Detalle nota de prensa - Comunica GVA
La Generalitat ultima la posada en marxa de 22 unitats de detecció precoç en àmbit escolar i la licitació de 36 hospitals de dia de salut mental
- La Comissió Interdepartamental de Salut Mental de la Generalitat s’ha reunit per a informar sobre les primeres mesures del Pla de salut mental i addiccions 2024-2027
- S’iniciarà un projecte pilot d’atenció en carrer a persones en situació de sensellarisme amb problemes de salut mental a través de l’àrea de Servicis Socials
- Posarà en marxa un pla integral per a l’atenció al trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat
- En concret, s’obriran 18 hospitals de dia de salut mental per a població adulta i 18 més per a població infantil i juvenil
- El professorat comptarà a partir de setembre amb cursos formatius en determinades matèries relacionades amb la salut mental
La Generalitat està ultimant els tràmits per a la posada en marxa de les 22 unitats de detecció precoç en el medi escolar, que es faran càrrec de detectar possibles problemes de salut mental entre l’alumnat, així com el procés de licitació per a crear 36 hospitals de dia de salut mental, 18 per a atendre la població adulta i 18 més per a la població infantil i adolescent.
Així ho ha manifestat Bartolomé Pérez, responsable de l’Oficina Autonòmica de Salut Mental i Addiccions de la Comunitat Valenciana, després de la reunió de la Comissió Interdepartamental de Salut Mental de la Generalitat, presidida per la vicepresidenta segona i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, que ha comptat amb l’assistència del conseller d’Educació, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, i el conseller de Sanitat, Marciano Gómez.
L’objectiu ha sigut realitzar un balanç i explicar les línies d’actuació que ja s’estan duent a terme per a impulsar les mesures previstes en el Pla de salut mental i addiccions 2024-2027.
De fet, a través de la Vicepresidència Segona i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge està previst un projecte pilot per a abordar el tema del sensellarisme, en concret per a l’atenció de persones amb patologia dual, que patixen un trastorn de salut mental i alhora un problema de consum de substàncies, que començarà a València i s’estendrà a la resta de ciutats.
Així mateix, una de les actuacions serà l’impuls a la detecció precoç en l’àmbit escolar. Segons ha explicat Bartolomé Pérez, “s’està tramitant ja la creació dels llocs de treball”. A més, es tracta d’unitats que tindran un paper molt important, “ja que dependran de cada servici de Salut Mental dels departaments de salut, però que treballaran directament als centres escolars”. És a dir, el personal de Psicologia intervindrà directament als centres escolars per a facilitar la detecció precoç de possibles problemes de salut mental entre l’alumnat.
El paper d’estes unitats se centrarà en la detecció de casos, orientar i assegurar el seguiment en l’atenció de la salut mental. Així mateix, tal com ha explicat Bartolomé Pérez, “el disseny del programa d’intervenció s’ha encarregat a un expert internacional d’alt prestigi amb àmplia experiència en l’àmbit”.
Al mateix temps, en l’àmbit educatiu s’impulsarà la formació del professorat, “per la qual cosa a partir del mes de setembre el professorat comptarà amb diversos cursos perquè puguen formar-se en salut mental”, ha indicat Pérez. D’esta manera, s’han dissenyat accions formatives orientades a la prevenció del suïcidi o sobre l’ús de les noves tecnologies, entre altres.
A més, està prevista una inversió de 9 milions d’euros per a la posada en marxa de programes de promoció del benestar social i de prevenció de les addiccions en l’àmbit escolar. La finalitat és detectar possibles problemes com ara ansietat, depressió, suïcidi, assetjament escolar o addiccions.
36 Hospitals de dia de salut mental
En l’àmbit assistencial, la Generalitat licitarà en les pròximes setmanes 18 hospitals de dia per a l’atenció a la salut mental en pacients adults i 18 més per a l’atenció de la població infantil i adolescent. Actualment, el Sistema Sanitari disposa de 12 hospitals de dia per a adults i únicament 2 per a menors.
En este sentit, Pérez ha explicat que este impuls “ens permetrà passar d’estar els últims a situar-nos al mateix nivell de gestió que Catalunya, Euskadi o per damunt de Madrid. A més, solucionarem un dels problemes fonamentals que es produïx en l’àmbit de la salut mental, que és la falta de continuïtat en l’atenció”.
D’esta manera, gràcies als nous hospitals de dia es pretén aconseguir eixa estabilitat en l’àmbit assistencial per als pacients. Així, l’adjudicació d’estos nous centres es durà a terme este mateix any perquè l’any que ve puguen entrar en funcionament.
Així mateix, entre les actuacions orientades a millorar l’atenció a la salut mental, Sanitat ampliarà el nombre de places d’hospitalització per a pacients infantils i adolescents. De fet, actualment ja s’han tancat els projectes per a crear unitats d’hospitalització infantojuvenil en el Departament de Salut d’Elx, a Sant Joan i a Alcoi. A més, estan en fase d’estudi les unitats d’hospitalització en els departaments de València-Doctor Peset i a Gandia.
Pla d’atenció al TDAH
D’altra banda, la Generalitat posarà en marxa un pla integral per a l’atenció al trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH). Per a fer-ho, s’ha sol·licitat l’elaboració d’un primer document amb la proposta del pla a una societat científica de psiquiatria infantil, amb l’objectiu de recollir l’opinió dels experts.
Tal com ha assenyalat Bartolomé Pérez, “una vegada tinguem eixe document inicial dels experts, començarem a treballar amb les persones afectades per esta patologia i amb els professionals, amb l’objectiu de tancar el pla i posar-lo en marxa l’any que ve”.
D’altra banda, les línies d’actuació del nou Pla de salut mental també presten especial atenció a la prevenció del suïcidi. De fet, la Conselleria de Sanitat ha sol·licitat a la Societat Espanyola de Suïcidologia l’elaboració d’un document inicial, que servisca com a base per a posteriorment tancar un pla integral elaborat amb l’opinió dels professionals en la matèria.
De fet, les decisions i mesures previstes en el Pla de salut mental compten amb les opinions d’experts i de societats científiques.
Galeria d'imatges
Talls de veu relacionats
Bartolomé Pérez, responsable de l’Oficina Autonòmica de Salut Mental i Addiccions de la Comunitat Valenciana
Bartolomé Pérez, responsable de l’Oficina Autonòmica de Salut Mental i Addiccions de la Comunitat Valenciana
Bartolomé Pérez, responsable de l’Oficina Autonòmica de Salut Mental i Addiccions de la Comunitat Valenciana
Bartolomé Pérez, responsable de l’Oficina Autonòmica de Salut Mental i Addiccions de la Comunitat Valenciana
Bartolomé Pérez, responsable de l’Oficina Autonòmica de Salut Mental i Addiccions de la Comunitat Valenciana