Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Arts escèniques

L’Institut Valencià de Cultura combina dansa i tecnologia interactiva amb l’estrena de la peça ‘Tek-net’ a l’Espai LaGranja

02/05/2024
L’Institut Valencià de Cultura combina dansa i tecnologia interactiva amb l’estrena de la peça ‘Tek-net’ a l’Espai LaGranja
  • L’obra es presenta el divendres, 3 de maig, a les 18.30 hores
  • La representació forma part del projecte de la Unió Europea Artcast4D, en el qual participen set països

La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport presenta, a través de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), la peça Tek-net del coreògraf Elton Luis en la qual es combina la dansa amb la tecnologia interactiva. La representació tindrà lloc el divendres, 3 de maig, a les 18.30 hores a l’Espai LaGranja.

Es tracta d’un pilot sobre la convergència entre la dansa i la innovació tecnològica, que forma part del projecte de la Unió Europea Artcast4D, en el qual participen set països.

Combinar art i tecnologia immersiva perquè la gent ‘interactue amb la cultura’ i ‘done curs a la creativitat’ és la idea que està desenvolupant Artcast4D, un consorci europeu de socis d’investigació, tecnologia, cultura i mitjans de comunicació, que treballa amb artistes, organitzacions culturals, empreses creatives, museus, ciutats i autoritats locals per a desenvolupar noves experiències immersives en espais públics.

En la peça de dansa Tek-net el món digital es fusiona amb el moviment humà per a explorar la complexa relació entre l’ésser humà i les noves tecnologies. A través de l’electrodance, els ballarins Sebastián Verde, Luisa Cerrada i Elton Luis encarnen les dinàmiques de connexió i alienació que sorgixen en l’era digital.

L’obra es desplega en diverses seccions, cada una representant diferents aspectes de la interacció tecnològica. Comença amb la ‘Connexió inicial’, en la qual els ballarins, en una sincronia perfecta, simulen el naixement i l’expansió vertiginosa de la xarxa. A mesura que avança, la peça aprofundix en ‘Reflexos digitals’, en la qual els espills i els llums juguen un paper crucial.

El clímax arriba amb ‘Desconnexió’, un segment que mostra les tensions i l’aïllament provocats per la sobrecàrrega d’informació i la dependència tecnològica. Finalment, ‘Integració’ oferix una visió més esperançadora, que suggerix un equilibri possible entre la tecnologia i la humanitat.

Artcast4D reunix agents creatius i socis industrials amb la societat civil per a posar en marxa quatre projectes pilot amb diferents temes i experiències denominats ‘Participació ciutadana’, ‘Art en espais públics’, ‘Innovació en les arts i experiències’ i ‘Turisme de la saviesa’.

A més, el projecte mostrarà el potencial de les experiències immersives per a impulsar les indústries creatives culturals integrant des del principi tècniques d’avaluació i mesurament de l’impacte en línia desenvolupades pel soci d’investigació digital IFAAR.

Socis del Consorci

El Consorci està coordinat pel Politècnic de Milà i reunix 10 socis de set països europeus que fusionen la investigació, la tecnologia, la creativitat, els mitjans de comunicació i els antecedents culturals. Entre els socis pilot figuren el municipi d’Issyles-Moulineaux, França; el centre artístic de Londres Watermans, al Regne Unit; la consultora cultural CulturaLink, en col·laboració amb el soci regional associat Espai LaGranja de l’Institut Valencià de Cultura, i el centre d’investigació CERTH, amb el soci tecnològic EXUS AI Labs a Atenes, Grècia.

 

Galeria d'imatges