Hisenda, Economia i Administració Pública

L’IVE acosta l’estadística a les aules amb el patrocini del concurs ‘Va de Dades!’, dirigit a alumnat de l’ESO, Batxillerat i cicles formatius de la Comunitat

04/05/2024
  • Els equips guanyadors participaran en la fase nacional del concurs, que se celebrarà a Bilbao els dies 26, 27 i 28 de juny
  • El director de l’Institut Valencià d’Estadística subratlla la importància de fomentar entre els estudiants l’activitat estadística per la seua repercussió en l’anàlisi de dades

L’Institut Valencià d’Estadística (IVE) patrocina la segona edició del concurs autonòmic d’estadística per a la ciència de dades ‘Va de dades!’, dirigit a alumnat d’Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat i cicles formatius de la Comunitat Valenciana.

Este concurs naix de la iniciativa del departament d’Estadística, Matemàtiques i Informàtica de la Universitat Miguel Hernández d’Elx (UMH) i dels departaments d’Estadística i Investigació de la Universitat Politècnica de València (UPV) i de la Universitat de València (UV), i l’aportació econòmica amb la qual l’IVE col·labora en esta activitat ascendix a 4.500 euros.

La competició tindrà lloc el pròxim 9 de maig al saló de graus Manuel Valdivia de la Facultat de Matemàtiques de la Universitat de València (campus de Burjassot) i en la qual els equips finalistes, que representen els IES Tirant lo Blanc de Gandia, Joan Fuster de Sueca, Jaume I de Borriana i Juan de Garay de València, exposaran oralment els seus treballs.

Es tracta de la segona edició d’este certamen, que forma part del concurs ‘Incubadora de sondejos i experiments’, organitzat per la Societat d’Estadística i Investigació Operativa (SEIO).

Esta activitat té com a principal finalitat despertar en l’alumnat més jove la curiositat per l’estadística com a ferramenta essencial en la investigació i l’anàlisi de dades, tant en ciències experimentals com en ciències socials.

El director de l’IVE, Miguel Ángel Sánchez, ha destacat “la importància de fomentar entre els estudiants d’estos nivells acadèmics l’activitat estadística, tant per la seua repercussió en l’anàlisi de dades, com per la seua importància ja que és una ciència multidisciplinària i transversal a altres ciències i multitud de camps”.

Sánchez també ha volgut agrair personalment a les professores universitàries responsables d’esta activitat, María Asunción Martínez (UMH), M. Carmen Aguilera (UPV) i María del Carmen Martínez (UV) per la labor desenvolupada en l’organització de tot el procés del concurs.

Bases del concurs

En concret, el concurs es dividix en tres categories: la primera per a alumnat de 1r i 2n de l’ESO; la segona per a estudiants de 3r i 4t de l’ESO i de cicles formatius de grau bàsic, i la tercera per a alumnat de Batxillerat i de cicles formatius de grau mitjà, encara que en esta ocasió en esta fase local la primera categoria ha quedat deserta.

Podien inscriure’s i participar en esta competició estudiants d’ESO, Batxillerat i cicles formatius de manera individual o per grups de fins a quatre estudiants. Cada grup havia de ser tutoritzat per professores o professors del seu centre, i només es permetia una participació per estudiant.

Així mateix, els participants en el concurs havien de fer un treball d’estadística, presentat a través d’un informe escrit, redactat en qualsevol de les llengües oficials de la Comunitat, utilitzant tècniques i conceptes estadístics per a donar resposta a una pregunta rellevant o d’interés per a l’equip concursant i el seu entorn. A més, havia d’incloure informació sobre el procés de recollida de dades, així com la seua descripció gràfica i numèrica.

Després de les exposicions dels treballs, que tindran lloc dijous que ve, 9 de maig, el jurat deliberarà i atorgarà com a màxim un premi en cada categoria, però podrà tantes mencions d’honor com considere oportunes.

Els equips guanyadors seran proposats per a representar, amb el patrocini de l’IVE, la Comunitat Valenciana en la fase nacional del concurs, que enguany se celebrarà a Bilbao els dies 26, 27 i 28 de juny.

 

Galeria d'imatges