les institucions”.

Subministrament de material sanitari

Així mateix, el Consell ha acordat la licitació d’un acord marc per al subministrament del material que requerixen els laboratoris de les fundacions d’investigació sanitària Fisabio, Incliva, Isabial i l’IIS La Fe.

A través d’este acord, que té un pressupost base de licitació de 19 milions d’euros i un valor estimat de 41,8 milions en cas que es prorrogue, es busca facilitar que estes fundacions puguen executar les activitats investigadores que requerixen material fungible de laboratori, equipament xicotet, peces i recanvis necessaris per a realitzar tècniques experimentals, així com equips de protecció o programari.

Vacunes infantils i per a persones adultes

D’altra banda, el Consell ha acordat autoritzar subscriure el segon contracte de l’acord marc del Ministeri de Sanitat per a l’adquisició de vacunes infantils i per a persones adultes.

Este contracte té per objecte la selecció d’empreses que subministraran les dosis necessàries de vacunes per a desenvolupar una gestió adequada i eficaç dels programes de vacunació infantil, d’adults i de grups de risc de la Comunitat Valenciana. El valor estimat del contracte ascendix a més de 21 milions d’euros i la seua duració és de 12 mesos, amb possibilitat de pròrroga de dotze mesos més.

Entre les vacunes incloses en el calendari de vacunació infantil estan l’hexavalent (contra hepatitis B, tètanus, diftèria, tos ferina, pòlio i Haemophillus); la triple vírica (contra pallola, rubèola i galteres), i les vacunes contra la varicel·la o contra l’hepatitis A.

BIC per al cultiu del cànem de Callosa de Segura

L’executiu valencià ha aprovat també el decret pel qual es declara bé d’interés cultural (BIC), amb la categoria de bé immaterial, la cultura del cultiu del cànem de Callosa de Segura.

El cultiu del cànem és considerat com una activitat tradicional de gran arrelament cultural en este municipi del sud de la província d’Alacant, que ha perdurat durant segles, fins al punt de ser un referent no només per a Callosa de Segura, sinó també per a totes les poblacions del Baix Segura.

Esta declaració atorga la màxima protecció al conjunt de coneixements, tradicions, activitats, creacions, pràctiques, usos i tècniques relacionades amb el cànem al llarg dels segles. El decret recorda que els treballs sobre esta fibra natural han romàs invariables durant segles i constituïxen una manifestació viva de la tradició d’estes terres.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Vicepresidenta segona, Susana Camarero

Portaveu del Consell, Ruth Merino