Sanitat

La Fe demostra l’eficàcia i seguretat del seguiment remot de pacients amb malaltia inflamatòria intestinal mitjançant una aplicació informàtica

01/05/2024
La Fe demostra l’eficàcia i seguretat del seguiment remot de pacients amb malaltia inflamatòria intestinal mitjançant una aplicació informàtica
  • 250 pacients han sigut telemonitoritzats mitjançant l’aplicació TECCU l’ús de la qual s’ha estés a altres 28 centres de referència en malaltia inflamatòria intestinal d’Espanya en el marc d’un assaig clínic
  • L’avantatge principal de l’aplicació radica en la possibilitat de fer controls a distància, la qual cosa repercutix positivament en la qualitat de vida de les persones afectades

 

L’Hospital Universitari i Politècnic La Fe ha demostrat que el seguiment en remot de pacients amb malaltia inflamatòria intestinal mitjançant una aplicació informàtica és eficient i segur tant per al sistema sanitari com per als pacients. Així es conclou de l’experiència duta a terme durant els últims anys en més de 250 pacients amb malaltia de Crohn i colitis ulcerosa la qualitat de vida de la qual és major, segons referixen ells mateixos.

El programa de Telemonitoratge en la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa (TECCU) va nàixer a La Fe en 2012 de la mà de la digestòloga Mariam Aguas i del doctor Javier del Hoyo, en col·laboració amb resta de l’equip de la Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal. Actualment, el seu ús s’ha estés a altres 28 centres de referència en malaltia inflamatòria intestinal d’Espanya en el marc d’un assaig clínic.

La iniciativa és fruit del treball coordinat de la Unitat de Malaltia Inflamatòria i la Unitat de Telemedicina de La Fe, juntament amb la Universitat Politècnica de València i diverses empreses tecnològiques. També participen l’associació nacional sense ànim de lucre Grupo Español de Trabajo en Enfermedad de Crohn y Colitis Ulcerosa, i la Confederació d’Associacions de Pacients amb Malaltia Inflamatòria Intestinal.

El telemonitoratge gira entorn d’una aplicació disponible en tots els sistemes operatius (Android, iOS i Windows) que facilita el seguiment en remot dels pacients, així com el seu contacte permanent amb l’equip mèdic, integrat per especialistes en gastroenterologia, coloproctologia i infermeria especialitzada.

L’aplicació es dividix en sis apartats: constants vitals, qüestionaris, informació del pacient, medicació, agenda i enllaços a fonts d’informació solvents, a més d’un joc per a aprendre més i de manera ludificada sobre la patologia.

De manera programada, el sistema es comunica amb el pacient per a monitorar el seu estat a través de preguntes formulades en un llenguatge comprensible i amb una estètica que imita les plataformes de missatgeria instantània. Es pot xatejar i fins i tot enviar fotos.

Els algoritmes de decisió analitzen les contestacions a qüestions clau i donen al pacient una resposta immediata consensuada amb l’equip mèdic. Si s’observen alteracions significatives, el sistema alerta els metges.

L’avantatge principal de TECCU radica en la possibilitat de fer controls a distància, la qual cosa repercutix positivament en la qualitat de vida de les persones afectades, que solen ser jóvens. De fet, la majoria d’afectats té entre 20 i 50 anys i, en tractar-se de pacients en plenitud de les seues facultats laborals, socials i personals, asseguren que l’aplicació els permet estalviar temps i diners en el desplaçament a les consultes.

Segur i eficaç

El programa ha anat evolucionant des de la seua posada en marxa en 2012 per a adaptar-se als avanços tecnològics i als suggeriments i millores rebudes per part dels pacients, ja que en tots els desenvolupaments s’han mantingut grups de debat amb ells. En estos dotze anys, han participat més de 250 pacients amb brots d’activitat moderada-greu.

Els resultats evidencien que el sistema és tan segur com el convencional, que se sustenta en les visites presencials; eficient, eficaç, perquè el temps en remissió dels pacients controlats a través d’este programa és el mateix que el dels que fan visites presencials i també millora la qualitat de vida i l’adherència al tractament. En concret, s’estima que el telemonitoratge comporta un estalvi per al sistema sanitari de 1.005 a 2.250 euros per pacient a l’any.

Entrega domiciliària de la medicació i extensió a l’àmbit quirúrgic

El pas següent és calcular com repercutix en la petjada de carboni la reducció del nombre de visites presencials. Per a abundar en este objectiu, s’estan estudiant des del servici de Farmàcia Hospitalària de La Fe les diferents opcions per a gestionar la dispensació dels tractaments immunosupressors i biològics que prenen estos pacients a fi de reduir els seus desplaçaments fins a la farmàcia hospitalària.

Addicionalment, el servici de Medicina Digestiva que dirigix Pilar Nos, en col·laboració amb Mónica Millán de la unitat de Coloproctologia, està treballant en el desenvolupament de Cir-TECCU, una extensió de la plataforma originària per al control dels pacients que han de passar per quiròfan, tant en el perioperatori com en el seguiment postquirúrgic. Al voltant d’un terç de les persones amb malaltia de Crohn i colitis ulcerosa acaba necessitant una intervenció quirúrgica.

“L’objectiu de TECCU i Cir-TECCU és afavorir un seguiment més estret del pacient, a més de promoure la seua autonomia i millorar el coneixement que té de la seua malaltia, la qual cosa permet optimitzar el tractament a cada moment evolutiu. Són clars exemples d’investigació translacional: des dels estadis inicials per a dissenyar i testar l’aplicació fins a la seua integració en el sistema d’informació poblacional”, ha conclòs el gerent de La Fe, José Luis Poveda.

Les consultes externes del servici de Medicina Digestiva de La Fe atenen cada any uns 2.500 pacients amb malaltia de Crohn i colitis ulcerosa, patologies cròniques que causen dolor abdominal, diarrea, sang en la femta, urgència defecatòria o incontinència, entre altres efectes, a més d’una important repercussió sobre la qualitat de vida.

 

Galeria d'imatges